Да стане ясно! ВИП ли са антиваксърите в парламента?!

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Кои са в коалицията “зелен сертификат” на прага на мандата

Мрачна сянка върху иначе чудесната нова власт хвърля отказът на парламента да въведе задължителен зелен сертификат за депутатите и служителите си.

Подобни прояви на високомерие предизвикват една особена хапливост у будното ни прогресивно общество, ситуацията напомня забравената комунистическа смешка: “Граждани, качете се на тротоарите, за да минат с колите си другарите”. Дори горещи фенове на промяната обидено питат защо децата им могат да ходят на училище с антигенен тест или сертификат за антитела, а избраниците не могат. Докога? ВИП ли са Василев и Петков?

Точно по този въпрос явно не са ВИП, защото първото решение на новия премиер е да въведе зелен сертификат в Министерския съвет и да назначи за свой

личен съветник

един от

най-авторитетните

специалисти във

вирусологията,

активен застъпник за имунизацията срещу COVID-19, професор Радка Аргирова. В храма на законодателството обаче засега се въздържат и, изглежда, не се тревожат само за накърнените антиваксърски души във “Възраждане” – в самото мнозинство не са единни.

“Това би затруднило работата на народните представители, – казва Корнелия Нинова. – Разбира се, трябва да спазваме всичко като мерки, което съществува в заповедта на министъра на здравеопазването, маски, дистанция и т.н.”

То “това” същото затруднява милиони хора всеки ден, потребители в молове, клиенти на ресторанти, почитатели на театралното и музикалното изкуство… Те обаче проявяват обществена солидарност и гражданска съвест, спазвайки мерките, действащи у нас и в цяла Европа.

Закучването на Народното събрание изглежда още по-нелепо на фона на новината от миналия вторник, че Съдът на Европейския съюз е отхвърлил жалбите от евродепутати срещу задължителния цифров сертификат за сградите на ЕП в Брюксел, Страсбург и Люксембург. Според съдиите противоепидемичните норми “не представляват пречка за членовете на парламента да изпълняват служебните си задължения”.

По-големи баровци ли са при това положение БСП, “Възраждане” и отделни кресливи антиваксъри в другите партии? Какво толкова им треперят – нали плащат данъци, декларират си доходите и имуществото, защо не спазват и останалите правила в страната?

В старите демокрации също се надигат протести, но властите там възприемат въвеждането на задължителна ваксинация и зелени сертификати като предизвикателство пред държавността.

Затова ги налагат

с твърда ръка

и получават подкрепата на мнозинството от своите поданици. В България нещата, както винаги, са наопаки, понеже влачим тежки и сложни характери – мнозинството избиратели подкрепят новите управляващи, но са категорично против ваксините и пропускателните режими. Все едно да искаш телешко и да си против кравефермите. И така изведнъж задължителните сертификати за достъп до парламента се превръщат в първото сериозно изпитание на новата власт.

Позициите на политическите сили са известни, не е трудно да се предвиди как ще премине гласуването. ПП, ГЕРБ, ДПС и ДБ ще бъдат “за”, а БСП, ИТН и “Възраждане” ще са “против” или ще се въздържат. При такава идейна коалиция на прага на управленския мандат може да се очаква силно вълнение.

Още повече че в мнозинството вече звучат недоволни гласове от току-що парафираното коалиционно споразумение: социалистите плачат, че са ги ощетили, портфейлът на Слави бил по-силен от техния, ДБ нещо мрънка, че правителството щяло да е “преходно”, кипи им под капака. А президентът Радев, менторът на кабинета,

никога не е бил

особено

възторжен

пропагандатор

на ваксинацията

Гражданите считат въпроса за принципен и очакват разумна развръзка, но депутатите от промяната предусещат политически скандал и предпочитат да го затиснат с мълчание. Единствената утеха е, че кормилото вече не е у ГЕРБ, защото още преди клетвата на новите министри, под прозорците на властта щяха да се носят викове “Оставка!”.

Автор: Диляна Ценова

Източник: „24 часа“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още