Всичко поскъпна – лошата новина е, че ще става още по-скъпо и още по-сложно

Най-четени

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време...

Още далеч преди войната в Украйна стана ясно, че в света започват икономически процеси, които ще доведат до постепенна, но сигурна промяна в начина, по който гледаме на парите.

 

С идването на епидемията от COVID-19 през февруари 2020 г., в САЩ започнаха да се печатат пари, които се изляха директно в американската икономика под формата на подкрепа за компаниите и населението. Така до наши дни доларите в обращение нараснаха с 40%. Това повиши цените в САЩ с почти 8%, което е най-бързият темп от 40 години насам.

 

Защото инфлацията невинаги е свързана със стагнация, тя идва и в резултат на гореща икономика – когато има много пари в обращение, хората харчат повече, на фона на по-слабо производство и нарушени вериги за доставки на суровини. Тогава производители и търговци вдигат цените заради по-високото търсене, поограниченото производство и по-бавния транспорт.

 

Когато светът се отърси от първоначалния COVID ступор и всички започнахме да харчим отново, за да отговори на внезапно повишилото се търсене, отново запушиха комините на китайските фабрики. Китай и Азия се нуждаеха от енергия, много енергия. Цените на петрол, газ и електричество полетяха нагоре, на фона на отказ на страните производителки на петрол като Саудитска Арабия да увеличат добива.

Това рефлектира моментално по бензиностанциите от Лондон до Лом и на цените от Лисабон до София. На този фон дойде 24 февруари 2022 г. Започна войната в Украйна.

Европейските страни, особено тези в Източна Европа, посрещнаха руското нахлуване със страх, че може да са следващите. Полша почти прекъсна търговските си връзки с Русия, може би завинаги, може би докато президент е Путин.

Германия и Италия, две от най-силните европейски икономики, планират да скъсат със зависимостта си от руския петрол и газ, в която сами се вкарваха все по-дълбоко през изминалите две десетилетия.

Енергийните доставки от Русия са особено чувствителна тема. Брюксел лесно ще се справи със спрения газ за България и Полша и правителството трябва да се пребори за компенсации от Европа. Петролно ембарго от всички европейски клиенти на Русия накуп обаче изглежда нереалистично.

Например Словакия може да е свързана със западните вериги за доставки на суровини и да изнася за Германия, но над 90% от петрола е руски. Това важи и за България.

Полша има ясен план за алтернативни доставки на газ от Норвегия, в България твърдим, че ще използваме спирането на доставките от „Газпром“, за да се превърнем в разпределителен газов хъб в региона. Как това ще се отрази обаче на цените, предстои да разберем.

 

В почти всички източноевропейски страни цените на енергията са фиксирани от месеци, но това не може да продължава вечно и ще дойде момент за плащане на сметката.

Таблиците на списание „Икономист“ показват, че в момента има двуцифрена инфлация в почти цяла Централна и Източна Европа. 12.3% в Полша, 12.4% в България, 15% в Естония, където цените на храни и стоки са скочили почти с 20% за година!

 

В Чехия всичко е с 13% по-скъпо, в България и Словакия е 12%, в Полша и Румъния е 11%. И тези процеси са толкова свързани, че няма начин чрез действия само на една страна да се успокои цялата система. Ще става още по-скъпо и още по-сложно.

Централните банки ще трябва да вдигат лихвите, ще се затегнат кредитните изисквания и това не е никак далеч като перспектива. Правителствата ще трябва да прилагат още по-силни социални мерки.

Лошата новина е, че обективният анализ показва, че цените в Европа ще продължават да растат и ако някой на местно ниво твърди, че има магическо решение, това просто няма да е истина, защото ние сме част от глобална система, от която България е само брънка от веригата.

Само дано не са прави онези икономисти, които твърдят, че тази спирала може да бележи не тази или следващата година, а цялото десетилетие.

Защото в този забързан свят, изпълнен с неизвестни, вече дори и не можеш да прогнозираш утрешния ден.

Б. р. – Коментара на водещия Светослав Иванов препубликуваме от бТВ предаването „120 минути“. Заглавието е на Glednatochka.com

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време на COVID пандемията, каза в...

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е твърде важна работа, за да...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс прес. Рей направи това си изявление...

Вижте още