„Имало е взрив“, „пътят лъже“: версиите за трагедията на магистрала „Струма“

Най-четени

Ребъл Уилсън разкри, че загубила девствеността си чак на 35

Актрисата Ребел Уилсън се надява да помогне на младите хора да се почувстват овластени, когато става дума за секс...

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от...

Техническа неизправност, човешка грешка или лоша инфраструктура. Това са трите версии, по които според експерти, с които „Дневник“ разговаря може да се работи при разследването за тежкия инцидент на автомагистрала „Струма“, при която македонски автобус се запали и 45 души загинаха.

Най-смъртоносната автобусна катастрофа в Европа за последните 10 години (по определението на агенция „Франс прес“), ще бъде разследвана от Националната следствена служба (НСС) и е под специалния надзор на Апелативна прокуратура-София и Върховната касационна прокуратура. Официалната версия на българските власти, представена от заместник-главния прокурор Борислав Сарафов, който ръководи НСС е за работа в две основни насоки – човешка грешка или техническа неизправност. Паралелно разследване на този етап в Северна Македония няма да има, а местните власти ще съдействат на българските си колеги, като главният прокурор на съседната държава Любомир Йовески във вторник също посети мястото на произшествието, както и разследващ екип на тяхното МВР.

Различни са коментарите какво точно може да е причинило пожара, как и кога е възникнал – официална информация за това няма. От българската прокуратура потвърдиха само, че е имало и взрив – причините, за който тепърва ще се изясняват. За „експлозия“ се разбра от думите на премиера на Северна Македония Зоран Заев в интервю пред Би Ти Ви във вторник сутрин, като той се позова на разказа на един от оцелелите пътници, с когото беше разговарял. По-късно Заев отказа да коментира темата, защото това е част от разследването.

Според специалистите, не трябва да се пропуска и версията за лоша инфраструктура. Става въпрос не толкова за състоянието на пътя, колкото за разположението на знаците, отбивки и липсата на адекватна светлинна маркировка.

От думите на премиера Стефан Янев на съвместния брифинг със Заев се разбра, че той изключва неравности по пътя или други проблеми с пътя в участъка да са причина за катастрофата, но не коментира дали може да е свързано с маркировката, знаците, отбивката. Янев заедно със Сарафов и вътрешния министър Бойко Рашков беше на мястото на инцидента рано във вторник. Проверката на регионалното министерство за проблеми в тази отсечка се очаква до 5 дни.

Не бих приел никакъв вид спекулации, че участъкът на магистралата – възможни дупки или неравности е нещо, което е било от значение в този инцидент, защото от видимата картина, която и в момента може да се види, по-скоро друга е причината, друг е вариантът.


Стефан Янев,

слжубен премиер

Граждани, които често минават по пътя обаче обясняват, че участъкът, на който е станала катастрофата е опасен, защото мантинелата, която огражда мястото за почивка, пресича дясната лента за движение, а самата отбивка не е достатъчно добре обозначена.

Според данни на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, предоставени в отговор на „Дневник“, за последните три години в този участък са станали 10 леки катастрофи, като няма загинали и ранени и отсечката не е определяна като проблемна или с концентрация на пътнотранспортни произшествия.

 

Какво се знае до момента за инцидента

Автобусът на фирма „Беса Транс“ с 52-ма пътници влиза в България през граничния пункт с Турция „Капитан Андреево“ малко след 21 ч. българско време и се отправя към Скопие през София. Малко след полунощ автобусът (който се е движел заедно с още три други, но преди инцидента е последен в колоната) е засечен на бензиностанция на излизане от София, където е спрял за почивка.

В 2 часа на тел. 112 е получен сигнал за горящ автобус на около 30-ия км от магистрала „Струма“, след отбивката за село Боснек. От агенция „Пътна инфраструктура“ разпространяват мейл в 02:05 часа, че магистралата е затворена заради горящ автобус. МВР по-късно съобщава за инцидента като за „самокатастрофирал автобус“.

От кадрите от мястото на катастрофата (вижте видеа надолу), анализирани цял ден от специалисти, медии и граждани, както и от разкази на пристигнали по-късно очевидци, може да се обобщи, че автобусът се удря в мантинелата, отделяща място за почивка с чешма. Какво точно прави след това шофьорът, от къде преминава, за да спре в другата мантинела между двете платна на магистралата – не е ясно. На това място превозното средство изгаря.

