Удря ни торнадо с цените – скъпият газ и ток „изядоха“ печалбата на браншовете в страната

Най-четени

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време...

Истинско торнадо се завихря с цените. Заводите от преработващата промишленост вдигнаха цените си за пазара в страната с над 20% за година, обявиха от Националния статистически институт. Основната причина за това е поскъпването на тока и газа, както и малките компенсации за високите цени на електроенергията, които бизнесът получи със закъснение. Скъпият ток притиска бизнеса да вдига цените и инфлацията вече достигна 10%. Но очакванията на търговците на дребно са поскъпването да продължи и през следващите месеци, което съответства на данните за цените на производителите.

Любопитно е, че в редица икономически дейности предприятията са повишили цените си за вътрешния пазар повече отколкото е поскъпването на стоките им за износ. Цените на заводите от преработващата промишленост за България са нараснали с 20,2%, а за износ – с 15,8%, показват данните на НСИ. Например в производството на хранителни продукти цените за пазара в България са нараснали с 14%, а на храните за износ – само с 11%. При напитките разликата е още по-голямо – цените за пазара в страната са нараснали със 7,8%, а при напитките за износ дори има намаление с 0,6%.

Производителите на текстил и изделия от текстил, без тук да влиза облеклото, са вдигнали цените си за вътрешния пазар с 9,5% за година, а текстилът за износ е поскъпнал само с 4,5%. При дрехите повишението на цените за пазара в страната също е по-голямо отколкото на износа, но разликата е минимална. Тенденцията цените за вътрешния пазар да нарастват повече отколкото за износ се вижда и при кожените изделия. При обработката на кожи и производството на кожени изделия като чанти, колани и обувки ръстът на цените на стоките за продажба в страната е с 3,3%, докато при тези за износ повишението е минимално.

Най-много са вдигнали цените си предприятията, които произвеждат различни химични продукти. Техните цени за пазара в страната са нараснали с близо 50% за година, показват данните на НСИ. Същевременно химичните продукти за износ са поскъпнали само с 4,5%. Подобна е и ситуацията при производство на дървен материал и основни метали. Цените на дървения материал за продажба в страната са нараснали с 33,5%, а за износ – с 15,7 на сто. Основните метали за пазара в страната са поскъпнали с 33%, а тези за износ – с 20,4%.

Същото е положението и при мебелите. Тези за продажба в страната са поскъпнали с 11,8%, а цените на мебелите за износ са нараснали само с 6,4 на сто, показват данните на НСИ.

Предстои повишаване цената на парното

Газът поскъпва с над 13% от 1 април

КЕВР ще вземе окончателно решение на заседание в петък

Газът ще поскъпне с 13,35% от 1 април, показват предварителните разчети на Комисията за енергийно и водно регулиране. Те бяха представени по време на открито заседание на КЕВР, на което обсъдиха подаденото на 11 март заявление на „Булгаргаз” за повишаване на цената на горивото.

Изчисленията на КЕВР с данни от газовия хъб в Нидерландия до 29 март показват, че цената на газа за април трябва да е около 128 лв. за мегаватчас. В подаденото заявление на „Булгаргаз” от 11 март се прогнозираше, че цената на горивото за април ще нарасне с 58% до 179 лв. за мегаватчас. Но то отразяваше борсовите цени на горивото за първите десет дни на месеца. След това цената се понижи и затова поскъпването на газа ще бъде по-малко. Окончателното решение за цената на газа за следващия месец ще бъде взето от КЕВР на 1 април на база данни за борсовите цени до 31 март.

В сряда на газовия хъб в Нидерландия цената на горивото беше около 118 евро за мегаватчас, при положение, че през януари и февруари, преди войната в Украйна, се продаваше за около 75-80 евро за мегаватчас. Това представлява увеличение с около 48%. Цената на руския газ за България е свързана с котировките в Нидерландия. 70% от цената на газа за България се определя от котировките на хъба в Нидерландия, а останалите 30% зависят от стойността на петрола.

