Различен прочит: 45 живота заради 1,07 лв. далавера

Най-четени

Ребъл Уилсън разкри, че загубила девствеността си чак на 35

Актрисата Ребел Уилсън се надява да помогне на младите хора да се почувстват овластени, когато става дума за секс...

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от...

45 души, македонски граждани, изгоряха живи заради дребна далавера. Автобусът, с който се връщат от екскурзия в Истанбул, катастрофира край Перник и пътуващите 45 от общо 52-ма, изгарят за една минута.

Това е най-трагичният пътен инцидент в историята на България. Главната версия за причината е превозваното допълнително гориво в туби. Разследващи разказаха пред “24 часа”, че са открити няколко, но тепърва ще се изяснява

защо са се

възпламенили

След удара в мантинелата нафтата пламва и изпепелява всичко. Допълнителното гориво било качено на автобуса заради разликата от 1,07 лв. в цената в Турция и цената в България и РС Македония.

 

Вероятно превозвачът трупал допълнително гориво, за да си намали разхода за пътуването. В Турция литър нафта струва 1,33 лв., а в България и РС Македония – около 2,40 лв. Това е основната версия на разследващите инцидента. Разбира се, възможно е нафтата да е била пренасяна от самите пътници, които ходят на шопинг в южната ни съседка.

Самата катастрофа става на наклонен участък. Само 15 минути преди нея водачът спрял за почивка на бензиностанция. По данни на “24 часа” автобусът е влязъл в България в 21,12 ч в понеделник от ГКПП Капитан Андреево. Така се оказва, че е изминал разстоянието от 304 километра за 4 часа и 51 минути.

В 2,03 ч на завой водачът изгубил контрол и се ударил в знак, а оттам в мантинелата, разделяща двете платна. Преди удара няма спирачен път.

Заклещен между

двете мантинели,

рейсът изминал

около 30 метра,

преди да спре. Ламарините блокирали хората, които се оказали в капан. Едва 7 души успели да счупят задния десен прозорец и да скочат през него.

 

Инцидентът бил видян от един от шофьорите на другите 4 автобуса на македонската фирма “Беса транс”. Той веднага съобщил на тел. 112.

9 минути по-късно

на място били 3

екипа от общо

22-ма

пожарникари,

с тях имало и полицаи.

“Заварихме напълно обхванат от пламъците автобус, а хората бяха починали. Затова не сме влизали вътре, гасихме отвън”, разказа пред “24 часа” пожарникар.

Огнеборецът обясни, че очевидци разказали за взрив. “Той обаче може да е както от пукането на предната дясна гума на автобуса, така и от удара в мантинелата”, каза още пожарникарят. И посочи, че на метри преди катастрофата е открито парче автобусна гума. Тепърва ще се изяснява дали е от злополучния рейс.

Версията със

спуканата гума

обаче е

разколебана

от очевидци,

които разказали, че видели рейса да гори, преди да се удари в мантинелата. Затова разследващи направили детайлен оглед и открили няколко бутилки, в които се предполага, че е превозвана нафта. Възпламеняването ѝ би обяснило твърденията на очевидци, че автобусът първо е пламнал.

 

“Експертизите ще кажат категорично каква е причината за пожара. И без допълнително гориво в автобуса има дизел в резервоара, хидравлично масло, трансмисионно масло и други, които създават

много голямо

горивно

натоварване,

така че рейсът да изгори за 1 минута”, разказа пожарникар.

Той обясни, че за над 25-годишната си практика не е виждал такава трагедия.

Автобусът е в такъв вид, че не може да се установят данни от тахографа – техническото средство, което записва движението му. Всичко е изгоряло, каза пред БНР шефът на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” Бойко Рановски. Той посочи, че всички задължителни почивки са били спазени.

От досегашните аутопсии пък е ясно, че

хората са умрели

от огъня, тъй

като в трахеята

и бронхите им са

открити сажди

Те са се струпали на една от вратите, но тъй като мантинелата я е препречила, не са могли да излязат и са изгорели. При огледа огнеборците са открили и майка, която държала на ръце двете си близначета. Те са 2 от общо 12-те загинали деца.

Един от оцелелите е разказал пред македонския премиер Зоран Заев, че били събудени от силна експлозия.

Ангажираните с разследването допускат и шофьорът просто да не е видял ръба на мантинелата заради това, че т.нар. котешки очички са били замърсени и непочистени.

 

Но каквато и да е причината за катастрофата, която ще се установява с експертиза, разследващите са категорични че поводът за невижданата трагедия е наличието на гориво в салона на автобуса, довело до скоротечен пожар – нещо, което може да се случи само при горящи течности като нафта, бензин или спирт. Всъщност загиналите са жертви на пожара, а не на катастрофата. Според огнеборци за около минута всичко е изгоряло до стапяне на ламарината.

Оцелелите седем души са счупили задния десен прозорец и са излезли през него.

Повечето от загиналите са от албанска националност и са млади хора. Пътували са до Истанбул за три- и четиридневна екскурзия за шопинг. Цените били 78 евро за нощувка в 4-звезден хотел и 99 за 5-звезден.

Подобни екскурзии са популярни напоследък на Балканите заради евтината турска лира. Именно заради нея в Турция е най-евтино горивото от всички балкански държави и повечето превозвачи се стремят да зареждат колкото се може повече в Одрин и Капъкуле, защото разликата от над левче сваля себестойността на пътуването с над 40%.

Шеф във фирмата разбрал за трагедията едва на Гюешево

Един от шефовете на туроператора “Беса транс” се е возил в друг от рейсовете и е разбрал за трагедията едва на ГКПП Гюешево. Мъжът бил в автобус, който се е движел пред пламналото превозно средство.

Той пристигнал на пункта в 3 часа и 8 минути – над час след трагедията. Когато граничарите му казали какво се е случило, мъжът се шокирал. Окопитил се бързо и се върнал на мястото на катастрофата. Там се срещнал с премиера ген. Стефан Янев, вътрешния министър доц. Бойко Рашков и шефа на пожарната главен комисар Николай Николов, които бяха на местопроизшествието.

Четирите други автобуса от екскурзията са се прибрали в РС Македония. Последният е напуснал страната ни около 6 ч вчера сутринта. Заради трагедията семействата на загиналите пък започнаха да идват в България.

Телата на повечето пътници са толкова овъглени, че самоличността им ще може да бъде потвърдена само с ДНК експертиза.

 

Източник: „168 часа“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Ребъл Уилсън разкри, че загубила девствеността си чак на 35

Актрисата Ребел Уилсън се надява да помогне на младите хора да се почувстват овластени, когато става дума за секс...

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент и вицепрезидент и един местен...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от МВР. На електронен адрес във висшето...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени? Статията акцентира върху това как...

Един от възможните служебни премиери подаде оставка

Един от възможните варианти за служебен премиер - заместник-омбудсман Елена Чернева-Маркова, подава оставка. Това стана ясно, след като от председателя на парламента Росен Желязков, който...

Вижте още