Обратен фокус: Как Зеленски накара богатите и свободните да се чувстват гузни

Най-четени

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време...

  • „Не съм могъл да предположа, колко мощен човек и силен лидер е той. Когато работехме заедно, знаех, че това е талантлив човек, много умен, перспективно мислещ. После пътищата ни се разделиха, защото той отиде в политиката, а аз към нея нямам никакво отношение. И, разбира се, днес съм потресен от тази личност. Какво аз, целият свят е стреснат от волята, силата и честността на този човек. Иска ми се да говоря комплименти, но трябва да кажа, че бях потресен. И всеки ден това се усилва“.

Това казва за украинския президент Володимир Зеленски пред телевизия „Украйна 24“ актьорът Станислав Боклан. Двамата са се снимали заедно в сериала „Слуга на народа“ през 2015 г. Придобитата от него популярност изстреля Зеленски към върха на украинската политика на изборите през 2019 г. Водачеството му по време на започналата на 24 февруари война на Русия срещу Украйна със сигурност му запази място не само в националната и европейската, но и в световната история.

Докато Въоръжените сили на Украйна спряха настъплението на многократно превъзхождащ ги противник, Зеленски безапелационно спечели комуникационната битка в тази война. Огромната част от света е на негова страна. Общото събрание на ООН на 24 март гласува със 140 на 5 и 38 въздържали се резолюция в подкрепа на Киев и против Москва – един красноречив резултат, заслужен до  голяма степен от комуникацията на Зеленски за конфликта.Плесница за Москва в ООН: 140 на 5 гласа за резолюция против Русия

Защо спечели той?

Със сигурност не е само, защото от библейски времена симпатиите на нормалните хора са на страната на Давид срещу Голиат. Със сигурност роля е изиграла професията на Зеленски – талантът му като актьор да печели публиката. Но има и повече от това.

Страната му има справедлива кауза и той успя да я представи талантливо и да внуши, особено на аудиториите в свободния свят, чувство за вина, че не правят достатъчно на дело, за да спасят от гибел ценности, в които всеки ден се кълнат на думи.

Днес украинският лидер направи сам за страната си това, което Дженюариъс Макгахан, Уилям Гладстон и Виктор Юго направиха за България, за да разбере светът за османските зверства при потушаването на Априлското въстание през 1876 г.

Зеленски говореше както на управляващите елити, така и на обикновените европейци, американци, евреи, японци. Той съумя да събуди солидарността на западните избиратели с Украйна, задължаваща за правителствата, които не могат да не се съобразяват с избирателите, за разлика от тези в страни като Русия или Китай. Но дори Китай беше сред въздържалите се по спомената резолюция на ООН.

С други думи, преди да спечели западните лидери за Украйна, той спечели техните народи. Зеленски успя да покаже, включително на руснаците, доколкото кремълските цензура и пропаганда го позволиха, че светът е на страната на Украйна – нещо от решаващо значение за мотивацията по време на война, особено при толкова неравни сили.

Как го направи?

Блумбърг отбелязва, че да получиш честта да говориш пред парламента на чужда страна, е събитие, което се случва на западни лидери веднъж в живота, ако изобщо се случи, и подготовката за него е дълга и стресова.

Агенцията цитира Алистър Кемпбъл, шеф на комуникациите на бившия британски премиер Тони Блеър, който си спомня каква тревога и мобилизация е имало, за да се подготви реч на министър-председателя пред френското Национално събрание. Кемпбъл отбелязва, че самият Блеър е бил нервен преди нея.

За около месец, успоредно с военновременното държавно управление, руски обстрел и, както се говори, опити за покушение срещу него, Зеленски говорѝ по видеовръзка пред американския Конгрес, британската Камара на общините, германския Бундестаг, израелския Кнесет, френското Национално събрание, японската Диета, италианския и датския парламент. Предстои му да говори пред гръцкия на 7 април. Успоредно с това той направи обръщения към всички европейци, призовавайки ги да излязат на улиците знак на солидарност с Украйна, обърна се към Г-7 и срещи на върха на НАТО и на ЕС. Отделно са всекидневните му обръщения към украинците.

В сряда, 30 март, Зеленски се обърна чрез видеовръзка към парламента на Норвегия. Той беше вторият чуждестранен лидер, на когото е било позволено да говори пред членовете на Стортинга след Уинстън Чърчил през 1948 г. И тук той напипа безпогрешно чувствителните точки на нацията – възстановяването от шок след многобройни невинни жертви на насилие и свободата на корабоплаването. Той призова Норвегия да участва в следвоенното физическо и душевно възстановяване на Украйна и от видеостената в Осло апелира към цяла Европа да затвори пристанищата си за руски кораби, докато Русия блокира украинските пристанища в Черно и Азовско море.

Облечен в бойна униформа, цвят каки, украинският президент говорѝ на света с думи прости и по военному прями, понякога дори сурови, намирайки индивидуален подход към всяка аудитория. Това не бяха речи под индиго, произнасяни пред различни слушатели, а индивидуални послания, докосващи чувствителни национални струни. Всяка от тях беше високоточно комуникационно оръжие. 