"Имало е взрив", "пътят лъже": версиите за трагедията на магистрала "Струма"

© Reuters

Автобусът се е запалил от предната част, като по неофициална информация вероятно хората са били живи, когато той спира, но не са успели да излязат. Шофьорът не е успял да отвори вратите, а неофициалните съобщения са, че той е починал веднага. Няма официални данни дали е възникнал здравословен проблем с него, малко се коментира и вероятността да се е унесъл или заспал. Няма офицална информация на каква възраст е бил шофьорът, а на този етап властите не са коментирали и за техническа неизправност на превозното средство. Пред „Дневник“ собственикът на компанията Беким Хаджиу каза, че няма коментар за катастрофата, която го е шокирала (още за фирмата – тук).

Късно във вторник вечерта обаче министърът на транспорта Благой Бочварски обяви, че фирмата „Беса транс“ е нямала разрешително за превоз на хора на този автобус и затова започва процура по отнемане на лиценза й за дейност.

Седем души успяват да се спасят, като чупят задното стъкло на автобуса. Те са ранени и настанени в „Пирогов“, без опасност за живота, но в шок.

Жертвите са 45, сред които и 12 деца, а идентифицирането им (чрез ДНК материал) ще продължи няколко дни.

По време на инцидента в участъка не е имало други превозни средства, няма официална информация кой е подал сигналът и кога и от къде са пристигнали първите очевидци. Няма данни и за превишена скорост.

 

Имало е удар в мантинелата

По разкази на оцелели те са чули „взрив“ преди да има пожар. Според заместник-главния прокурор Борислав Сарафов трябва да се установи от какво е този взрив – дали е от удара на автобуса с мантинелата, от спукана гума или от нещо друго. В интернет се появи версия, че в автобуса е имало бутилки с нафта, както и газови бутилки (било практика туристите в Турция да си ги купуват, защото били по-евтини). „Към момента няма такива данни“, отговори на въпрос по темата Сарафов.

Никой от разследващите не е коментирал има или няма спирачен път, което би дало информация за реакцията на шофьора преди или след удара в мантинелата.

"Имало е взрив", "пътят лъже": версиите за трагедията на магистрала "Струма"© Булфото
Един от първите хора, които пристигат на мястото на инцидента е Васил Пиргов, който е от областната администрация на Перник и получава сигнал като служебно лице. Той е на мястото към 03:20 часа, когато вече там са пожарните и линейките.

Пиргов, който е инженер по двигатели с вътрешно горене, разви версията, че „резервоарът с горивото се е спукал от удара, като е работило парното и оттам е тръгнала искрата“.

Според него става въпрос за грешка на шофьора, но изключи той да е заспал, защото по негова информация 20 минути преди инцидента е бил на бензиностация. „Предполагам, че е объркал пътя, навил е рязко волана, забива предната гума в знака, който отхвърча на 45 метра, след това преминава 10 колчета и оттам трагедията става необратима. Автобусът се е запалил от предната страна“, коментира Пиргов пред „Нова телевизия“.

 

Неправилно поставен знак

Според Владимир Тодоров, член на управителния съвет на сдружение „Автотехнически експерти по пътна безопаност“ знакът, обозначащ отбивката за паркинга е неправилно сложен и не е достатъчно осветен. Според него е възможно това да е причината за инцидента, защото при липста на достатъчна светлина на мантинелата, рязко се озоваваш в завоя към паркинга.

Мястото, на което автобусът удря мантинелата. Знакът, който посочва, че има отбивка, е прекалено високо и липсва данни да има светлинна маркировка.
Мястото, на което автобусът удря мантинелата. Знакът, който посочва, че има отбивка, е прекалено високо и липсва данни да има светлинна маркировка.

Тодоров коментира още, че на подобна отбивка не трябва да има знак, който да стои толкова високо, а по-ниско да има светеща маркировка.

Попитан как може да избухне толкова силен пожар, той обясни, че е възможно заради лошо обозначената отбивка и след удара в мантинелата, да е възникнал пожар, който да е задушил бързо хората, така че те да не могат да излязат.

„В тази част на автомагистрала „Струма“, от лявата страна има един скат, който ремонтират от близо две години. Пробиват дупки в скалите и слагат мрежи. Образува се фин прах, който периодично трябва да се почиства, но това не се случва. При един дъжд от този фин прах става пързалка“, обясни Тодоров по повод на информациите, че в участъка е било мокро след дъжд и това може също да е повлияло.

 

Не е засечено автобусът да е карал с превишена скорост

„Такъв инцидент се разследва много трудно и много дълго. Огледът трябва да бъде извършен много прецизно. В него трябва да участват специалисти по пожарно дело, по пътно строителство, по изправност на автомобилите и т.н.“, коментира пред БНР бившият следовател Георги Илиев.

