„Целият държавен арсенал срещу Гешев е в ход“ и какво от това?!

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Целият ни арсенал срещу Гешев е в ход, Цацаров скоро ще бъде освободен“, „МВР проверява версията на бизнесмен, че Гешев е поискал да присвои фирмата му“,” Христо Петров – Ицо Хазарта: Когато има независим главен прокурор, ще разкажа кой ме заплашва“, „Пламен Бобоков: Гешев е мутра, облечена в тога, терорист, с когото не се преговаря“, „Правосъдният министър: Гешев ще бъде сменен най-късно до края на 2022 г.“, „Гешев, твоят инат струва пари на народа“ – това са само малка част от заглавията в „Дневник“ само през последния месец, засягащи по някакъв начин Иван Гешев.

„Свободна Европа“ също се борят за призовото място – „Кое е вярното: Брюксел или София искат отчетен главен прокурор, за да има пари“, „Случаят „Жоси“. Бизснесмен обвинява Иван Гешев в присвояване на бизнеса му“, „Гешев подари цветя на новата правосъдна министърка, тя му поиска оставката“, „Управляващите целят отстраняване на Гешев до три месеца“, „Как се сваля главен прокурор“ и др.

„Нещо се случва: началото на края на Иван Гешев?“, „Проф. Радулов: Въпрос на време е да отстраним Гешев“, „До 3 месеца: Реформа на КПКОНПИ, закриване на спецправосъдието и ограничаване на правомощията на Гешев“, „И букет не спаси Гешев от искане на оставката му“, „И новият правосъден министър ще работи за озаптяване на Гешев“, „Сигналът срещу Гешев е потвърден, има документи с подписи“, „Как бащата на Гешев е искал да влезе в млечния бизнес“, „Управляващите си дават три месеца, за да свалят Гешев“ – пък са някои от заглавията в DW, Офнюз, Клуб З, Сега, Медиапул, и то отново само за последния месец.

Ако някой, който никога не се е интересувал от политика и не чете вестници или информационни сайтове, случайно реши да направи преглед на въпросните, ще остане с усещането, че нашата страна има един единствен проблем и неговото име е Иван Гешев. Също така ще придобие усещене и за друго – че цялата страна се е обединила в желанието си главният прокурор да си ходи, да бъде изгонен, премахнат – каквото и да е, стига да го няма. Нищо чудно дори аполитичният човечец внезапно да бъде окрилен от желание лично да ликвидира това зло. Впечатленията му ще се засилят още повече, защото и президентът нееднократно е изказвал сходни позиции.

Цяла вече парламентарно представена коалиция – ДБ, също е изградила своето съществуване върху наратива за лошия, безскрупулен и вреден Гешев. Сега тази коалиция си има и министър на правосъдието, който лично бори главния прокурор. Чудно как на никой не му прави впечатление, че е абсурдно, в която и да е друга страна, правосъдният министър да си позволи да заяви, че „целият ни арсенал (държавен) срещу Гешев е в ход“. Ако все пак някъде някой направи подобна изцепка, обществеността веднага ще поиска оставката на въпросния министър – не за друго, а защото главният прокурор е избран напълно законно и по всички правила.

Но как да може да има обективно отразяване на ситуацията, когато въпросните кръгове си имат свои медии, а тези медии всекидневно бълват поръчките им. А читателите им, които сляпо вярват на написаното, рупат ли, рупат.

Същите мераци за премахването на Гешев имат и редица олигарси. Те също са за експедитивна „съдебна реформа“, която да елиминира Гешев и Цацаров, а пък закриването на специализираните съд и прокуратура окончателно би им решило всички проблеми.

Любопитно е какво ще се случи с ДБ, ако Иван Гешев го няма. Неговата фигура е тази, върху която те градят цялата си риторика, всичките си действия и мантрата „съдебна реформа“. Какво ще ги легитимира, ако главният прокурор вече не е същият? Съществуването на ДБ, които на изборите през 2017 г. получиха едва 2.96%, беше сериозно застрашено. Те отдавна търсеха за какво или за кого „да се хванат“, за да покачат резултата си. Номинацията на Иван Гешев, както и последвалото му избиране за главен прокурор, им предостави златна възможност, особено след като той не се поколеба открито да влезе в открита конфронтация с тях.

Преди няколко месеца пък, на заседание на ресорната парламентарна комисия, се появи адвокат Ина Лулчева, която представляваше Висшия адвокатски съвет. Изключително интересно е какво каза тя:

1. „Има ли криминологични данни, че у нас има такава организирана престъпност, заради която трябва да има специализиран съд?“ (Да, това не е шега, наистина това попита Лулчева)

2. „Висшият адвокатски съвет е изказвал отрицателното си становище от 2011 г. досега.“

3. „Този съд се превърна в съд срещу неудобни лица.“

Ако не разбирате логическата нишка, жалко. „Неудобните лица“ всъщност са клиенти на Лулчева през годините. Виден адвокат на бизнесмени, някои от които имат запори от спецпрокуратурата, е един от борците срещу съществуването на спецпрокуратурата. Трогателно…

Един кръг от „бизнесмени“, които имат проблеми с правосъдието и медии, чрез които претендират, че защитават свободата на словото и независимостта на съда, са основните инициатори на всички напъни срещу Гешев.

Преди няколко години пък въпросните представиха „Бяла книга за свободата на медиите у нас“, в която се жалеше, че „ситуацията на медийния пазар в България системно се влошава.“ На представянето през 2018 година бяха допуснати само избраните от „кръга“ медии или такива, поддържащи техните позиции. Между другото, сред гостите беше и тогавашният отговорник за регион „Балкани“ на друго любимо на въпросните издания и журналисти НПО – Полин Адес Мевел от „Репортери без граници“, които пък изготвят годишната си класация на базата на докладите на десет души, подбрани неясно как.

Въпросите, касаещи прокуратурата, в частност Иван Гешев, безспорно са важни, безспорно трябва да бъдат широко обсъждани и безспорно проблеми за решаване има. Но още по-безспорно е, че няма как бизнесмени, които оперират с влияние чрез медиите си, такива, които са лично засегнати от действията на прокуратурата и на главния прокурор, да са страна в дебатите.

Автор: Виктория Георгиева

Източник: „ТРУД“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още