Новата реалност: Българите – носталгични към миналото, плахо гледащи към бъдещето

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Българите гледат по-скоро с носталгия към миналото, но и с плаха надежда, към бъдещето. Лошата оценка на настоящето явно е тази, която определя и двете.

 

 

Това става ясно от специалното проучване, проведено от „Галъп“ в 64 страни, които обхващат над две трети от световното население (и повече от 90% от тези страни, които са свободни да провеждат и публикуват проучвания на общественото мнение). Анкетата отбелязва и 75-ата годишнина на „Галъп“.

Очакваният при българите негативизъм личи в нагласите към живота днес в сравнение с този в миналото. Разликата между тези, които смятат, че водят по-добър живот от поколението на своите родители (35%) и тези, които усещат живота си като по-лош в сравнение с този на родителите си (31%), е положителна: 4 пункта. Но на фона на света и дори на не особено ентусиазираната ни Европа тези 4 пункта са малко.

Близки до нас оценките за живота днес дават в Молдова, Франция и Италия, които също не показват завидна картина. Нашите съседи от Северна Македония, Румъния, Гърция, Сърбия изглеждат по положително настроени към съвремието.

За 27% от запитаните българи не виждат разлика между живота им и този на предходното поколение. 7% от сънародниците ни не могат да преценят дали животът ни сега е по-добър от този на родителите ни.

Що се отнася до очакванията за живота на новите поколения в страната ни, нагласите са по-позитивни – както и в повечето страни по света, които оценяват настоящето или миналото си зле.

Особеност за България е, че нагласите за бъдещето на децата изглеждат (макар и минимално) по-позитивно отколкото нагласите за качеството на нашия живот сега, сравнен с този на предишните поколения.

У нас 37% очакват животът на децата днес да е по-добър от техния, 29% виждат в живота на днешните деца повече трудности, а 20% смятат, че поколението след нас ще има същия живот като нашия. 14% не могат да преценят. Така разликата между положително и отрицателно настроените за бъдещето на децата днес е 8 пункта в полза на тези, които очакват по-добър живот за поколението след нас.

По този показател страната ни се доближава до средните позиции в своеобразната класация на положителни и отрицателни нагласи за живота утре, макар че все пак си остава в долната част.

Близки до нагласите в България са тези в Северна Македония, а и други държави от Източна и Централна Европа. Доста по-песимистични за бъдещето на децата днес пък са държави от Западна Европа като Франция, Германия, Италия и др.

Каква е картината по света?

Всеки втори гражданин (51%) на света вярва, че животът му е по-добър от този на родителите му. Другата половина от запитаните са поравно разделени между тези, които оценяват живота си като по-лош (23%) и тези, които го намират за същия (23%). 3% не могат да отговорят.

Удовлетвореността от стандарта на живот е ключов фактор за хората да вярват, че живеят по-добре от родителите си. Но в някои богати региони като Европа това не е толкова валидно.

Очакванията за живота на днешните деца също са предимно добри, но по-ниски от сравнението на собствения живот с живота на предишното поколение. Така 44% очакват по-добър живот за днешните деца в сравнение с живота сега. 28% очакват по-лоши дни. 20% са убедени, че и следващото поколение го очаква приблизително същото, а 8% не дават отговор.

Възрастните хора са по-песимистични и не така убедени в по-доброто бъдеще на младите. Изглежда не е изненадващо, че повече пари водят до повече увереност в бъдещето на лично ниво. Но тези, които вярват по-силно в по-доброто бъдеще за следващото поколение, се оказват страните, които изпитват или са изпитвали трудности.

Най-позитивната страна сред 64-те се оказа Виетнам, където 83% избират, че младите ще живеят „по-добре“ и едва 4% смятат, че бъдещите поколения ги очаква нещо „по-лошо“. Най-отрицателни са нагласите в Молдова (32% „по-добре“, но 45% „по-лошо“).

В Русия 60% са оптимистично настроените за бъдещото поколение, срещу 15 % песимисти. В САЩ 60 % вярват по-доброто бъдеще, докато 15 % смятат, че следващото поколение ще живее по-лошо от сегашното. В Мексико настроенията са почти същите – 57% „по-добро“ срещу 16% „по-лошо“.

Широко разпространеното съвременно вярване предполага, че ще живеем по-добре от предишното поколение и че следващото ще живее по-добре от нас.

