Реална заплаха: Младите в управлението могат да изместят старите и оядени депутати

Най-четени

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени?...

47-ото Народно събрание се очертава като най-младото в новата ни история. Това породи вълна от съмнения дали бъдещите депутати ще се справят със задачите си. Но, както казва Александър Дюма, младостта е недостатък само за този, който вече не е млад. Съотнесено към днешната ни ситуация – младите в управлението изглеждат проблем само за онези, които май твърде дълго се задържаха в него. Повечето са хора, заради които политиката стана мръсна дума.

Обществото у нас може би е свикнало с по-зрели народни представители, защото създават усещане за стабилност – понякога измамно, но явно работещо, съдейки по трите дадени на Борисов мандата. Стабилност беше сред ключовите думи, успешно вмъквани в политическата реклама, оценявана постфактум като манипулация на все по-тревожния и живеещ ден за ден българин.

Неслучайно ГЕРБ използваха стабилността в своите послания – хората са устроени така, че им е по-комфортно, когато им се говори за нещо сигурно, дори да не е най-доброто. Улегналите мъже и жени може и да вдъхват доверие на някаква част от обществото, но същото това общество сега избра съвсем различен парламент – млад, лишен от зависимости и съставен до голяма степен от политически дебютанти.

Обяснението за този избор е много просто. Първо, този път сериозен брой млади хора бяха допуснати до листите. Което показва, че от една страна партиите са проявили далновидност при съставянето им, а от друга – имало е достатъчно желаещи на възраст под 40 г. да се включат в политиката. Избирателите очевидно са предпочели да заложат на младите с всички рискове – липса на опит, пълно отсъствие на апаратна ловкост и т.н. По всичко личи, че досегашните критерии – да е виден експерт по нещо си, да е популярна фигура, да се е показвал достатъчно много по телевизията – вече не са актуални.

Точно обратното се случи – избрахме хора, за които знаем малко, дори хора без никаква представа от политика. Това може да означава само едно – че на всички ни е писнало от капацитети, които толкова „умело“ ни управляваха в последните 15-20 години, че се превърнахме в най-бедната и най-корумпираната държава в Европа.

Какво направихме – младите логично гласуваха за млади, а по-възрастните пак избраха тях, защото от стари муцуни им е писнало. Част от тези стари муцуни са просто несменяеми, което в условията на парламентарна демокрация може да се промени само ако повече партии заложат на нови лица.

Логично е в държавното управление да влязат повече млади, които няма как да са обвързани с корупционни схеми. А и партиите, които ги издигат, обявяват битката с корупцията за основен приоритет.

Има ли обаче риск липсата на бекграунд да се превърне в проблем, както твърдят някои наблюдатели? Не, защото двете служебни правителства до известна степен поразбутаха най-гнилите сектори. Опасност има само дотолкова, доколкото срещу младите ще се изправи цялото пропито от корупция и безнаказаност статукво с всичките си институционални бухалки, трикове за мачкане и пипала, разпрострени по хоризонтала и по вертикала. От друга страна, когато не знаеш съвсем детайлно срещу какво точно се изправяш, си доста по-смел.

Съдейки по ясния вече състав на бъдещия парламент, в него ще има предостатъчно експерти с по-голям опит, които биха били от полза. Но основната движеща сила на всяка промяна са именно младите.

Допълнителен ефект от тяхното влизане в държавното управление би било активизирането на завръщането – колкото повече образовани и доказали се в чужбина млади хора се върнат в България, толкова по-бързо ще се изчистят схемите, създадени и ползвани за източване на държавен ресурс от ГЕРБ и ДПС.

Наличието на млади хора в политиката е добра новина. По-добра от нея е само тази, че това е едва първото участие на „Продължаваме промяната“ в избори. Тоест, занапред тенденцията ще се запази и те ще стават все повече.

Автор: Евелина Гечева

Източник: Actualno.com

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от МВР. На електронен адрес във висшето...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени? Статията акцентира върху това как...

Един от възможните служебни премиери подаде оставка

Един от възможните варианти за служебен премиер - заместник-омбудсман Елена Чернева-Маркова, подава оставка. Това стана ясно, след като от председателя на парламента Росен Желязков, който...

Александър Сано е водещият на „Островът на 100-те гривни“ 

Актьорът Александър Сано е водещият на новото приключенско риалити „Островът на 100-те гривни“, което ще завладее тази есен зрителите на bTV. На едно от...

Вижте още