Трагедия! Македонски автобус катастрофира на АМ „Струма“ – 45 души са починали, след тях и деца

Най-четени

Внимание! Опасната борова процесионка атакува

За много сигнали за нашествие на опасни гъсеници у нас информира Нова тв. Насекомото борова процесионка предизвиква тежки алергични...

Столични полицаи задържаха скитника, поругал гроба на патриарх Неофит

Полицаи от Столичната дирекция на вътрешните работи задържаха мъжа, който поруга гроба на патрирах Неофит, намиращ се под колонадата...

Две рокади в служебното правителство

Министър-председателят Димитър Главчев предлага персоналният състав на служебния кабинет да бъде променен, като Кирил Вътев бъде освободен от поста...

Трагедия на магистрала „Струма“. Пътнически автобус се запали, 45 души са загинали при инцидента. Седем души са оцелели и са настанени в „Пирогов“ без опасност за живота. Инцидентът е станал в нощта срещу вторник.

Сигналът е подаден малко след 2 часа тази сутрин. На АМ “Струма“, около 31 км е самокатастрофирал автобус, в който са пътували 52-ма души. Превозното средство е с регистрация на Северна Македония, се казва в съобщението на полицията. Своевременно на място са изпратени екипи на полицията, пожарната и Спешна помощ. В резултат на бързите им действия седем души са транспортирани в болнични заведения за лечение.

„Картината е ужасяваща и не всеки може да я издържи. В детайли трагедията ще се изяснява в хода на разследването. Не е за гледане. Такова нещо не съм виждал досега. Хората са скупчени вътре на въглен. Трябва да се идентифицират оттук нататък и да се установяват човек по човек“, коментира вътрешният министър Бойко Рашков, който заедно с премиера Стефан Янев и шефът на националното следствие Борислав Сарафов са на мястото на инцидента.

Рашков обясни, че тепърва ще се изяснява колко точно са жертвите, тъй като 4 автобуса на една и съща фирма са пътували заедно и е възможно някой от пътниците да е решил в някакъв момент да се премести в друг автобус. Първоначално информацията от МВР бе за 46 загинали в катастрофиралия автобус.

„Има мантинела, която просто е отнесена от този автобус. По някаква причина е минал вдясно в посока на движението. Много е възможно запалването да се е получило от допира с мантинелата“, каза още Рашков. Той допълни, че и кметът на Перник, и от института за пътна безопасност смятат, че там участъкът от пътя не е безопасен. „Ще бъде много добре да изследваме и този въпрос – дали има наклони, които са по-големи от допустимите, които са предпоставка за инциденти“, коментира Рашков.

Директорът на националното следствие Борислав Сарафов също обяви, че „не познаваме подобно произшествие в такъв мащаб“. По думите му 4 автобуса на една фирма са влезли на път от Истанбул. „Имаме информация, че в този са пътували 52 пътници, 12 са били деца. 7 души са в „Пирогов“. Не можем да кажем кои са загинали. Телата са изгорели до неузнаваемост. Ще се вземе ДНК материал от всяко тяло, за да можем да идентифицираме жертвите“, обясни Сарафов.

Първоначалната информация е, че сред пътниците не е имало български граждани. Също по първоначална информация пътниците в автобуса са били албански граждани, а двамата шофьори са македонци.

Шофьорът не е сред оцелелите, които се разпитват в момента. „Човешка грешка на водача, или внезапно възникнала техническа неизправност“, бяха версиите, споменати от Сарафов.

„Трагедия, която ни разтърси и постави изисквания пред България да реагира бързо“, коментира и Янев. Той призова разследващите да бъдат оставени да си свършат работата. Янев обяви, че премиерът на Северна Македония Зоран Заев също пътува към мястото на инцидента.

„Първоначалната ни информация е, че са пътували 52 души заедно с водача. Автобусът е със северномакедонска регистрация, водачът е северномакедонски гражданин. Автобусът е влязъл през ГКПП „Капитан Андреево“ в 21.15 ч. в понеделник, и е пътувал за Северна Македония. Трябвало е да излезе през Гюешево.“ Това каза пред Нова тв Станимир Станев, директор на ГД „Национална полиция“, който е на мястото на инцидента с автобуса.

„Има доста хора, които са били деца и непълнолетни, загинали са и две близначета. Оцелели са две жени и петима мъже, настанени са в „Пирогов“ без опасност за живота. Автобусът не е изпаднал от магистралата, няма данни за участие на друго превозно средство“, каза още Станев. И уточни – 12 деца под 18-годишна възраст са загинали при инцидента.

Настанените в „Пирогов“ са шестима, всички са с изгаряния на лицето и на горните дихателни пътища. С изгаряния на ръцете са двама, останалите са с разкъсни рани. Това каза пред Нова тв проф. Мая Аргирова, началник на клиниката по изгаряния в „Пирогов“. Седмият пострадал е с фрактура на бедрото и е настанен в Травматологията. Хората са в тежка психотравма, загубили са близки, деца. Скачали са от прозорците на автобуса, оттам са и травмите им, допълни Аргирова.

Според първоначална информация причината да не могат да се спасят хората е това, че автобусът се е преобърнал. Пътният участък в тази част на магистралата е много труден, бил е мокър. „Възможно е пожарът да е възникнал преди самото ПТП на автобуса. Вероятно става въпрос за техническа неизправност, има и спукана гума преди това“, обясни пред бТВ гл. комисар Николай Николов.

Движението е преустановено в двете посоки. Създадена е временна организация за движение през п.в. Долна Дикания и п.в. Даскалово. Обходният маршрут е от пътен възел „Долна Диканя “ – път III-627 – Радомир, и път I-6 до пътен възел „Даскалово“, съобщиха от АПИ.

Към мястото на трагедията пътува и премиерът на Северна Македония Зоран Заев.

Източник: „СЕГА“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Внимание! Опасната борова процесионка атакува

За много сигнали за нашествие на опасни гъсеници у нас информира Нова тв. Насекомото борова процесионка предизвиква тежки алергични...

Столични полицаи задържаха скитника, поругал гроба на патриарх Неофит

Полицаи от Столичната дирекция на вътрешните работи задържаха мъжа, който поруга гроба на патрирах Неофит, намиращ се под колонадата на столичния митрополитски храм "Св....

Две рокади в служебното правителство

Министър-председателят Димитър Главчев предлага персоналният състав на служебния кабинет да бъде променен, като Кирил Вътев бъде освободен от поста министър на земеделието и храните,...

Неизвестни лица извадиха кръста от гроба на патрирах Неофит

Неизвестни лица са поругали и осквернили гроба на покойния Български патриарх и Софийски митрополит Неофит, намиращ се под колонадата на столичния митрополитски храм "Св....

Оперираха в „Пирогов“ простреляното дете

18-месечното дете от Враца, което бе простреляно в главата, е оперирано в най-голямата спешна болница "Пирогов", съобщиха от лечебното заведение. По време на интервенцията екипът...

Вижте още