Въпреки всички различия и конфликти: Все още сме хора! (другото лице на разрушенията в Турция и Сирия)

Най-четени

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на...

Едва ли в света има държава, която да е способна сама да се справи с трагедия, като тази, която сполетя Турция и Сирия.

 

 

И точно около такива трагедии политиката, интересите и даже историята трябва да остават на заден план. Точно тогава си проличава дали сме на първо време хора, дали сме способни да проявим емпатия и поне за момент да погледнем отвъд булото на държавните интереси и историческите спорове.

В България не само го доказахме, но се оказахме сред първите реагирали. И то не само на ниво „държава“. Обикновени хора оставиха настрана задълженията си, за да се ангажират с никак не лесното организиране на кампании за събиране на средства и необходими продукти за пострадалите в Турция.

 

 

Това, което тези хора правят, мощно заглушава писъците на малодушното малцинство, което все още живее в „турско робство“ и говори с реторика от времето на Студената война.

Защото преди всичко ние оставаме хора и се държим като човеци с други човеци.

А онези, другите, които са загубили домове и близки, имат огромна нужда от такава съпричастност. Не само заради земетресенията. Те вече минаха. Трудното тепърва предстои, защото в момента дъжд и студ в Турция възпрепятстват усилията по издирване на оцелели и влошават условията за всички, които имат спешна нужда от подслон и хуманитарна помощ.

Събират се най-вече средства, има нужда от одеяла и дрехи

Ситуацията в Сирия, за която се говори доста по-малко, е дори по-тежка, тъй като бяха нанесени допълнителни щети на инфраструктурата, която и без това вече е опустошена от близо 12 години непрекъсната война. Стотици са загиналите само в контролираните от правителството Алепо, Хама, Латакия и Тартус.

Точно в района на трусовете пък попадат и препълнените бежански лагери на територията на бунтовниците в Идлиб, където има над 1,7 милиона бежанци. В края на миналата година лагерите бяха засегнати от епидемия от холера заради ужасните хигиенни условия, а сега положението уверено върви към поредна хуманитарна криза.

Може ли някой да се осмели да каже, че всички тези хора не заслужават поне малко подкрепа в сегашната ситуация?

От над десетилетие следя и се занимавам професионално с конфликтите в района и мога да кажа, че съм добре запознат с това колко много могат да се мразят живеещите там и колко дълбоки корени имат враждите им. Затова и няма как да не ми направи впечатление солидарността изразена от хора, за които най-обичайното нещо е да се държат за гушите.

Въпреки че управленията на Турция и Сирия със сигурност не са най-популярните в света, все пак човечността надделя и дори заклетите им врагове се отзоваха.

Да, геополитическите амбиции на Реджеп Ердоган го поставиха на нож със съюзниците от НАТО и Европейския съюз, а намесата му в редица конфликти в Северна Африка, Близкия Изток и Кавказ посипаха сол върху стари рани и му създадоха нови неприятели.

От своя страна греховете на сирийския му колега Башар Асад са толкова много, че както се казва, няма да ми стигне „ефирното време“, за да ги изброя.

И все пак споделеното чувство за солидарност към човешкото страдание в момент на абсолютна трагедия изпъква над всички исторически, политически и военни конфликти.

Гърция бе една от първите държави, изпратили помощ за Турция под формата на екип от Гръцката спасителна служба, пожарникари, медици, инженери, както и началника на местната агенция за защита от земетресения. Едва ли някой от тези хора, докато се рови в разрушенията, ще мисли за статута на Северен Кипър, териториалния конфликт в Егейско море или борбата за разпределение на природните ресурси в Източното Средиземноморие.

Израел допреди година дори нямаше дипломатически отношения с Турция, но в района на земетресението вече работят 150 инженери и медицински лица от Израел. Премиерът Нетаняху дори обяви, че е одобрил изпращането на хуманитарна помощ за Сирия, въпреки че правителството в Дамаск дава пълна свобода на действие за най-големите врагове на Израел.

Дори Армения, която от независимостта си насам никога не е поддържала дипломатически отношения с Анкара, обяви, че има готовност да изпрати подкрепа за Турция и Сирия.

Безброй международни, хуманитарни и неправителствени организации помагат с каквото могат, наред с десетки държави от цял свят – от Индия, Пакистан, Южна Корея и Япония до Мексико, Ирак, Йордания и даже Ливан, която отдели ресурси, въпреки че икономиката ѝ е в процес на свободно падане от години.

Какво ни показва всичко това?

Че сме преди всичко хора. Че думата човечност все още има стойност и хората не са забравили как да бъдат такива. Че напук на политика и интереси в миговете на върховни изпитания все още можем да забравим за дребните конфликти и да се обединим.

 

Изтоник:webcafe.bg

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел...

Вижте още