Поскъпването на газа ще доведе до покачване на цената на парното. Според Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България, по принцип поскъпването на парното трябва да е най-малко с 50 на сто, защото настоящите цени на топлофикациите са определяни когато газът струваше 50 лв. за мегават час и не са променяни от средата на миналата година. Според него обаче КЕВР ще вземе решение за поскъпване на парното с до 30%, като промяната в цената вероятно ще влезе в сила от 1 юли.

Приходите не могат да догонят ръста на разходите

Скъпите ток и газ изядоха печалбата на хотелиерите

Туристите в зимните ни курорти са били основно от България и Великобритания

Зимните курорти посрещнаха повече гости от предходни сезони, но ръстът на разходите сви печалбата им значително.

Наталия Малчева

В повечето ски курорти през тази зима са почивали повече туристи в сравнение с предходните сезони, но въпреки това хотелиерите не са на печалба. Приходите не са могли да догонят ръста на разходите, твърдят представителите на бизнеса от най-големите ни зимни комплекси. Скъпите ток, газ, бензин и дизел, увеличението на цените на основните хранителни продукти, по-високите заплати и растящата инфлация са стопили печалбата от добрия зимен сезон, категорични са представителите на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) от Боровец, Банско, Пампорово и Чепеларе.

„През тази зима имаше много сняг и прекрасни условия за ски в Боровец. Имахме ръст на гостите от Великобритания, но договорите с тях са сключени на цени от преди две години, които не отразяват реалната бизнес среда в момента”, обясни членът на УС на БХРА Маргарит Цонев. „Поскъпването на газа и тока от януари направо ни изправи до стената. В крайна сметка ние оцеляхме и през този сезон, но в никакъв случай не мога да го определя като по-добър в сравнение с предходни”, допълни Цонев.

Заради близостта до София курортът, който и без друго е с ограничена леглова база, на пръв поглед е изглеждал пълен, но голяма част от туристите са карали ски само през деня и не са отсядали в курорта, посочи Цонев. Той е категоричен, че хотелите в Боровец работят в неконкурентна среда, тъй като апарт хотелите плащат битов ток, докато хотелите са на свободния пазар.

„В Банско имахме добър сезон като посещаемост, но това в никакъв случай не означава повече приходи. Едва успяхме да си държим главата над водата, за да не се удавим”, каза Малин Бистрин, председател на Сдружението на туристическия бизнес в Банско и зам.-председател на БХРА. Ако чиновник погледне, ще каже, че сезонът е блестящ, но за хората от бизнеса е ясно, че нещата не са никак розови, допълни той. Ако държавата иска да запази сектор туризъм, трябва да подпомогне спешно бизнеса, при това не говорим само за финансова помощ, допълни той.

В община Чепеларе през тази зима са реализирани с 40 на сто повече нощувки в сравнение с 2019 г. От една страна това звучи добре, но предвид многократно увеличените разходи, няма никакво увеличение в печалбата от сезона, посочи членът на БХРА Съби Маданков. Тоест работихме повече, но заради поскъпналите ток и газ крайният резултат не е добър. У нас туризмът стана хоби за работодателите, допълни той.

Твърде високи са данък сгради и такса смет

Искат запазване на 9% ДДС за заведенията

Този зимен сезон е бил рекорден за Пампорово за последните 12 години от гледна точка на посещаемост на курорта и на ски зоната, заяви Мариян Беляков, член на УС на БХРА.

В същото време обаче ръстът на заплатите и на оперативните разходи е бил троен. И въпреки добрия зимен сезон с повече гости, бизнесът трудно успява да компенсира тези разходи с приходите си. Така че примката около врата на туристическия и хотелиерския бизнес се затяга, посочи Беляков. Според него държавата трябва да направи трайно временното намаление на ДДС за заведенията на 9%, да помисли за удължаване на мярката 60/40 след края на юни и да преразгледа критериите за кандидатстване по нея. Както и да бъдат намалени и убийствените размери на данък сгради и такса смет.

 

Автор: Стефан Кючуков

Източник: „ТРУД“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време на COVID пандемията, каза в...

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е твърде важна работа, за да...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс прес. Рей направи това си изявление...

Вижте още