Висш пилотаж: Как Пеевски успя да даде интервю и да отрече, че го засягат санкциите на САЩ

Най-четени

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс...

Ангел Кунчев: До края на седмицата ще предложа да се обяви епидемия от коклюш

До края на седмицата ще предложа на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева да обяви епидемия...

Бившият депутат от ДПС Делян Пеевски не се смята за „ударен“ от санкциите на САЩ, които го определиха като човек, причастен към корупция. Новината дойде от видео интервю на Пеевски, дадено за онлайн предаване във Фейсбук с 26 000 последователи.

 

На 2 юни тази година САЩ наложиха санкции на трима българи, сред които е Пеевски, както и на свързаните с тях дружества – общо 64 фирми и организации.

Това стана на основата на американския закон „Магнитски“, който е насочен срещу извършителите на тежки нарушения на човешките права и корупция в света. Законът предвижда блокиране на цялата собственост на нарушителите на територията на САЩ.

ДПС, чийто депутат беше Пеевски до пролетта на тази година, протестира срещу решението на САЩ, а после включи бившия си народен представител в листите за 47-ия парламент. Изборите предстоят на 14 ноември.

 

Пеевски, който обещава да проговори

Интервюто на Пеевски идва седмици след обещанието му да присъства в публичното пространство. То самото идва след години, в които бившият депутат не отговаря на покани за интервюта, не се появява на публични места и избягва да посещава парламента.

Пеевски никога не е бил разследван от българската прокуратура въпреки многобройните публикации за негова причастност към големи корупционни скандали.

В началото на октомври той беше привикан в ДАНС и каза, че вече „ще се показва в публичното пространство и тепърва ще станат ясни нещата за много хора“. Обещанието беше направено преди политикът да бъде включен в листите на ДПС и впоследствие беше разтълкувано като анонс, който Пеевски е направил, подготвяйки завръщането си в политиката.

Първият пример за това спазено обещание се оказа интервю на кандидата на ДПС за рубриката „Шибанистан“ във Фейсбук. Това е онлайн предаване на Симон Милков, свързван с партията на Николай Бареков, а впоследствие познат на публиката и от протестите в подкрепа на главния прокурор Иван Гешев.

Интервюто е проведено преди два дни в Свищов. Кадрите започват с Милков, който обяснява на аудиоторията си в социалните мрежи, че отива на предизборна среща, в която участва Пеевски.

 

„За държавността“ и „Шибанистан“

Водещият Милков е посрещнат от кмета на Белица Радослав Ревански, който се обръща към журналиста: „Тук е господин Пеевски, изчакайте, ще ви обърне необходимото внимание“. Ревански уточнява, че това ще се случи след половин час, но след недоволството на Милков, че това е много време, Делян Пеевски излиза веднага и застава пред микрофона.

Още след излъчването на началните кадри на разговора, в социалните мрежи бяха изказни редица мнения, че разговорът е инсценировка. В следващите редове ще подредим фактите.

В разговор със „Свободна Европа“ Милков отрече интервюто да е било нагласено. Двата телефона на Делян Пеевски пък бяха изключени. До редакционното приключване на текста той не отговори на обажданията.

В разговора за „Шибанистан“ кандидатът на ДПС отговоря спокойно на всички зададени му въпроси, сред които няма уточняващи питания.

Един от тях е следният въпрос по санкциите, наложени на Пеевски от САЩ: „Кажете за закона „Магнитски, г-н Пеевски. Ще имате ли възможността да бъдете депутат, предвид мерките, които са взети за вашите фирми и фирмите на Васил Божков?“

Милков добавя: „Вас не ви е ударил законът „Магнитски“, така ли? Не ви обхваща по никакъв начин?“ Кандидатът отговаря кратко: „Не“.

Във въпросите на Милков не се споменава думата „корупция“ – основанието, на което Вашингтон санкционира бизнесмена.

Самият Пеевски уточнява, че неговите „американски адвокати са подали всички жалби“ – очевидно срещу решението на Министерството на финансите на САЩ. „Повече тази тема нямам какво да я коментирам“, казва кандидат-депутатът и с това темата се оказва приключена.

В интервюто Пеевски се дистанцира от другия бизнесмен, който е в списъка на санкционираните по закона „Магнитски“ – хазартният бос Васил Божков, който се укрива в Дубай.

„С този човек нямам никакъв спор“, казва политикът от ДПС за Божков.

