Иван Костов: Борисов и Радев имат поведение на руски агенти

Най-четени

Проф. Пламен Киров, конституционалист: Закриване на посолство е последната стъпка преди обявяване на война

Има ход назад, външният министър може да оттегли нотата със свой акт, коментира конституционалистът   Конституционалистът проф. Пламен Киров е категоричен, че...

От друг ъгъл: Бутни Кирил, за да падне Москва…

Да изгониш 70 руски дипломати и служители на посолството накуп е не само смел ход, но иска и кураж...

Сценариите за България са два – нова нестабилна управленска коалиция или Радев поема юздите на държавата

"Ставаме свидетели на политическа криза от нов тип. Този път тя парализира институциите и властта в държавата. Правителствената коалиция...

Президентът Румен Радев и бившите премиери Бойко Борисов, Сергей Станишев и Симеон Сакскобургготски, както и бившият президент Георги Първанов, се държат като руски агенти, смята бившият министър-председател Иван Костов.

 

„Вижте позициите на Първанов, на Симеон Сакскобургготски – никога срещу Русия. А когато Русия е срещу теб, ти какво правиш? Снишаваш се е пълзиш – така не може. След това Сергей Станишев, Бойко Борисов с неговата политика на реализиране на руските интереси в България, президентът Радев… Всички тези хора имаха говорене, поведение, действия, които отговарят точно на дефиницията на руски агент за въздействие, за влияние. Това поведение на оправдаване на Русия, дори в този момент – 20 години да се говори на българския народ да се говори по един начин, по който не бива да се говори на страна, която е член на НАТО и ЕС – това причинява пълното объркване на хората в момента“, коментира Костов в понеделник пред бТВ.

Според него руското влияние в България представяла голям риск за националната сигурност. Той предупреди, всяко политическо дестабилизране, например избори, ще увреди интересите на страната:

„След като Русия на основата на специален закон със заповед обяви нашата страна за неприятелска, ние виждаме истинска хибридна война срещу България, включително агресия в сферата на енергетиката под формата на прекъсване на договор, което е абсолютно недопустимо. Това, заедно с петата колона в страната, представлява наистина много сериозен риск за сигурността. И затова политическата система, ако бъде така дестабилизирана, както беше преди няколко месеца – да влиза от избори в избори и да не в състояние да излъчи парламент, който да бъде способен да решава задачите, силно ще увреди интересите на България“.

 

По думите му въпросът е как се възприема това, че сме неприятелска държава на Русия от политическия елит в България и от хората. „Аз мисля, че хората не си дават сметка какво значи да си неприятелска държава на Русия. Да си неприятелска държава означава, че срещу теб може да бъдат приложени всякакви средства за действие и противодействие, за да бъде неутрализирана тази заплаха, която те считат, че представлява България за тях. Например да бъде отровен оръжейник, да се взривяват военни складове, да бъдат убити хора, скришно разбира се. Оттам като минем през всички форми на агресия в сферата на пропагандата – нападенията върху сайтове, изключване на правителствени структури“, избори Иван Костов.

Според него това се предотвратява чрез национално съгласие. „Националното съгласие е ключово, за да може да се излезе от тази ситуация, да се отговори на тези заплахи, те да бъдат неутрализирани като се предприемат съответните действия. Например трябва пълна проверка на лоялността на службите, защото службите виждаме, че подаваха невярна информация преди началото на военните действия, а след началото им убедиха президента, а и доста други политици, че войната ще трае съвсем кратко и Русия ще превземе“, поясни Иван Костов в предаването „Лице в лице“.

Той подчерта, че е необходимо и възможно да се постигне нулева енергийна зависимост, защото „през енергетиката Русия може да предизвика големи вълнения – падане на правителство и какво ли не“.

Трябва да се обявят санкции срещу определени фирми и лица, които могат да навредят на сигурността на България, смята Иван Костов.

Освен това изрази тезата, че държавата трябва да постави под контрол функционирането на „Лукойл“ и „Виваком“. „Виваком“ е руска. Тя е наследник на БТК, там е цялата система за аналогово връзка на Българската армия, която не може да бъда засегната от хакерска атака“, каза той.

Бившият премиер добави, че не не съжалява, че по време на неговото правителство бургарската рафинерия е продадена на „Лукойл“, защото руската компанията е спечелила честен търг и „се държеше лоялно към интересите на българската държава до 2007 година“.

Костов добави, че наблюдава скритата хибридна агресия на Русия срещу България още от 2013-2014 година. „И много сме писали и говорили, но тогава нямаше ухо, което да чуе тези неща“, каза Костов и посочи, че тогава това се е изразявало основно в кремълска пропаганда.

По думите му по време на президентските избори през 2016 година, всички кандидати, с изключение на Трайчо Трайков, са изказвали тези „от 90 до 100% близки до ключовите тези на Кремъл“.

Иван Костов прогнозира и какво вероятно ще бъде развитието на войната в Украйна в следващите месеци и години. „По-вероятният сценарий, аз му давам 70%, е Русия и Украйна ще направят военна линия помежду си и да продължават да се бият там в продължение на година. Тогава това няма да приключи нито тази, нито следващата година, това ще бъде война на изтощение, а изтощената ще е Русия“, посочи бившият премиер и каза, че според него шансът Украйна да накара Русия да се изтегли по-бързо е около 30 на сто.

 

Източник: Mediapool.bg

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Проф. Пламен Киров, конституционалист: Закриване на посолство е последната стъпка преди обявяване на война

Има ход назад, външният министър може да оттегли нотата със свой акт, коментира конституционалистът   Конституционалистът проф. Пламен Киров е категоричен, че...

От друг ъгъл: Бутни Кирил, за да падне Москва…

Да изгониш 70 руски дипломати и служители на посолството накуп е не само смел ход, но иска и кураж да го направиш. А такава...

Сценариите за България са два – нова нестабилна управленска коалиция или Радев поема юздите на държавата

"Ставаме свидетели на политическа криза от нов тип. Този път тя парализира институциите и властта в държавата. Правителствената коалиция дори и в оставка продължава...

Радев категорично: ДАНС не ми е давала доклад за руските дипломати

"Легитимността на институциите е в отстояването на фактите и в осъзнаването на отговорността за действията. По отношение на фактите - в президентската институция не е...

Всъщност: Коя държава има най-много дипломати у нас и колко точно са руските?

След като България обяви 70 руски дипломати за "персона нон грата", в публичното пространство възникна уместния въпрос колко точно е общия им брой на...

Вижте още