„Не съм платен, мразя ви безплатно“: Българите подкрепят демокрацията, но не харесват кой и как ги управлява

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Една трета от българите (33%), анкетирани през юни 2022 г., не вярват, че демокрацията е най-добрата форма за управление на страната повече от три десетилетия след края на тоталитарния режим в страната. Все пак повечето от половината (52%) подкрепят демокрацията (през октомври 2021 г. са били 56%) и това е „положителна тенденция, демонстрираща нейната устойчивост в България“.    

Но има не един сериозен проблем с отношението към фундаментални принципи, институции и процеси на демокрацията, както и убеждение, че страната се управлява лошо и политиците са се фокусирали върху сектори, които не са най-важните, според повечето българи.

Това показва доклад на Институт „Отворено общество – София“ в партньорство с Центъра за либерални стратегии, обобщаващ изследвания на общественото мнение от „Алфа Рисърч“. Те са през 2021-2022 г. и са сравнени с резултатите от предходни три изследвания от 2015 г. насам. „Въпреки безпрецедентното наслагване на ефектите на множес­тво кризи българите съвсем не се отказват от демокрацията, а напротив – демонстрират стабилни позитивни нива на доверие в нея“ и я смятат за най-добрата форма на управление.

По-детайлният прочит на доклада разкрива някои доста значими противоречия и рискове.

 

Целта на проучването е да се установи отношението към демокрацията, върховенството на правото и защитата на основните права на човека. Анкетираните казват, че най-много ценят защитата на основните граждански права като най-голямото постижение на демократичния преход.    

Но се оказва, че те имат повече доверие в полицията и не вярват на съда, който в развитите демокрации е основният гарант на свободата и правата. През лятото на 2022 г. почти половината (48%) от анкетираните имат доверие в полицията срещу 28%, доверяващи се на съда. Още по-малко (19%) са доверяващите се на главния прокурор.

  • всеки трети се опасява, че телефонът му може да бъде подслушван и електронната му кореспонденция да бъде следена от властите
  • 40% от анкетираните и на практика всеки втори с мнение по въпроса се опасява, че активността му в социалните мрежи може да бъде следена от властите
  • всеки пети анкетиран смята, че през следващите 12 месеца има риск да стане жертва на полицейско насилие или полицията да нахлуе в дома му без съдебна заповед
  •  
Всеки десети смята, че има риск да бъде хвърлен в затвора без съд и присъда.

За много хора упражняването на политически и граждански права е свързано с определени рискове: през 2021 г. 20% от работещите смятат, че има вероятност да загубят работата или бизнеса си, ако критикуват публично решенията на правителството или ако участват в протести срещу него (18%); 9% от работещите заявяват, че има риск да загубят работата/бизнеса си, ако се запишат да членуват в профсъюз или ако се кандидатират за независим общински съветник или депутат.    

Особено покрай протестите от 2020 г. се заговори много по-често за върховенство на правото в България. Но авторите на доклада обръщат внимание на факта, че българите имат много ниска оценка за качеството на законите и дали ги спазват управляващите. А щом хората с власт не ги спазват, защо се очаква обикновените хора да уважават закона?

През октомври 2021 г. само 39% от анкетираните са съгласни, че правителството действа в рамките на закона (и това все пак е съществен напредък спрямо 26% през 2018 г.). Едва 31% от анкетираните смятат, че законите в страната са справедливи (при 22% през 2018 г.), и едва 23% са на мнение, че законите са ясни и разбираеми (при 14% през 2018 г.).    

През 2021 г. едва 7% смятат, че законите се прилагат еднакво за всички.

Българите имат изключително ниско доверие към авторите на законите и институцията, която ги създава – парламентът, както и към правителството, което и предлага, и прилага.

През лятото на 2022 г. само 16% се доверяват на Министерския съвет, а 79% му нямат доверие. Едва 11% имат доверие на партиите (84% – не) и 9% – на парламента (85% – не). За българите е дълбоко компрометиран и механизмът, по който се определя кой да ги управлява. Широко разпространени са представите, че достъпът до висши държавни длъжности не се основава на заслуги, а на други фактори.    

