Бизнесът с остри критики към бюджета – започва „инфлационна спирала“

Най-четени

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент...

Остри критики към предложената актуализация на бюджета отправиха от БСК. В предложените промени липсват адекватни мерки, които да решават основния икономически проблем – нарастващата инфлация, гласи официално становище на работодателската организация. Социалната подкрепа е важна, но сама по себе си не решава този проблем.

 

Липсват мерки, които да доведат до намаление на излишното количество пари в обръщение, както и не откриваме мерки, които да водят до съществено нарастване на БВП с цел балансиране с достигнатото увеличение на паричната маса, посочват от БСК.

БСК поддържа становището, че политиката на непрекъснато повишаване на доходите в настоящата икономическа ситуация създава риск от спирала „увеличаване на доходи-цени“. За да се подкрепи покупателната способност на населението, е необходима политика за стимулиране на инвестициите и увеличаване на конкурентоспособността на компаниите.

 

Същевременно почти липсват реални мерки, които да доведат до икономически растеж, заявяват от БСК.

Обещанието за реформи (предвидени и в Коалиционното споразумение), които да бъдат предложени чрез актуализация на държавния бюджет, остава нереализирано. „Разбираме извънредната геополитическа ситуация, предизвикана от военния конфликт в Украйна, която коренно измени политическия и обществен фокус. Това не означава, че националният ни дневен ред не е актуален. България повече от всякога се нуждае от амбициозна икономическа програма, която да насърчи инвестициите, да създаде среда на доверие (доколкото това е възможно в настоящата ситуация) и хоризонт за предприемачите“, посочват от БСК.

 

Цената на петрола тип Брент отново е подценена. В мотивите към бюджета е заложена цена от 100 долара за барел, а фючърсите на международните борси показват, че до края на годината тя няма да падне под 110 долара, заявяват от БСК. Подобна слабост отчетохме и при прогнозиране на цената на петрола и при обсъждането на действащия закон за бюджета, за което БСК предупреди в изразено становище и даде точна прогноза за реалната цена, пише в официалната позиция.

Прогнозирания с актуализацията на бюджета ръст на заплатите с 9,2% е нереалистичен, заявяват от БСК. Същото увеличение беше предвидено при растеж на БВП от 4,2% за 2021 г., а за настоящата година последната прогноза на Министерството на финансите е за ръст на БВП от само 2,9%.

 

Източник: „ТРУД“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си в химера, да обтегне докрай...

Вижте още