Откровен разговор с писателя -„терорист“ Илиян Кузманов

Най-четени

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев

Меглена Плугчиева изненадващо е подала оставка като съветник на служебния премиер Димитър Главчев, съобщава БНТ, а от Министерския съвет...

Екатерина Михайлова: Външният министър стана ябълката на раздора, а това дава лош сигнал в чужбина

Предложението служебният премиер да поеме поста и на външен министър не е най-доброто. Съвместяването между премиера и позиция на...

Първанов: Не бих се върнал в активната политика, това не е моята политическа епоха

„Съзнателно предпочетох да стоя малко в сянка“, каза в ексклузивно интервю в предаването „Тази сутрин“ президентът Георги Първанов (2002-2012 г.). „Непрекъснато се...

Интервю  с най-опасния от журналистите и най-страшния от писателите. Същият, който ни караше да се ваксинираме от билбордове в Пазарджик, онзи, които искаше да забраним лова и да дигитализираме библиотеките. Журналистът пишещ за процесите в Русия. Българинът в Лондон, който построй свободна библиотека преди десетина години и социалният му бизнес бе наречен едно от последните места с душа на Острова. Същия консервативен Остров, който назова сътвореното от нашенеца най-доброто в Лондон. Както и това, което направи бе определено от БАН, като българско културно наследство в миграция. Същият тъмен балкански субект, спасяващ жени в беда без значение от произхода и професията им. Момчето от Пазарджик, помагащо на деца имигранти, малцинства, решило да промени нашата прогнила от корупция социална система в затворите. Човекът, който построи параклис, параклис, който като по чудо изчезна за Коледа от центъра на Пазарджик. Като желаем да подчертаем, това не е ПР статия, не е платен материал, съдържанието е сериозно, въпреки че на моменти е саркастично.  

 

 

 Илиян Кузманов е български писател, журналист и социален предприемач. В последните две години той не слиза от страниците на медиите, след като бе първият български писател, влезнал в Топ 20 с дебютната си книга „Ако Срещнеш Буда Убий Го!“, преведена вече на няколко езика. Но това е само малка част от това, което успя да сътвори за изключително кратко време. Спечели няколко литературни награди, куп признания в десетки страни. Бе избран за Най-сексапилен писател за 2021 година от престижното списание FilmDaily. Направи Балканско Книжно Рок Турне в няколко страни. Представи книгата си с двудневна кабаретна програма в най-голямото кабаре на Балканите. Бе провъзгласен за един от писателите с най-голям потенциал за 2022 години и го доказа с втората си книга „Дяволът Аз Го Познавам“, която стана книга на месец септември в Ню Йорк. И книгата, която измести Стивън Кинг за Коледа в Лондон. Той е журналист, председател на Синдиката на Журналистите Подкрепа за Пазарджик. Социален предприемач в смисъла на налудничавото за България понятие „харча си моите пари за това, в което вярвам“. Като стил той е изключително нетрадиционен и много пиперлив в това, което пише и казва. Представител на както ги наричат „глобалисти-либерали“, живели и учили на много места. Както и от хората успял да се докаже не един и два пъти в чужбина. 

 

 

 

Илиян от юли 2022 година живее в Лондон, Великобритания, поради съображения за сигурност. Като тази негова история, според Google е разказана в почти 60 000 статии и десетки часове телевизионно и радио време.

 

(Стив Харис от Iron Maiden с книга на Илиян, това определено е про Западна реклама на България)

 

 

Г-н Кузманов, Вие преди четири години останахте в България за да си правите ПР ли? ПР за който плащате огромни суми?

 

 Тези въпроси ги чувам ли чувам, както и това, че някои хора се опитват да ми вменят определени неща. Незнайно или знайно защо. Само ще кажа, че малко преди да остана в България, пак минавах през родината ни, не сам. И тогава за първи път Президента Радев ми помогна в трудна ситуация. В момента го намесвам за втори път. Какви са били причините да се задържа след това, какво съм правил в Пазарджик, мисля че компетентните органи трябва да отговорят. Още повече е намесен и ДАНС вече, надявам се да се отговори подобаващо на който пита. Но това да се твърди, че съм бил в България с цел ПР е същото смехотворно твърдение като и това, че ми е плащал Сорос или кметицата на Монреал. Аз съм си плащал сам за всичко, колкото и странно да звучи за хора живеещи на гърба на държавата и за сметка на държавата, а със свои пари не направили нищо! Но в крайна сметка, нали ние знаем какво е отношението на определен кръг хора към Запада и журналистиката – „Всичко е Платено!“ и това се насажда в обществото ни целенасочено.

