Различен прочит: Румен Радев „топли мястото“ за „Газпром“?!

Най-четени

Първият медицински хеликоптер вече има сертификат за помощ по въздуха

„България Хели Мед Сървиз“ ЕАД вече има сертификат за авиационен оператор за извършване на операции за спешна медицинска помощ...

Пеканов: Далече сме от служебно правителство, сглобката ще се разбере

Мисля, че сме далеч от разговори за служебно правителство. Преди време казах, че сглобката дълго време ще издържи, тази...

Политици и общественици скърбят за кончината на патриарх Неофит: Беше благ и духовен водач!

Премиерът в оставка Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел, лидерите на парламентарно представените партии и знакови лица от обществения живот...

Вчера Радев възторжено похвали служебния кабинет, който бил неуморно работил с „Булгаргаз“ за организация на търгове за газ. Това коментира във „Фейсбук“ Евгений Кънев.

 

 

Разбира се, няма добра новина, на която Радев не е глашатай – особено когато трябва да се ползват любимите евродумички на сегашните му политически противници – търг, прозрачност, предвидимост, честност и т.н. И да се хвърли камък в градината на ПП – че всъщност те били установили практика (?!?) да работят непрозрачно, на парче, с неясни договорки и пр. – заради доставени два танкера през лятото и получена оферта за още шест.

Всичко това звучи прекрасно за хората, които не са в темата и за които Радев е все още безпристрастен към изборите, както подобава на президент.

Но….

Да почнем все пак с добрата част от новината – че наистина търгът е най-добрия способ да се намери газ отнякъде при стеклите се вече обстоятелства.

 

 

И тук следват въпросите.

1. Защо търг се обявява едва в края на втория месец от управлението на служебния кабинет, предвид критичната нужда от газ за зимните месеци?

Не е ли защото Радев чака два месеца един доставчик – именно „Газпром“ да достави този газ? В условията на война и остро противопоставяне на Путин с Европа, ние да финансираме войната?

Как се връзват тези негови действия – през кабинета му аватар – със заявената прозрачност и диверсификация на доставките?

2. Защо се обвинява редовния кабинет за липса на търгове след като до края на юни – края на неговия живот – ЕК още нямаше становище как да се плаща на Газпром без да се нарушат санкциите, а кабинетът Петков все пак разчиташе на подновяване на доставките ?

3. Защо на служебния кабинет отне два месеца да подготви търг, а се очаква от редовния кабинет да го стори за още по-кратко време в условията на форс мажор от „Газпром“ и оставка заради коалиция с участието на Радев?

4. Защо се отказаха шест от седемте танкера на кабинета Петков, след като са договорени с политическа подкрепа и на цена под европейския пазарен индекс (около 30 щд под TTF)?

 

Колко пъти ще се сменят аргументите за това?

Първият беше, че са от посредник, което се оказа лъжа, защото Cheniere е крупен производител и търговец.

Втората лъжа беше за цената, а тя е под пазарната. А кой да подскаже, че няма как цената на американския газов пазар да бъде по-неизгодна от европейската, напомпана от „Газпром“?

Третият аргумент беше липсата на слотове. А сега как се намериха, щом се обявява търг?

5. И така – накрая опряха до непрозрачността на доставките.

Сякаш Cheniere ще плащат комисиони за някакви мизерни количества газ доставени на подпазарни цени.

Явно който мисли за комисиони, сънува комисиони в чужди джобове. Няма кой да им каже, че американски компании на такова ниво търгуват с репутация и съгласно американските железни антикорупционни закони – та някой да се занимава с комисиони.

6. Защо се готви дългосрочен договор за доставки на газ? Това ли е работа на служебен кабинет ? На напрегнат пазар с високи цени ли трябва да се договаря такъв договор? Спрямо кой индекс? Ако е европейския – значи искаме по-скъпия газ. Значи би трябвало сега да обвържем доставките с американския индекс?

7. И въобще – не е ли цялата газова политика на Радев посветена на една единствена цел – да не се допуснат дългосрочни доставки на американски газ в България?

За да не изстине мястото на… „Газпром“?

 

Автор: Евгений Кънев

 

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Първият медицински хеликоптер вече има сертификат за помощ по въздуха

„България Хели Мед Сървиз“ ЕАД вече има сертификат за авиационен оператор за извършване на операции за спешна медицинска помощ...

Пеканов: Далече сме от служебно правителство, сглобката ще се разбере

Мисля, че сме далеч от разговори за служебно правителство. Преди време казах, че сглобката дълго време ще издържи, тази теза малко се разклати, но...

Политици и общественици скърбят за кончината на патриарх Неофит: Беше благ и духовен водач!

Премиерът в оставка Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел, лидерите на парламентарно представените партии и знакови лица от обществения живот скърбят за патриарх Неофит и...

„Политико“: Очаква се популистките партии да имат значителен успех на евроизборите, какво да се прави?

Тъй като се очаква популистката радикална десница да постигне значителни успехи на изборите за Европейски парламент през юни 2024 г., дясноцентристкият мейнстрийм ще бъде...

Правителството се принуди да обяснява, че кризата с бежанците е ФАЛШИВА НОВИНА

Фалшива новина е, че в България има безпрецедентен мигрантски поток, че чужденци бият хора по улиците на София, а държавата не осигурява защитата на гражданите....

Вижте още