Теория срещу практика: Може ли Слави Трифонов да си „изтегли“ министрите си?

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Изтеглям министрите на „Има такъв народ“ и слагам край на тази коалиция и тази агония

Това обяви в изявление в профила си във Фейсбук лидерът на партията Слави Трифонов. Какво означава това и възможно ли е да се случи?

 

„Има такъв народ“ участва в четворната коалиция с четирима министри. Това са министърът на енергетиката Александър Николов, на регионалното развитие Гроздан Караджов, на външните работи Теодора Генчовска и на спорта – Радостин Василев. Първите две министерства са отговорни за разпределянето на огромни средства, както и за разрешаването на кризите с парите за пътища и спирането на руския газ. Във външно пък е горещият картоф с решението за вдигането на българското вето за членството на Северна Македония в Европейския съюз, обясняват от Радио Свободна Европа.

„Причините, поради които тази коалиция не работи и поради които ние нямаме място в нея са две – Македония и факта, че в държавата вече няма пари“, каза Слави Трифонов.

Думите на Слави Трифонов приличат на фразата „разпореждам на“, с която управляваше бившият премиер Бойко Борисов. Как обаче се изтегля министър?

 

Какво може и какво не може Трифонов?

Формално Слави Трифонов не участва в управлението на страната под никаква форма. Обикновено той информира за политиката на „Има такъв народ“ през Фейсбук.

„Изтеглянето“ на министри не съществува като процедура в законодателството. Проверка на Свободна Европа показа, че до този момент нито един от тримата министри не е депозирал оставката си. Но дори и това да се случи, това не го освобождава автоматично от поста.

 

Как е по закон?

Начинът, по който се назначават и освобождават министри е регламентиран в Конституцията. В нея действа екипният принцип при назначаването и освобождаването на правителство. В този смисъл премиерът е този, който казва с кого иска или не иска да работи. Той прави това пред Народното събрание, което гласува състава на правителството.

Това означава, че дори и министрите на Слави Трифонов да депозират оставките си пред Кирил Петков, той е този, който трябва да реши дали и кога да ги внесе за гласуване в Народното събрание. В този смисъл един министър може да остане на поста си неизвестно дълго време в оставка.

 

Казусът Георги Пирински

В българската политика има подобен казус. През есента на 1996 г. Георги Пирински подава оставка като министър в правителството на Жан Виденов. Това се случва на фона на тежка политическа и икономическа криза. Оставката на Пирински обаче не е придвижена за гласуване и той остава на този пост като „министър в оставка“ в продължение на няколко месеца до падането на целия кабинет Виденов.

 

Източник: „Свободна Европа“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още