 

Може би въпросът с ПР е породен от простия факт, че в писмото до ДАНС има един изключително важен детайл, бих го нарекъл ключов. Никъде, ама никъде не се споменава, че аз съм общественик, какви са ми заслугите към България, какви неща съм правил в обществото ни. Не се и загатва че съм писател, какъв писател съм, какво съм успял да достигна, нула. А с писането си успях да направя следа. Камо ли да се споменава за журналистическото поприще и какви неща съм писал. Та аз само за последните две години имам над 150 парливи статии и анализи, публикувани в над 10 български и в няколко чужди медии. Докато някой хора, наричащи себе си журналисти, дори един ред не са написали. Като за хората съставили писмото, това няма никакво значение, все едно всичко това е изтрито, няма го, като параклиса или както руската търсачка Яндекс, която е изтрила всичката информация за мен. Защото има огромно значение дали обществено значима фигура, говорим за период от седем- осем години вече, е заплашвана и гражданина Илиян Кузманов, за когото има съмнения в това, което твърди. Пропуска се и подчертаното от мен, че губя мулти милионен бизнес оставайки в България, незнайно защо.

 

Г-н Кузманов, Вие сте човек с голям талант и тежка карма. Какво е да се събудиш в един списък с Осама бин Ладен и Че Гевара? Как се стигна до тук?

 

Ох, голяма писателска гордост е след като си слушал такива подхвърляния, защото си помагал на роми, магистрални и не дотам проститутки и деца от афганистански произход, които ще станат терористи. Като вече обвиненията и обидите минават от слухове в официална форма. Въпреки че май титлата си я получих и заради бъдещата кандидат кметска кампания. Някои хора взеха християнската религия и християнските храмове за начин за безплатна реклама. Да сте чули преди 3 години да съм правил публикации, когато параклисът беше открит с г-н Попов защо е бил сътворен, снимки да сте видели по медиите, как се кръстя или обяснявам как го поставям? Това никога не е пречило на хиляди хора да запалят свещичка или за няколко секунди да се помолят. Единствено миналата година в едно предаване на БТВ, което снимаха в Пазарджик, казах че параклисът е изключително специален за мен, както и иконата вътре.

И само да уточня, нали знаем кога се подава сигнал до ДАНС – когато има заплаха за националната сигурност от някого или група хора. В сигнала подаден цитирам мотива за подаването му, дословно:

 

 

„С оглед имиджа на Република България във Великобритания и възможни бъдещи питания от сезираните от г-н Кузманов институции като Българско посолство, Парламента в Бъкинг, Лондон и българското търговско аташе, приложеното Ви изпращам за сведение горецитираните две писма.“

Предисловието е че въз основа на изразеното от мене възмущение (не страх, не че са били засегнати моите чувства и вяра) от извършен вандалски акт от неизвестни лица- разрушаване на поставения от него (не се споменава, че е осветен от четирима свещеници и е открит в присъствието на кмета на гр. Пазарджик, г-н Тодор Попов.) е довело до това, че може би аз мога да бъда Заплахата за Националната Сигурност. Също така има твърдения (с които полицията е запозната вече почти година, както и медиите и обществото, но това се пропуска) от моя страна за заплахи и хакерски атаки, които са ме принудили да напусна страната. Но няма нито дума, за причините задържали ме в България, за четирите години, в които съм бил в България, нито дума, въпреки че човекът който е съставял писмото ме е познавал прекрасно, поради ред причини. Като аз от моя страна мога чистосърдечно да кажа че е бил най-близкият ми човек в Пазарджик, по времето когато аз бях там. Препратени са моите отворени писма, без дума от това, което някой друг е знаел. А мотивът за възбуждане вниманието на ДАНС е с оглед имиджът на Република България във Великобритания, на които имидж аз мога да навредя. В общи линии, бутафория или прах в очите за наивници.

 

(Кирил Маричков)

 

 

