Военен експерт: “Путин за пръв път осъзнава, че Русия може да загуби войната”

Най-четени

Пеканов: Далече сме от служебно правителство, сглобката ще се разбере

Мисля, че сме далеч от разговори за служебно правителство. Преди време казах, че сглобката дълго време ще издържи, тази...

Политици и общественици скърбят за кончината на патриарх Неофит: Беше благ и духовен водач!

Премиерът в оставка Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел, лидерите на парламентарно представените партии и знакови лица от обществения живот...

„Политико“: Очаква се популистките партии да имат значителен успех на евроизборите, какво да се прави?

Тъй като се очаква популистката радикална десница да постигне значителни успехи на изборите за Европейски парламент през юни 2024...

Обявената частична мобилизация създава много проблеми за Русия, казва военният експерт Франц-Щефан Гади в интервю за германската обществено-правна медия АРД. В крайна сметка това може да понижи още повече бойния дух на руските войски. Той предупреждава обаче, че за Украйна войната също „далеч не е спечелена“. Ето пълното ми интервю, в превод на Дойче веле. 

Колко бързо частичната мобилизация, обявена от руския президент Владимир Путин и министъра на отбраната Сергей Шойгу, може да влезе в сила и да повлияе на хода на войната?

Франц-Щефан Гади: В исторически план Русия е обявявала мобилизация на въоръжените си сили само три пъти през последните 120 години, така че може да се каже, че това е специално събитие. Но все пак трябва да се ясно, че в Русия вече няма структура на въоръжените сили, насочена към масова мобилизация, както по съветско време. Това прави преценката за това колко бързо тези части могат да достигнат до фронта по-трудна.

Във всички случаи тази мярка ще повлияе на хода на сраженията – ще удължи войната, поне от руска страна. Това обаче не може да повлияе на непосредствения ѝ ход.

Щом Русия не разполага с такава структура, къде биха могли да бъдат разположени новобранците?

Франц-Щефан Гади: Руската армия може да създаде напълно нови части, които да бъдат обучени за известно време и след това да бъдат изпратени на фронта. Вторият вариант е директно да се попълнят редиците на някои тактически групи в Украйна, които имат ограничена капацитет Но това повдига въпроса: ще бъдат ли тези части изтеглени от бойните действия и изпратени обратно в Русия, за да се обучават с резервистите? Това също ще отнеме няколко месеца.

Руснаците така или иначе имат проблем. За разлика от украинците – не могат да освободят частите от фронтовата линия, за да могат да се възстановят и преоборудват във вътрешността на страната. Те вече са на фронта повече от 210 дни, а опитът показва, че след 200 до 240 дни се достига до своеобразен връх, след който моралът започва да спада – а това е един от най-важните елементи във войната. Тук украинците имат ясни предимства.

Третият вариант е новобранците да се използват за формиране на прости отбранителни, териториални батальони, които бързо да се сглобяват и да се използват за поддържане на различни участъци от фронта, както вече правят насилствено мобилизираните части на т.нар. народни републики. Такива единици могат да бъдат въведени в експлоатация в рамките на няколко месеца.

Колко сериозен е фактът, че руската армия не е подготвена за мобилизация?

Франц-Щефан Гади: За разлика от много западни въоръжени сили, руската армия няма единен център за обучение.Тук не става дума за резервисти в класическия смисъл на думата. Става дума за хора, които може би са преминали основно обучение и са отслужили военна служба преди години, но след това не са били призовавани за упражнения в резерва.

Най-важното в момента е, че войниците, които са подписали срочен договор с армията, вече няма да могат да прекратят службата си докато трае мобилизацията. Това само по себе си ще понижи бойния дух, което може би най-големият проблем, извън липсата на подготовка.

 

Какъв може да е ефектът от частичната мобилизация?

Франц-Щефан Гади: Единственият ефект е да се удължат сраженията. Във войната на изтощение се добавят нови войски, без да се увеличава оперативният капацитет на руските войски. Това е количествен подход за разрешаване на проблем с качеството. Не смятам, че това ще обърне хода на събитията в полза на Русия.

Основната цел е да се стабилизира фронтът преди зимата. В противен случай щеше да има опасност Украйна да постигне още по-голям напредък и в Донбас.

 

Решението за частичната мобилизация нямаше как да бъде по-съкрушително. Дали това е отчаян ход?

Франц-Щефан Гади: Възможностите на Путин се изчерпват и мисля, че за пръв път той осъзнава или е бил информиран, че Русия може и да загуби тази война. В Кремъл се е случило нещо, което да предизвика решението. Може би причината е украинската офанзива. В този смисъл настъпва нова фаза на войната. Частичната мобилизация представлява ескалация, но е и знак, че Украйна е по-близо до победата, отколкото преди няколко седмици.

Доколко ирационален може да бъде Путин може да бъде в тази нова фаза? Той отново косвено заплаши да използва ядрени оръжия.

Франц-Щефан Гади: Използването на тактически ядрени оръжия в тази война по принцип не може да бъде изключено. Мисля, че опасността е незначителна, но в крайна сметка само един човек знае със сигурност – руският президент. Подобна атака е част от военната доктрина на Русия. По-големият риск е Русия да разпъне т.нар. „ядрен чадър“ (тук се има предвид ангажиментът на ядрена сила да защити свой съюзник, бел. ред.) над Донбас веднага след като там се проведе псевдореферендум.

Въпросът е какво ще се случи, ако тези територии бъдат окупирани или нападнати от украинските войски. Повечето държави няма да признаят анексиите. Ще използва ли Путин подобни оръжия при тези условия? Какво ще стане, ако Украйна се опита да си върне Крим, чието анексиране също не е признато от международната общност? Тук има повече неизвестни, отколкото известни. Но аз вярвам, че това е целенасочена стратегия за сплашване на Запада и особено на Германия.

Но Русия все още има възможности и за конвенционална ескалация с целенасочени нападения срещу украинската гражданска инфраструктура. Руската армия може да бомбардира Харков или Киев и по този начин да нанесе сериозни щети.

 

Източник: Дойче веле

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Пеканов: Далече сме от служебно правителство, сглобката ще се разбере

Мисля, че сме далеч от разговори за служебно правителство. Преди време казах, че сглобката дълго време ще издържи, тази...

Политици и общественици скърбят за кончината на патриарх Неофит: Беше благ и духовен водач!

Премиерът в оставка Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел, лидерите на парламентарно представените партии и знакови лица от обществения живот скърбят за патриарх Неофит и...

„Политико“: Очаква се популистките партии да имат значителен успех на евроизборите, какво да се прави?

Тъй като се очаква популистката радикална десница да постигне значителни успехи на изборите за Европейски парламент през юни 2024 г., дясноцентристкият мейнстрийм ще бъде...

Правителството се принуди да обяснява, че кризата с бежанците е ФАЛШИВА НОВИНА

Фалшива новина е, че в България има безпрецедентен мигрантски поток, че чужденци бият хора по улиците на София, а държавата не осигурява защитата на гражданите....

Спусъкът с „Мигранти вън“

"За България живеем и за нея ще умрем", скандираха тийнейджъри на протеста срещу мигрантите в София. "Черна сган!", викаха и родители, взели децата си...

Вижте още