„Промяната“ – партньори, които неофициално се псуват като кръчмари, а официално се плашат със съд

Най-четени

Ребъл Уилсън разкри, че загубила девствеността си чак на 35

Актрисата Ребел Уилсън се надява да помогне на младите хора да се почувстват овластени, когато става дума за секс...

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от...

Правилото е просто – когато се появят пукнатини в управляващата коалиция, не бързайте да отписвате властта – бройте шест-седем месеца и тогава може да говорите за разпад на мнозинството и предсрочни избори. Това не е теория, това е факт, проверен в практиката на политическия живот от славните времена на БСП и СДС, ГЕРБ. Обяснението е просто – при първоначалните коалиционни сътресения се задействат центростремителни сили, всички партийци с позиции се вкопчват във властта като удавник за сламка и нарисуваният като картичка срив бива избегнат като по чудо. 

Сега ситуацията е ясна – коалицията на промяната е съставена от партньори, които неофициално се псуват като кръчмари, а официално просто се плашат със съд. Летят тежки думи и заплашителни SMS-и. Това си е ККК – Коалиция Кална Китка.

На пръв поглед всичко започна от спора за избора на нов гуверньор на БНБ – място, пълно с почит, уважение, голяма заплата и, честно казано, нищо повече. Новият шеф на банката вероятно ще ни вкара в еврозоната, това ще остане в историята и… толкоз. Приказките на премиера Кирил Петков, че шефът на БНБ следял паричните потоци от и към чужбина, едва ли са нещо повече от прозявка преди Сънчо – важното е, че с издигането на Любомир Каримански и Андрей Гюров

започна велика битка за постове 

Неразпределени постове, недоговорени по време на историческите преговори в мола. Тошко от ИТН казва, че отдавна са уведомили партньорите си, че има идеален човек /Каримански/ за БНБ, но партньорите очевидно не са разбрали това, щото го няма никъде записано, а тази коалиция, разбира се, не се крепи на честна дума.

Въпреки че управляващата коалиция беше съставена след продължителен диалог, сега и политици, и наблюдатели отчетоха, че не съществува абсолютно никакво желание за разговори, преговори и дори пазарлъци –  опитът за изтъргуване на поста в БНБ срещу пост в Световната банка (онова win-win решение на ПП гражданина Венко Сабрутев) се провали като по филмите. Изтеглянето на Гюров (заради „разцеплението на управляваща коалиция“ – по думите на самия Гюров) от надпреварата беше направено така, че по нищо не личеше желание за примирие и протягане на ръка. Напротив. Декларацията на Кирил Петков от неделя бе в стил –

ние се отказваме, но и на другите не даваме 

Петков не само не потърси примирие, но и продължи с атаката – Каримански нямал „висок морал и етика“ – ПП не подкрепя неговата кандидатура, защото тези качества са необходими за поста. За Световната банка става, там никой не търси морал и етика. За шеф на бюджетната комисия – очевидно също.

Спорът за БНБ повлече разправията за други 1 млрд. лв. – парламентът замота решението, с което да се изплатят 50% от дължимите суми на пътните фирми за ремонт и поддръжка на пътищата. Без решение на парламента Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) не може да възлага ремонти по старите договори, защото те са многократно надхвърлени, а и частично прекратени. Така се стигна не само до политическо напрежение, но и до протести по улиците – недоволни превозвачи блокираха Витиня, а в сряда и София.

Тук вече замириса на бойкот –

а когато партии в управляващата коалиция започнат да саботират работата на Народното събрание, това вече съвсем не е добре – миризмата е непоносима.

Покрай оттеглянето на Гюров от БНБ стана ясно, че ПП нямат намерение да развържат бързо плащанията в строителството, т.е. държавата ще си плати борча, но само на 50%, а останалите ще минават през парламентарен антикорупционен контрол, който може да продължи неизвестно колко дълго време. Това е нещо като нищо на света – тези пари хем са дължими, хем ще ги мотаем до безкрай. Тук ИТН използва думата “рекет“ – такъв бил извършван спрямо МРРБ. И същото това ИТН отговори във вече утвърден стил – с мега хипер рекет – като поиска всички плащания на правителството да минават през одобрението на парламентарна комисия. Ако това стане, за пръв път в историята на света ще има правителството, което ще харчи не според бюджета, а според одобрението на нотабилите от парламентарна комисия.

Безценен принос към парламентарната демокрация

Още по-интересно е, че това Брауново движение започна на фона на нерешения казус с ветото върху европейското бъдеще на Северна Македония и нововъзникналия въпрос за доставката на оръжия за Украйна – и по двете теми има ясни червени линии, декларации за напускане на коалиция и т.н. А сме пратили един куршум на украинците, а БСП е напуснала с 300 тази коалиция. Грам отстъпка да направим на македонците – и Слави ще тръшне вратата.

Т.е. в един момент тази 4-членна дружинка се оказа изправена пред четири болни въпроса, пред четири открити рани в коалиционната снага. А зад завоя се крият още задачки-загадки, които да довършат парламентарния разпад като контролни изстрели в главата. Примерно – т.нар. съдебна реформа. Или пък напънът на БСП да съсипе машините и да върне урните. По последния казус Ива Митева от ИТН каза: „Притеснява ме внесеният Изборен кодекс. Няма да подкрепим подобен законопроект. Явно някой иска ръчички да пипат бюлетините и да определят изборния резултат“.

Да обобщим цитатите – имаме си разцепена управляваща коалиция, в която партиите се рекетират от хора с нисък морал, а на всичкото отгоре едни ръчички искат да пипат бюлетините. Просто да полудееш.

Пукнатини между партньорите – меко казано – дал Бог

Големият проблем е откога да броим пукнатините в коалицията – от днес, от първите разправии преди месец или от лятото на миналата година, когато всички знаем какво направиха тези хора – вместо да се разберат бързо и да махнат ГЕРБ, те ни накараха да ходим три пъти до урните и междувременно се изпокараха като пълни каруцари. Т.е., ако приемем, че разривът помежду им започна миналата година, а правителството ни е брак по сметка, то със сигурност може да очакваме и скоротечен развод. Не след 6-7 месеца, а сега, веднага. Въпросът вече не е дали те ще си разотидат, а кога ще го направят.

Когато решат да го направят, нищо не може да ги спре – война имало, инфлацията била рекордна за този век – нищо не може да накара тези хора да продължат да живеят под един покрив вече.

Ако все пак стане чудо и коалицията се запази /има такива семейства – живеят под един покрив, но не си говорят/, ситуацията ще бъде още по-лоша. При неразбирателство между партньорите на практика решенията в НС ще зависят не от мнозинството, а от гласовете на парламентарната опозиция от ГЕРБ и ДПС – за каквото гласуват те, това ще се случи в законодателния ни орган.

И тогава всички ще разберем, че миналата година, когато три пъти ходихме да гласуваме… въобще не се е състояла.

 

Автор: ПЕТЬО ЦЕКОВ

Източник: „СЕГА“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Ребъл Уилсън разкри, че загубила девствеността си чак на 35

Актрисата Ребел Уилсън се надява да помогне на младите хора да се почувстват овластени, когато става дума за секс...

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент и вицепрезидент и един местен...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от МВР. На електронен адрес във висшето...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени? Статията акцентира върху това как...

Един от възможните служебни премиери подаде оставка

Един от възможните варианти за служебен премиер - заместник-омбудсман Елена Чернева-Маркова, подава оставка. Това стана ясно, след като от председателя на парламента Росен Желязков, който...

Вижте още