Време за национална гордост: Какво е дала България на света?

Най-четени

Оперираха в „Пирогов“ простреляното дете

18-месечното дете от Враца, което бе простреляно в главата, е оперирано в най-голямата спешна болница "Пирогов", съобщиха от лечебното...

Среща при Главчев заради атаката на Иран срещу Израел: Няма непосредствена опасност за сигурността на България

Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България. Това беше докладвано на служебния министър-председател Димитър Главчев, който тази сутрин...

Автоматична Чернова

Писането на поезия е талант, с който човек или се ражда, или не. Това каза Стефан Цанев по време...

Допълнете този списък, съставен от Ибрахим Бялев и популяризиран от световноизвестната българска писателка Здравка Евтимова.

1 – Най-старото златно съкровище в света, е намерено в България. Става дума за златното мънисто, открито в „Града на птиците“ до с. Юнаците. Датиращо от V хил., около 4200-4000 година пр.Хр. Така то след варненското съкровище, (което датира от преди 5 хил г. пр. Хр.) се превръща в най-старото обработено технологично злато в  света.

2 – Прабългарският календар. Българите няколко хилядолетия преди Христа създават една от най-точните системи за измерване продължителността на земната година. Този календар е признат от ЮНЕСКО за най-точния в света.

3 – Глаголица и кирилица. Първата българска азбука – глаголицата – е създадена през 862 г. (според други учени през 855 година) от Константин-Кирил Философ. Исторически факт е, че през 862 г. византийският император нарежда на братята Кирил и Методий да създадат необходимата християнска литература на славянски език за мисията им в Моравия.

4 – Шестият сърдечен тон – българското научно постижение на XX век. Откриването на шестия сърдечен тон, е първото голямо откритие на българската медицина, известен още като „Феномена на века“. Негов откривател е проф. д-р Иван Митев.

5 – Нивалин – вълшебното лекарство на д-р Пасков. Създадено от български учен, но превърнало се в световно откритие, то помага на хиляди страдащи от детски паралич.

Откритието на лекарството срещу детски паралич става случайно – д-р Пасков забелязва подобрение у болно момиче, което, без да иска, изпива водата от чашка с кокичета, донесени от родителите му.

6 – Асен Йорданов – бащата на българската авиация. Роден в София през 1896 в семейство на инженер-химик. Неговите трудове са нещо като библия за всички пилоти по света. Асен Йорданов изпитва пред публика първия български моторен самолет. Датата е 10 август 1915. В този самолет, той въвежда третото крило, за първи път в света. То служи за стабилизиране на самолета при по-големи наклони от 45 градуса.

7 – Автоматичната скоростна кутия, която е дело на българина Румен Антонов. Taлaнтливият бългapин e poдeн нa 21 янyapи 1944 г. в Coфия, в ceмeйcтвoтo нa цapcĸи oфицep. Зaвъpшвa BMEИ „Лeнин“, cпeциaлнocт „Двигaтeли c вътpeшнo гopeнe“, и „Πpoмишлeн дизaйн“ в Xyдoжecтвeнaтa aĸaдeмия. Oщe ĸaтo cтyдeнт в глaвaтa мy ce зapaждa идeятa зa 4-cтeпeннaтa aвтoмaтичнa пpeдaвaтeлнa ĸyтия, ĸoятo ocъщecтвявa чaĸ cлeд тpи дeceтилeтия.

8 – Говореща книга за незрящи. Тя е разработена от българина Лъчезар Цветанов. Това име се появява за първи път в световните новини. На външен вид книгата изглежда като всички останали издания. Когато се разтвори обаче се оказва, че има само две дебели корици и множество бутони с различна форма. С помощта на тези бутони, незрящият читател може тактилно да се ориентира и да прелиства напред и назад страниците.

9 – Първият ръчен цифров часовник е създаден от българин на име Петър Петров. Електронният часовник е едно от десетте най – значими български открития на отминалия високо технологичен век. Това забележително научно постижение е дело на нашия сънародник инж. Петър Петров.

10 – Българското кисело мляко. Освен с най-старото обработено злато в света, България може да се похвали и с хилядолетна история на киселото мляко. Страната ни е известна като регион със специфичен микроклимат, който е отличен за съвместното развитие в симбиоза на автентични щамове Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, благодарение на което се получава уникален млечнокисел продукт. Млечнокиселите бактерии са група полезни бактерии, които образуват млечна киселина при ферментация на въглехидратите. Те имат високи хранителни изисквания спрямо аминокиселини и витамини, поради което се развиват само в богата на хранителни вещества среда.

Ибрахим Бялев

Източник: Novini.bg

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Оперираха в „Пирогов“ простреляното дете

18-месечното дете от Враца, което бе простреляно в главата, е оперирано в най-голямата спешна болница "Пирогов", съобщиха от лечебното...

Среща при Главчев заради атаката на Иран срещу Израел: Няма непосредствена опасност за сигурността на България

Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България. Това беше докладвано на служебния министър-председател Димитър Главчев, който тази сутрин свика работно съвещание заради атаката...

Автоматична Чернова

Писането на поезия е талант, с който човек или се ражда, или не. Това каза Стефан Цанев по време на представянето на книгата си...

Георги Киряков: Възможно е страната да се тика умишлено към несигурност

"Това е поредната предизборна кампания, в която се използват различни от естествените демократични техники за убеждаване на избиратели и публики. Тип кампания, в която...

Видео: Таксиметров шофьор блъска нарочно майка с дете и изобщо не спира

Таксиметров шофьор блъска нарочно майка с дете в столичен квартал, а след това бяга от местопроизшествието. Кадрите от инцидента, станал в жк "Толстой" в...

Вижте още