Няма такава държава: Неоценихме, обидихме и прогонихме от България най-успешния ни съвременен автор

Най-четени

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време...

На 15-ти юни в прес центъра на БТА в Пазарджик се проведе Форум „Аз обичам България“. Темата бе институциите и демографската криза, пречупена през личната история на най-успелият ни писател за 2021 и социални предприемачи Илиян Кузманов. Общественикът Николай Янев бе в основата на форума с желанието си да не позволяваме изтичането на кадърни и социално ориентирани хора.

 

 

 

 

Инициативата на Янев се превърна в граждански форум, поставящ въпроси върху най-наболелите ни проблеми. Форумът запита институциите, а и обществото ни в лицето на политическите партии и гражданите, защо позволяваме хората, които не са само талантливи, които не само имат знание и опит, но и влагат огромни лични средства за решаване на проблемите ни, за борба с корупцията, да си тръгнат? Форумът попита каква е причината най- успелият и продаван наш автор навън, човекът направил Балканското книжно Рок Турне, спечелил куп признания навън, единственият българин с многократно награждаван социален бизнес навън, българинът успял от нищото да направил мулти милионен бизнес, нашенецът инвестирал в Пазарджик стотици хиляди в социални инициативи и в истинско социално предприемачество, да бъде загубен. Защо нашата родна власт стои безмълвна и не си задава същите въпроси? Нямаме ли нужда от такива хора, всичко ли е опорочено, всичко ли е корупционни практики и бездушие? Защо не използваме потенциала на хора с възможности, само защото не се вписват в корумпираната ни статистика ли? Бяха въпроси породени от Николай. Въпреки че Илиян многократно подчертаваше, че той обича България и тя е страна не само с невероятна природа, но и куп възможности за него основната причина да се локализира временно в Лондон е страха за него и близките си.

 

 

Независимо от факта, че институциите в Пазарджик напълно игнорираха форума, това бе прието с хумор от организаторите, които направиха паралел с тоталитарния строй. Илиян, пренебрегвайки основателните си страхове и потулването на проблемите с усмивка разказа, как наскоро му се е наложило да се рови във местни вестници от 80-те и в реториката на местната власт тогава и сега, той разлика не е открил. Като подчерта, че навярно хората отговарящи за публичния образ на Пазарджик са специализирали или симпатизират на страни като Северна Корея или Путинова Русия, където всичко е прекрасно, хубаво и позитивно. Като бъдещето е задължително много светло, без значение че хората гладуват и живеят в мизерни условия. Но оставяйки шегата на страна, организаторите подчертаха, че светът няма да е същия и изпитания от Соца метод с игнорирането на неудобните, няма как да проработи дори в една крехка демокрация като България, по простата причина че Желязната Завеса вече е спусната и ние сме от страната на Запада този път.

 

 

Засегнатите теми бяха разнородни, но в същността, основният проблем, който се разглеждаше бе защо малките градове като Пазарджик обезлюдяват. Защо институциите не работят и защо си затварят очите за проблемите или ги замитат. Участниците, сред които бяха и Господари на Ефира, поговориха и за реставрацията на стари практики в нашата администрация от времето на мракобесия Соц. Говори се за желанието само да се харчат безотчетно Евро финансирания като в същото време върховенството на закона е химера у нас, а езикът на омразата и ненавистта е същия като в съвременна Русия.

 

 

 

Илиян Кузманов постави също така парещите въпроси: Ролята на гражданското общество и активните граждани, на личната инициатива в контекста на малките провинциални градчета? Къде се намираме геополитически и цивилизационно? Защо избираме децата ни да живеят в Западна Европа? От Господари на Ефира обърнаха внимание на общоизвестните факти, че конспирациите свързани с антиваксърството идват от същото място, от което идва отричането на войната в Украйна и ненавистта към украинските имигранти. Илиян разказа за премеждията на семейство украинци в Пазарджик, сблъскали се с родната администрация и бюрокрация, само за да си удължат туристическите визи. Два изгубени дни на хора, които оставят огромни средства в нашата икономика и хора невъзможно да бъдат задържани след като са минали през родния бюрократичен кошмар. Но както Илиян обърна внимание, те са проводник на вредни про- Западни идеологически влияния за определени кръгове у нас. На конференцията се обърна внимание и като цяло на Пазарджик, който трябва да търси европейските ценности и начин на функциониране.

 

 

Форумът не пропусна и градския транспорт в провинцията, който по никакъв начин не прилича като устройство на Западния Свят. Зададе се въпросът на липсващите институции, осъзнаваме ли че градският транспорт е мярната единица за цивилизованост? Общественият транспорт според форума не е способ за облагодетелстване чрез обществени поръчки, а способ да се улеснят гражданите на минимална цена.

 

 

Говори се за администрация и бюрокрация, като основни спънки на бизнеса и предпоставки за корупцията. Колко струва да имаш дете в България, да имаш ученик? Корупцията наречена частни уроци? Насилието в училищата. Ред и Закон? МВР, което работи по модели от един друг строй. Какви са приликите с европейската полиция? Здравеопазване, Бърза Помощ…

Организаторите попитаха защо се допуска език пълен с ненавист и омраза към етноси и индивидуалност, подобен на проповядвания от путинската пропаганда в момента в Русия.