  • 75% от анкетираните през 2022 г. казват, че връзките на кандидата са най-важният фактор за достъп до висша държавна длъжност в България
  • 46% посочват парите/богатството на кандидата като най-важен фактор
  • 36% отговарят, че популярността/известността е важна
  • 22% посочват образованието на кандидата като основен фактор
  • 18% смятат, че е най-важно кандидатът да има опит
  • 17% са се спрели на знанията и уменията

Като цяло картината, която се получава, е, че българите не са убедени, че със знание, образование и лични постижения и кариера се попада във висшата администрация. Най-важно е кого познаваш и колко пари имаш.    

Мнозинството от българите продължават да не се чувстват представени в парламента, който одобрява и правителството.

  • През последната една година само 28-29% заявяват, че има депутати, които ги представляват и 55-56% казват, че не вярват на депутатите. Тази тенденция вероятно се е влошила, защото според авторите на доклада едно от обясненията е рекордно ниската избирателна активност на парламентарните избори. През ноември 2021 г. мнозинството от българите не отидоха до урните и не се чувстваха ангажирани с излъченото представителство. През октомври 2022 г. делът на пасивните избиратели надхвърли 60%.
  • Почти същото е положението и в отношението към местната власт – 32% имат, а 51% нямат доверие към общинските си съветници, т.е. хората като цяло не се чувстват представени там.
  • Има традиционни партии, чиито членове не вярват в демокрацията. Доверие изказват само 30% от симпатизантите на БСП (срещу 60% недоверие) и 35% от тези на ДПС (срещу 33% недоверие и рекордните 27%, отговорили с „не мога да преценя“)

 

Но българите почти не участват лично в каквито и да е организирани форми на обществен живот. А това е средата, в която се раждат лидери и представители, на които хората дават доверието си. Ето какво показват проучванията през октомври миналата година и юни 2022 г.:

  • 2-5% членуват в политическа партия
  • 4% членуват в профсъюзи
  • 4-6% се включват в някакви клубове
  • 3% членуват в неправителствена организация
  • 81-78% не членуват никъде

За последните 20 години делът на хората, които заявяват, че не членуват никъде, леко намалява от 85% през 2002 г., „Интересното е, че политическите турбуленции от 2020-2021 г., масовите протести срещу правителството и множеството избори не са довели до някаква видима промяна в общата картина на ниско участие в организирани форми за колективно действие (даже леко са я влошили), което е още едно потвърждение, че неудовлетвореността на гражданите рядко води до нови и трайни форми на взаимодействие помежду им“, коментират авторите.

  • Що се отнася до еднократни актове на участие, водещо е даряването за благотворителна кауза (21%). Всички останали активности като подписване на петиция, протест, работа като доброволец, предложения към администрацията, бойкот ангажират под 10%. В стачки през октомври 2021 г. казват, че са участвали само 2%.
  • Това е доста по-различно от готовността, която заявяват. По същото време 40% биха се включили в подписка, 34% биха участвали в шествие/митинг, 20% са готови на стачка. Впечатляващо е, че до 16% са нараснали отговорилите, че биха започнали уличен бунт.

 

Данните на „Алфа рисърч“ описват и любопитна картина на това към какъв добър модел на управление си представят българите, че се стремят. Водещите три отговора са Германия (която е федерална държава със специфично разпределение на властта), Швейцария (още по-федерализирана държава, за чиято институционална структура българите едва ли знаят много, но всички са чували за честите референдуми там) и Унгария. Последната е особено впечатляващ избор, защото популярността ѝ е скочила девет пъти за три-четири години и то точно в период, когато управлението на Виктор Орбан е критикувано в Европа като все по-недемократично, а неотдавна европейският парламент го определи като хибридна демокрация, в която провеждането на избори само прикрива авторитарен режим.    

Автор: Петър Карабоев  

Източник: „Дневник“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още