Сценариите за България са два – нова нестабилна управленска коалиция или Радев поема юздите на държавата

Най-четени

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени?...

„Ставаме свидетели на политическа криза от нов тип. Този път тя парализира институциите и властта в държавата. Правителствената коалиция дори и в оставка продължава парадоксално да се разпада. Белегът на това управление се превърна в негов основен враг. Събирането на идеологически несъвместими партии логично, но трагично обезсилва държавата“, това мнение изрази политоложката Цветанка Андреева за политическата обстановка в страната.

 

 

„Правителството на практика взема решения, от които се отричат половината министри. Президентът от предпоставка за изграждане на четворната коалиция, се превърна в най-реалната и пречка.

 

Премиер и президент се разминават в информацията си, както от службите, така и от заседанието на КСНС. Това говори или че някой от двамата не е информиран, или че умишлено прикрива информация – и двете са тежки управленски проблеми.

 

 

Партиите в коалицията се разцепиха на два непримиримо враждуващи лагера. Народното събрание (НС) се използва вече за арена на предизборни битки и мнозинствата, които се сформират там нямат потенциал да се превърнат в стабилна коалиция, макар че в случая с македонското вето видяхме смисъла и силата на евроатлантическото мнозинство, което единствено в тази безпрецедентна криза прояви здрав разум и воля в полза на Балканите и Европейския съюз (ЕС).

 

 

Но то е атакувано ежедневно от егоистични, партийни позиции на безотговорни и неопитни лидери или от съвсем обмислени гео-стратегически интереси, които целят провал на изграждане на управление от европейски тип.

Държавата се обезсилва и това отваря вратите на България пред организираната престъпност и чуждите нездрави интереси. Корупцията под формата на рекет и лобирането за интересите на Кремъл започват видимо да нарастват в бизнеса, обществото и институциите“, предупреди политоложката, цитирана от БГНЕС.

 

 

„Изходът очевидно вече се търси в предсрочни парламентарни избори, но те минават през служебната власт на Радев, която ще бъде отново използвана за личните политически амбиции на президента.

Президентът днес, когато коментира поредната драма с изгонването на руските дипломати, звучеше сравнително меко, защото говореше от политическия терен на срещата на НАТО в Мадрид. Когато се върне обаче със сигурност ще доразбие с всички сили кабинета Петков и ще поеме изпълнителната власт, триумфиращ над жалките останки на четворната коалиция.

 

 

 

0 или се задълбочава партийното противопоставяне и неспособността да се изгради относително стабилна управленска коалиция с дългосрочни цели, базирана на евроатлантически принципи, която да изолира от властта прокремълски „възраждания“, „възходи“ и социалисти, или политическата класа ще се провали за пореден път пред очите на вече изтощеното ни и с право отегчено общество.

Тогава вече Радев ще има основанието, атмосферата и легитимността да ни предложи неговия режим, в който демокрацията ще е представена като враг на държавата. Режим, в който властта институционално ще е концентрирана в Радев, а България ще попадне в модернизираната от Путин версия на геополитическата орбита, в която бяхме по времето на комунизма“, заяви още Цветанка Андреева.

 

Източник: БЛИЦ

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от МВР. На електронен адрес във висшето...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени? Статията акцентира върху това как...

Един от възможните служебни премиери подаде оставка

Един от възможните варианти за служебен премиер - заместник-омбудсман Елена Чернева-Маркова, подава оставка. Това стана ясно, след като от председателя на парламента Росен Желязков, който...

Александър Сано е водещият на „Островът на 100-те гривни“ 

Актьорът Александър Сано е водещият на новото приключенско риалити „Островът на 100-те гривни“, което ще завладее тази есен зрителите на bTV. На едно от...

Вижте още