Не смятам, че рекламата, която правя на България е лоша. Не смятам, че има нещо лошо в рекламата като цяло. Не смятам, че пазарната икономика е лошо, а напротив! Ако някой е Марксист да го заяви, но доколкото си спомням Комунизмът е обявен за престъпен в България и ДАНС трябва да се само сезира. А ако е общественик симпатизиращ на Путин, не трябва да забравяме, че този режим е обявен от целия свят за Терористичен. В интерес на истината се сещам за литературата ми като съдържание, което може да е заплаха. В новата ми книга е пълно с про Западна, капиталистическа, религиозна, хедонистична, егоистична и сексуално ориентирана философия. В цялата книга се говори за личната свобода и израстване… за отричане на тиранията на един или тиранията на многото диктатори, поставяйки на пиедестал човека и закона/Бог, дори и човекът да е смачкан, разпънат и отхвърлен от всички… Има пропаганда на ЛГБТ ценности, двама от героите ми са гейове. Няколко са цветнокожи. Има оргии, много секс, много насилие, главният герой е самият Дявол, който е развратник, влюбен в елитна проститутка и блудница. Но книгата е четена от г-н Величков, той прекрасно познава провокативното съдържание на текста и въобще що за автор съм. Той знае и публичното изразено мнение на един от най-уважаваните наши литературни критици Иван Гранитски, че писателя Илиян Кузманов е явление в съвременната българска литература и като талант и житейски опит е несравним. Както и многобройните коментари на критиката на Запад за умението да говоря за изключително важни неща чрез прозата. Но всичко това няма значение.

 

 

Сещам се и за някои хора на изток, истински терористи, които воюват със Сатаната и ми става хем забавно, хем страшно…

Терористи | pa1-media.bg

Просто фашизъм… | pa1-media.bg

За Неутралитета… | pa1-media.bg

Това са малка част от статиите, които са публикувани не само в ПА1, но и препечатани в още двайсетина други медии… И накрая, какво стана – аз терорист… Все пак, нито едно голямо издателство в България не се осмели да публикува текста, дори и след мега рекламата и ПР, които щяха да им дойдат наготово. Докато едно от най-големите издателства в Света, предложиха договор за издаването на втората книга. Има ли по голямо признание, че текстовете ми са скандално откровени, а културата (и литературата в частност) в България е капсулирана и държана под строй?

 

 

(Легендата на световния футбол Майкъл Лаудруп, който не вреди на образа на България)

 

 

Във Вашата втора книга акцентът пада върху Сатаната, а знаем че той е многолик с кои негови лица се сблъскахте вече?

 

Ще се цитирам. Във Втората си книга, говоря за нещо много по-страшно от Дявола – наричам го Аномалия. Аномалията има много проявления: безверието, атеизма, нацизма, комунизма… даже говоря и разказвам за Русия, която е съвременното проявление на Аномалията, като от нея Дяволът се опитва да спаси човека, когото обича. Както виждаме сега в Русия, аномалията позволява на безбожни хора, същите, които до вчера са рушели храмове, днес да се преобличат като много вярващи. А Дяволът премахва воала на човешката същност на маските, зад които хората се крият. Във Ватикана има една позиция- advocatus diaboli (Адвокат на Дявола), чиято роля е да бъде опозиция, когато се издига кандидатурата на някого за канонизация. Но ако погледнем по задълбочено в официалната канонизация, официално се нарича Promoter of the Faith (Проповедник/Популяризатор на Вярата). А в същото време ние чуваме обвинения около нас, идващи от проруската пропаганда срещу Ватикана (разбира се, като от едно от проявленията на Запада), като някои доста влиятелно религиозни хора у нас си позволяват да наричат Папата посланик на Сатаната, а Будизма – Път към Сатаната. Навярно в Пазарджик, Сатаната се е преобразил в Параклис. Въпросът е ще позволим ли на Аномалията да обгърне Пазарджик и да покрие България?

(Орлин Горанов)

 

Влязохте в полезрението на ДАНС – как очаквате да се развият нещата?

 

За това, че бяха сигнализирани всички възможни институции в България в рамките на едно денонощие, лошо няма. Демонстрира работа, въпреки че е леко комично и резултатът е предрешен. Пък и цялото това минимизиране на проблема… Но първо трябваше да се разговаря с мен, да се имат предвид всички обстоятелства, а не да се прави водевил и комедия от случая. Сериозният и системен подход, може би нямаше да има медиен ефект, но в действителност щеше да бъде полезен на институциите. Не трябваше да се прокрадва шантаж и тези обвинения към Общината от мое име. Странно бе да се цитират неща от преди четири години. А и този Парламент на Бъкинг, за първи път го чувам. Просто е смешно… Защото всичко това като цяло, просто изглежда карикатурно и по никакъв начин не стои сериозно.

 

(Легендата Патрик Евра, който не вреди на образа на България)

 

И в крайна сметка, трябваше да се вземе предвид писмото на Президента Румен Радев, което беше получено по-ранно. Защото Президентството взе щафетата, а някой на местно ниво реши да саботира простичко Президента Радев и да превърне всичко в наивен фарс. Защото, хайде да бъдем честни. Не е ли много удобно да бъда въвлечен един изключително популярен човек в една политическа битка, даже безплатно. Голяма работа, че ще е за сметка на един Параклис или за сметка на моето семейство или на партньора ми.