„Има седем души, които са очевидци. Дано не са спали по време на инцидента. Те ще кажат дали пожарът е почнал първи или пожарът е в резултат на сблъсъка с мантинелата“, смята още Илиев. Той изрази мнение, че версиите на разследването ще бъдат не две, а няколко. По думите му разследването трябва да проследи всичко от началото на пътуването на автобуса.


Пред БНР изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски коментира, че „автобусът е в такъв вид, че не могат да се установят данни от техническото средство, което записва движението на автобуса – тахографа. Всичко е изгоряло“.

Според него по информация на институцията, която ръководи, от граничния пункт „Капитан Андреево“ до мястото на инцидента не са регистрирани нарушения на правилата за движение:

Няма данни да се е движил с превишена скорост. Спазени са и всички задължителни почивки.


Бойко Рановски,

изпълнителният директор на агенция „Автомобилна администрация“

„По данни от камери от граничните пунктове и на пътната агенция следствените органи могат да извлекат информация, която е необходима за установяване на причините за пътния инцидент“, каза Рановски.

 

Граждани за пътя: „Внимавам в този участък“

„Аз минавам всяка вечер по този маршрут, най-често по тъмно, на път за вкъщи. Има два участъка, в които много внимавам, защото пътят лъже – този и един друг, на километър по-нататък, при изхода за Старо Село. Ако човек следва в тъмното дясната ограничителна линия на пътя, в тези две точки интуитивно му идва да хване отклонението, което в случая е паркинг. Изисква се усилие на волята, за да останеш вляво. Ориентирът – дясната аварийна лента – ичезва рязко вдясно и ако пътят ти е непознат, ръцете сами завиват надясно„, написа във фейсбук Димитър Ганчев.

Той твърди, че в този участък предпочита да се движи в лявата лента по тъмно, защото се ориентира по-добре по лявата маркировка. „Иначе пътят там е в идеално състояние, но съм практически сигурен, че шофьорът е следвал дясната ограничителна лента и не е имал време да разбере, че тя отива в паркинга. Аз съм имал поне 5-6 близки разминавания с тази мантинела от вероятно 1000 преминавания. Знам я, че е там, знам, че има проблем в тъмното да преценя разстоянието между нея и платното и въпреки това ми се е случвало да минавам през защрихованото“, писа още Ганчев.

За проблеми с маркировката съобщи и Диана Русинова от Института за пътна безопасност пред БНТ: „Констатирахме, че пътната маркировка на мястото на инцидента не е светлоотразителна и шумна. Смятаме, че инцидентът е станал заради човешка грешка, но пътната инфраструктура е допринесла. Често шофьорите по време на тъмната част от денонощието се дезориентират от островчето за почивка“.

 

Как би трябвало да изглежда обозначението на отбивка на магистралата. Подобни елементи вече има и по някои пътища в България. Снимката е предоставена от Владимир Тодоров.
Как би трябвало да изглежда обозначението на отбивка на магистралата. Подобни елементи вече има и по някои пътища в България. Снимката е предоставена от Владимир Тодоров.

 

Според бившия шеф на столичния КАТ Богдан Милчев, който сега също е в Института за пътна безопасност, няколко правителства отказват да се занимават с пътната маркировка. „Маркировката в България не отговаря на нормативните изисквания за светлоотразителност. Няма никакво значение дали в този участък отговаря или не. Има значение, че когато този автобус е тръгнал от „Капитан Андреево“ и се е движил по три магистрали, по тях буквално 50% от маркировката не отговаря на изискванията. И тогава шофьорите се напрягат и уморяват по-бързо, а когато се уморяват по-бързо, те допускат и по-често грешки. Не искаме да спекулираме, но искаме да повдигнем темата много високо. Не можахме да си вземем поука от Своге и в момента търпим следващия инцидент с толкова много жертви на едно място. Трябва това да се приоритизира като основен проблем на следващото българско правителство“, казва Милчев пред БНР.

Автор: Лора Филева
Източник: „Дневник“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Ребъл Уилсън разкри, че загубила девствеността си чак на 35

Актрисата Ребел Уилсън се надява да помогне на младите хора да се почувстват овластени, когато става дума за секс...

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент и вицепрезидент и един местен...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от МВР. На електронен адрес във висшето...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени? Статията акцентира върху това как...

Един от възможните служебни премиери подаде оставка

Един от възможните варианти за служебен премиер - заместник-омбудсман Елена Чернева-Маркова, подава оставка. Това стана ясно, след като от председателя на парламента Росен Желязков, който...

Вижте още