„Но представете си обратното: че живеем по-зле от нашите родители и освен това децата ни ще имат живот по-лош от нашия. Това означава две поколения с влошено качество на живот. И докато подобно настроение на мнозинството изглежда относително лесно обяснимо за страни като Афганистан, Молдова, Северна Македония и Сирия, за Франция и Италия е истинско предизвикателство да го направят“, коментира Кънчо Стойчев, ръководител на българската агенция „Галъп интернешънъл“.

Въпреки значителната разлика в обясненията, общото и в двата случая е усещането за житейска криза: „Ето защо изглежда, че комбинацията от тези два въпроса картографира гражданите по скалата на действителното удовлетворение от живота във всяка една от 64-те изследвани държави“.

В изследването са били интервюирани общо 60 724 души в световен мащаб. Във всяка страна представителна извадка от около 1000 мъже и жени са интервюирани през август-октомври 2022 г. лице в лице, по телефона или онлайн.

По региони, по отношение на разликите между позитивни и негативни нагласи към живота в сравнение с миналото, най-позитивни са тенденциите в източна Азия/Океания. Следват ги в Северна Америка, Африка на юг от Сахара и Южна Азия.

Следват Латинска Америка, Европа (с почти еднакви разлики за страните от ЕС и европейските страни извън Съюза) и Близкия Изток-Северна Африка.

Както се и очаква, резултатите варират в групите, определени по отношение на доходите на домакинствата, образованието и т.н. Например групите с най-нисък доход на домакинствата показват положителни оценки, но те са доста ниски (42% „по-добър“, 29% „по-лош“ или 13 точки ) в сравнение с групите с най-високо качество на живот (62% „по-добро“, 16% „по-лошо“). Повечето образовани хора също са по-позитивни (33 точки) от по-малко образованите (16 точки). Въпреки този общ модел резултатите се оказват специфични за страната, в зависимост от различни исторически контексти и т.н.

На въпрос за живота на днешните деца в сравнение с нашия живот, мненията в световен мащаб са малко по-малко положителни, като 44% очакват по-добър живот за децата си, 28% очакват по-лош живот, 20% очакват приблизително същото и 8% не отговарят. Така по целия свят има разлика от 16 точки между положителните и отрицателните очаквания за живота на децата днес.

Очакванията за поколението изглеждат по-малко позитивни в сравнение с предходното. Въпреки това, предвид всички предизвикателства, пред които сме изправени (война, инфлация, пандемии, изменение на климата), това ниво на положителни очаквания е един вид позитивна изненада.

По-богатите изглеждат по-уверени в бъдещето, което могат да осигурят на децата си (24 пункта в слоевете с най-високи доходи), отколкото по-бедните (11 пункта в слоевете на най-ниските доходи). Но от друга страна, развиващите се страни са тези с по-голяма надежда – не най-богатите. Това не е без изключения, разбира се. Явно добрата перспектива е по-важна от наличието на подходящ стандарт.

Най-позитивната страна сред анкетираните е Нигерия (90% минус 6%), а най-отрицателната е Словения (14% минус 53%). Русия е на второ място (52% минус 10%). Следва Мексико (48% минус 30%), САЩ (43% минус 31%) и Индия (43% минус 33%).

При комбинирането на двата въпроса – „Живеем ли по-добре от нашите родители? А как ще живеят децата ни?“ се добавя друга перспектива. Например, Молдова показва общо 86 (45%, казващи, че животът им е по-лош от този на техните родители плюс 41%, очакващи по-лош живот на днешните деца), следвана в тази негативна класация от Северна Македония (82: 35% отрицателни оценки плюс 47% отрицателни прогнози), Афганистан (81), Сирия и Италия (78) и др.

Повечето от страните все още са положителни и по двата въпроса, но ако се потърси например страни с над 50% положителни отговори, Нигерия се откроява със 171 (81% положителни за днес плюс 90% положителни за утре), следвана от Косово ( 162), Обединените арабски емирства (150), Гана (141), Пакистан (134) и др.

Констатациите потвърждават, че развиващите се части на света споделят повече надежда относно бъдещето. Националните и политически особености оставят своя отпечатък, но като цяло изглежда, че колкото по-близо са войната и бедите, толкова по-песимистични са отговорите.

 

Източник: boulevardbulgaria.bg

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още