И едно нещо не ми дава мира и ме тормози защо бе нужна тази нервност и припряност. Какво точно от моя страна се случи, което да доведе да речем прибързани ходове. Може би нещо съм казал или споделил не зная, но ми се иска да разбера…

 

(Легендата на Европейският футбол Стефан Шварц)

 

Изчезналият безследно параклис от центъра на Пазарджик, който бе Ваше дело, се оказа крайъгълен камък – какво е развитието?

 

Надявам се институциите да подходят сериозно и в действителност да се потърсят корените не само на изчезването на параклиса. Дори и започвайки от странното писмо до ДАНС. Да се отговори какво в действителност се случва и се е случвало. Надявам се, че ангажирането на Президента ще гарантира разгадаването на много ребуси и да се разбере защо са се случили доста събития. Кой е имал полза това да се случи? Дори да се оттласнем от бруталния политически ПР и мръсната кандидат кметска кампания, която се задава. Да се видят причините за оставането ми в България. Проблемите, които съм срещнал и защо съм ги срещнал. Това ще бъде ужасно полезно за много други Българи, решили да се върнат и останат в България. Както и за много чужденци, решили да заживеят на това прекрасно място. Случаят Илиян Кузманов, може да бъде много, много полезен!

 

 

Сега сте в Лондон – отдалечавайки се от нещата, как ги виждате – тук в България?

 

България трябва да се сбогува с тежкото си минало във всичките му проявления. След пандемията, смятам че нещо много страшно се случва точно до нас, това са събития, които ще променят България за векове напред. Надявам се да съумеем да устискаме, дори като народ. От другата страна е Аномалията, която вече е покрила всичко там и ще остане там столетия.

Не искам да бъда лош пророк, но ние сме във Война и тази война е цивилизационна. А ние вече сме направили своя избор на коя страна да сме. Ако някои хора са си мислили, че като партизаните могат да останат в тила и да глозгат каквото докопат, смятам че са се объркали. И ние като общество, не трябва да позволяваме на тези партизани да продължават да ни заливат с памфлети, както например го направиха с Христо Грозев, ей така от засада. Имаме нужда от лустрация, голяма при това, като да се допускат вълци в овчи кожи до ключови места.

А случая с Христо Грозев, това бе удар по журналистиката като цяло. Грозна атака, върху четвъртата власт, която целеше да срине без това крехкото доверие на хората в медиите. Защото видиш ли, всички ние сме продажни, всички ние сме купени, на медиите в България не може да се вярва, защото всичко Западно е лъжливо. Това целеше цялата история Христо Грозев и тя до определена степен успя.

Може би ДАНС, също така трябва да се замисли, какво целеше точно в момента на Христо Грозев истерията да се намеси, толкова гнусно и един доста провокативен писател, успял на Запад, успял в САЩ?

 

(Украински модел в Новогодишна рекламна кампания на нашата, пазарджишка книга! Мисля че повече от това е просто излишно да кажем. Това не е реклама на книга, това е социална реклама, целяща да ви накара, да ви провокира да се замислите.)

 

 

Това, което се сещам за финал, след многобройните статии на Илиян за Байганьовщината и желанието му да бъдем част от цивилизования свят, е точно за Алеко, убит от своят герой!

 

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев

Меглена Плугчиева изненадващо е подала оставка като съветник на служебния премиер Димитър Главчев, съобщава БНТ, а от Министерския съвет...

Екатерина Михайлова: Външният министър стана ябълката на раздора, а това дава лош сигнал в чужбина

Предложението служебният премиер да поеме поста и на външен министър не е най-доброто. Съвместяването между премиера и позиция на външен министър е тежка задача...

Първанов: Не бих се върнал в активната политика, това не е моята политическа епоха

„Съзнателно предпочетох да стоя малко в сянка“, каза в ексклузивно интервю в предаването „Тази сутрин“ президентът Георги Първанов (2002-2012 г.). „Непрекъснато се повтарят едни и същи тези....

Търговците на кръв вече не са само пред кръвните центрове, но дебнат и в социалните мрежи

Търговците на кръв вече не са само пред кръвните центрове, но и в социалните мрежи. Как действа кръвната мафия в Бургас? Ранно утро в града....

24 хиляди деца у нас с пропусната доза ваксина

В края на седмицата дойде тъжната вест за две бебета, които са починали след заболяване от коклюш. Броят на заразените у нас расте, а...

Вижте още