 

 

На пресконференцията писателят разказа за авантюристичното си озоваване в България, свързано с трафик на хора, домашно насилие, наркотици, поръчкови палежи и побоища, за криминална история, която го връща в родния му град и която му коства много, дори единия от бизнесите му в Лондон, история която събира купчини папки и се губи в родното следствие. Както и за приключенията в Родината си с амбициозния мащабен си проект в Затворите, свързан с мащабни обществени поръчки и възможност за справяне със злоупотребите. Организаторите разговаряха за източването на парите за социално подпомагане от безумно неоправдани проекти, които не само могат да ни струват десетки пъти по-малко, но имат и потенциал да бъдат устойчиви. Даде се пример с дома за Хора на Улицата за милион и половина и това как се решават проблемите ,които ние де факто нямаме, в Лондон Англия на цени в пъти по ниски, за проект в пъти по ефективен.

 

 

Илиян Кузманов сподели част от заплахите, които е получавал:

 

„Родоотстъпници, изчезвайте! Скоро няма да има място за никой от вас тук, продажни мекерета! Отивате си от където сте дошли, връщате се в Турция еничари!“

 

„Продажници, скоро много скоро ще дойде вашето време!“

 

„Продажници и родостъпници, ще пишете само в соросидните си медии вашта мама американска и геиска!“

 

„Извратен и сатанисты заминаваите си за Канада! Народоотстъпници, турски фашисти!!! Ако не си за минете, бедна ви майка!“

 

Илиян Кузманов се притеснява от публично афиширани списъците с така наречени народни предатели, в които навярно е попаднал и той. Писателят разказа на пресконференцията, че тормозът е бил по-разнороден. Пред вратата на неговия културен център е била изсипана купчина фекалии, мястото демонстративно е било отворено, когато той е бил на турне във Варна. Новинарската страница на фондацията му е била изтрита от хакери. Многобройни доноси са били отправяни. Той дори разказа как пред дома му се е изсипала една кола с хора, на които им е било платено да го пребият. А полицията, въпреки че е получила снимки и записи от камера, не е направила почти нищо, даже не се е стигнало до разпит.

 

 

За Илиян тъжното в ситуацията е пълното игнориране на проблема от институциите. Още повече, че той е председател на секцията на журналистите към синдикат Подкрепа в Пазарджик, както и членува в Репортери без Граници, Американската Прес Асоциация и Пен Америка. Това е причината за момента той да се локализира в Лондон. Но което не означава че той ще престане с каузите за Родината си. Наскоро той учреди секция на Журналистите към синдиката Подкрепа в Пазарджик, Форума ще бъде подържан жив, Илиян продължава да се опитва да учреди литературен конкурс, който най-вероятно ще бъде онлайн от съображения за сигурност и ще помага на хора на изкуството и жертви на домашно насилие. Отделно той е амбициран да възстанови културния център в Лондон, който да се грижи за духовността сред родните имигранти на Острова.

 

 

Форумът се аргументира с доста цифри на сайта си. Българските имигранти са част от друг огромен проблем за България като цяло – демографската криза. По официални цифри, за последните 30 години населението на България е намаляло с 1,65 милиона души. По данни на НСИ, през 1992 г. в България са живеели 8 487 317 души, през 2001 г – 7 932 984, а през 2011 г.  – 7 364 570. Към 31 декември 2021 г. населението на България е 6 838 937 души. По неофициални, цифрата е много по-голяма. Това което форума каза бе че всеки от нас е важен, дори тези зад граница. Защото: „Българските емигранти преди пандемията са превели на своите близки в България $2,4 млрд. през 2018 г., според доклад на Световната банка за миграцията и развитието. Това е официална статистика за платежния баланс на БНБ, което означава, че реално парите са в пъти повече. Тези 2,4 млрд. долара (или реални около $7 млрд.) са равни на 3,8% от БВП, според изчисленията на СБ.“, докато в момента тази сума също драстично е намаляла, а безхаберието и неадекватността на нашите институции е пълна.

 

 

Каузата за няколко дни достига до над 20, 000 души в социалните мрежи, ставайки повод за откровени дискусии. Желанието на организаторите е уеб страницата на форума да се превърне в жива платформа, в която да се поставят проблеми на обикновените българи решили да се върнат или заминат. Както и на проблемите, с които се сблъскват чуждите граждани решили да живеят в България. Защото според Илиян само когато ние успеем да изговорим един проблем, когато изкараме истината наяве, дори и горчива, само тогава той може да бъде решен.

 

 

Автор: Б. Георгиева

Източници: БТА, ПОТ, Господари на Ефира и Форум „Аз обичам България“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време на COVID пандемията, каза в...

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е твърде важна работа, за да...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс прес. Рей направи това си изявление...

Вижте още