Футболисти играят със страннни черни маски на Мондиал 2022 – защо и какво (не)показват

Най-четени

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на...

Няколко футболисти играят на световното първенство в Катар с необичайни маски. В социалните мрежи вече се появиха препратки към Ханибал Лектър от филма „Мълчанието на агнетата“ или към мюзикъла на Ендрю Лойд Уебър „Фантомът от операта“. 

 

 

Това обаче в никакъв случай не е поредната мода във футбола. Маските са изработени от много здрав материал, като например поликарбонат, и предпазват спортисти, претърпели наскоро наранявания на лицето. Те им гарантират, че могат да играят без риск от допълнителни контузии. Някои са отпечатани с 3D принтери, за да паснат съвсем точно на лицето.

Едно от златните хърватски момчета – 20-годишният Йошко Гвардиол, носеше черната си маска и в мача с Мароко, и в този срещу Канада. По-рано този месец централният защитник на РБ (Лайпциг) напусна терена след сблъсък със съотборника си Вили Орбан. Рентгеновите снимки впоследствие показаха, че носът му е счупен, а в добавка има някои по-дребни наранявания на лицевите и околоочните кости. По съвет на лекарите Гвардиол реши да играе вече с маска, която да го предпази от допълнителни щети.

Снимка:  ЕПА/БГНЕС

Подобен сблъсък на терена доведе до счупена очна кухина на лицето на южнокорееца Сон Хюнг-мин. Инцидентът стана на 1 ноември при победата на „Тотнъм“ над „Олимпик“ (Марсилия) с 2:1 като гост в Шампионската лига. Сон се блъсна в рамото на защитника на френския тим Шансел Мбемба и бе изваден моментално от игра.

Сега кореецът носи черна карбонова маска, която самият той описва като „по-удобна, отколкото смятах. Направена е от добър материал, лека е, но и твърда и може да предпази лицето ми от въздействие. Бях изненадан, че е значително по-лека, отколкото изглежда“.

Друг от участващите на първенството в Катар футболисти, който играе с предпазна маска, е Еляс Скири. 27-годишният халф на Тунис играе за германския „Кьолн“. Именно в мач от Бундеслигата той получи фрактура на скулата в края на октомври и сега предпазва мястото от допълнителни усложнения.

А иранският вратар Алиреза Бейранванд стана първият участник на Мондиал 2022, който сложи маска по време на първенството. Това се наложи заради удара в лицето, получен по време на първия мач на тима му в Катар – срещу Англия (2:6). Бейранванд и защитникът на Иран Маджид Хосеини си удариха зрелищно, но и много силно главите. В резултат за счупения нос на вратаря бе изработена маска, с която той вече проведе няколко тренировки преди мача срещу отбора на САЩ.

 

Източник: „СЕГА“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си в химера, да обтегне докрай...

Пореден скандал тресе „Евровизия“

Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите на 68-ото издание на песенния конкурс "Евровизия", завършил в нощта на събота срещу неделя...

Вижте още