В сравнение със Зеленски, публичните изяви на руския президент Владимир Путин за месец война се броят на пръсти и до една са казионни в духа и стила на традиционната кремълска реторика. На преден план бяха президентският прессекретар Дмитрий Песков и външният министър Сергей Лавров. Те отговаряха на най-трудните въпроси. Путин нито веднъж не се обърна към света, за да защити тезите си. Неговите посланици пишеха провокативни постинги в социалните мрежи, предизвикващи или пренебрежение, или остро възмущение.

Бундестагът аплодира Зеленски на крака въпреки острата му критика и припомнянето на вината на Германия от Втората световна война. Той призова германците да не поставят бизнес интересите над живота на украинците, „за да не се чувстват посрамени един ден“. Зеленски към Бундестага: Думите ви нищо не струват

Кемпбъл отбелязва баланса между благодарност и упрек в речите на Зеленски и точно това равновесие според експерта понякога е имало пряк ефект. Часове след обръщението на украинския президент към американския Конгрес, произнесено на фона на видеоклипове за разрушенията от войната в Украйна, президентът Джо Байдън обяви допълнителна военна помощ за Киев от 800 милиона долара, включително дронове и хиляди противотанкови и противовъздушни оръжия, отбелязва Блумбърг.

Ден, след като Зеленски говори пред Камарата на общините, британският министър на отбраната Бен Уолъс съобщи, че Обединеното кралство изпраща на Киев допълнително 1 615 противотанкови ракети NLAW, припомня агенцията.

Говорейки пред японските депутати, Зеленски припомни общата история на двете страни в ядрените аварии – Чернобил 1986 г. и Фукушима през 2011 г. и ги свърза със завземането на АЕЦ Чернобил и Запорожката АЕЦ от руските войски при предшестващ безразсъден обстрел на съоръженията.Зеленски се обърна към парламентите на Франция и Япония

Пред френските депутати и сенатори Зеленски постави ударение върху това, че днес украинците се бият не просто за страната си, а за идеала на френската република – „свобода, равенство, братство“.

В повечето му послания се повтаря лайтмотивът, че това е битка срещу опит да бъде възкресен трупът на бившия Съветски съюз, следователно това е битка за обединена и мирна Европа, т.е. не само украинска, а и европейска.

Пред Кнесета Зеленски, сам той от еврейски произход, припомни за Бабий яр, паметника на избитите от нацистите 34 000 евреи близо до Киев, който руската авиация бомбардира в рейд срещу близка телевизионна кула. Той поиска Израел да сподели с Украйна системата си за ПВО „Железен купол“, казвайки, че със стратегията за поголовно разрушение Путин търси в Украйна „окончателно решение“, каквото Адолф Хитлер е търсел за евреите чрез Холокоста през Втората световна война.Шефът на израелския парламент се разплака в Бундестага

Зеленски нарече, израелските депутати „братя и сестри“.

„На вас се пада, скъпи братя и сестри, да изберете отговора“, каза той пред Кнесета. „И ти ще трябва да живееш с този отговор, народе на Израел“.

Могат да бъдат посочени още чувствителни струни, които украинският президент докосна – в САЩ спомена за Пърл харбър и терористичните нападениия на 11 септември 2001 г., в Обединеното кралство – битката за Британия през 1940 г. през Втората световна война и спомена за това какво е да се биеш сам. Той призова Велика Британия да бъде достойна за първата част от името си.

В най-драматичните моменти на посланията си към американците и британците, Зеленски говорѝ на английски.Германия се готви за спиране на руския газ

Той лично апелира към германския канцлер Олаф Шолц „да даде на Германия лидерската роля, която тя заслужава“, да прекъсне икономическите и енергийните връзки с Русия и да не позволява нова Берлинска стена, която да раздели Украйна от Европа.

На унгарския премиер Виктор Орбан, който не позволи страната му, подобно на България, да изпрати военна помощ за Украйна, Зеленски каза: „Викторе, знаеш ли какво става в Мариупол?“ – крайбрежния азовски град, сравнен със земята от руския обстрел.

На НАТО Зеленски каза – искаме само 1% от хилядите ви танкове и самолети, които събират прах, докато ние се борим за живота си.

Въпреки силата си, посланията на Зеленски не накараха Запада да удовлетвори поне три от най-настоятелните украински искания – за зона без полети над Украйна, за доставка на танкове и самолети за нейните Въоръжени сили и за пълна икономическа изолация на Русия, включително чрез отказ от нейния природен газ.

На първите две лидерите на НАТО отговориха, че изпълнението им води пряко към нова световна война, а на третото – че Европа не е готова икономически и социално да го изпълни.

Обобщеното послание във всички вариации на обръщенията на Зеленски е: Ние се бием и умираме за това, което вие имате в изобилие и за което ние пак ще трябва да кандидатстваме, ако оцелеем.

Това послание кара свободният и богат свят да се чувства гузен и да дава все повече – оръжия, икономическа и хуманитарна помощ, да приема без възражения много повече бежанци отколкото през 2015 г.

Разбира се, в този по-богат и по-свободен свят има и изключения – на безчовечност и дебелоочие – и едно от тях двете е България.

Автор: Веселин Желев

 

Източник: „Клуб Z“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време на COVID пандемията, каза в...

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е твърде важна работа, за да...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс прес. Рей направи това си изявление...

Вижте още