 

През пролетта на миналата година прокуратурата повдигна 18 обвинения на Васил Божков, който отговори с поредица от постове във Фейсбук. Сред тях имаше и такива, в които той обвиняваше Пеевски в това, че „седи в сянка като паяк и дърпа конците“. Месеци след това бизнесменът от Дубай написа, че страната е „управлявана от хунтата на Пеевски“.

Във връзка с темата „Васил Божков“ Пеевски е попитан и защо фалира веригата „Лафка“. Кандидат-депутатът отговаря, че няма нищо общо, а интервюиращият сменя темата.

„Лафка“ беше разпространителят на моментните лотарийни игри „Националната лотария“ на Васил Божков. Самата компания пък беше собственост на „Благоевград – БТ“. Краен собственик на „Благоевград -БТ“ беше австриецът Волдганг Рекендофер. Веригата е част от „Булгартабак холдинг“, в който акционер беше Пеевски.

След въпросите за Васил Божков, пред кандидат-депутата се поставят и други кратки въпроси. В един от отговорите си той казва, че няма нищо общо с избора на Иван Гешев за главен прокурор и не стои зад него. Водещият преминава на друга тема. Въпросът за медийната политика на изданията, свързани с Пеевски преди Гешев да бъде избран за шеф на обвинението, не се дискутира.

„Никакви отношения нямам с Борисов“, казва още Пеевски.

 

Бившият премиер също отрича връзки с кандидат-депутата на ДПС. Но през лятото на тази година Борисов все пак призна, че двамата имат отношения, макар да ги определи като „чисто политически“. На пресконференция Борисов призна, че се е срещал с Пеевски, но вижданията им винаги са били свързани със „смесените райони“. Борисов имаше предвид районите, населени с мюсюлмани и християни, където партията ДПС е традиционно силна.

Борисов никога не е изказвал за политика от ДПС мнение, различно от това, че е „само един депутат“.

Като „само един депутат“ се определи и самият Пеевски в интервюто си за „Шибанистан“. Това стана в отговор на въпрос дали той е „орлигарх“. След това Пеевски допълни, че олигарх е бизнесменът и издател на „Капитал“ Иво Прокопиев.

Водачът на две листи на ДПС каза, че когато бъде избран за народен представител, ще бъде всеки ден в парламента. „Аз ще бъда постоянно в парламента“ и „когато имам какво да разкривам, ще го разкривам всеки ден“, коментира още той.

По време на депутатските мандати на Делян Пеевски появите му в Народното събрание бяха единични.

 

От Бареков до онлайн предаване

Името на интервюиращия Симон Милков е познато от години, но не като на журналист.

Милков е сред учредителите на гражданско сдружение „СИЛА“. „Напуснах сдружението в момента, в който край нас се появи Алексей Петров“, каза за „Свободна Европа“ Милков. Той има предвид известния застраховател, който до края на 90-те години има общ бизнес с Бойко Борисов. След раздор на партньорите и след като Борисов става премиер, срещу Петров са повдигнати много обвинения, но през 2021 той е оправдан.

Симон Милков участва в първите протести срещу високите цени на горивата през 2012 г. „Бил съм млад човек и видях как се вдига цената, и излязох да протестирам“, каза Милков.

След 2013 г. името на Милков се свързва с това на Николай Бареков и на партията му „България без цензура“. Казва, че е работил за него като „организатор на събития“. Милков обикаля страната с проекта на Бареков, като междувременно присъства на редица ключови събития, свързани с ескалация на напрежение.

В началото на 2015 г. той протестира срещу тегленето на нов външен дълг. През същата година присъства и на кадрите от конфликта между българи и роми в столичния квартал „Орландовци“. Антиромските протести тогава започнаха заради скандал за силно слушане на музика и преминаха в борба против „ромската престъпност“.

Милков присъства и на демонстрациите в защита на главния прокурор Иван Гешев. Той твърди, че това е било, за да „съдейства на СДВР и да показва кои са провокаторите“. На кадрите от протестите се вижда как от него започват възгласите „за Гешев!“

 

Интервюто, което не е нагласено

„Не ми влизайте в тона, че това било нагласено“, каза Милков за „Свободна Европа“, без да чуе какъвто и да било въпрос по повод интервюто му с Пеевски.

Той обясни факта на взимане на интервюто с добра информираност за това къде ще се появи политикът. „Аз знам, че Пеевски е кандидат тук. На местно ниво нещата много бързо се разчуват“, каза Милков.

Той каза, че е виждал Камен Костадинов от ДПС два пъти през годините, а Пеевски никога преди това. По думите му го е „дебнал“ около четири часа.

„Интервюто беше спонтанно и не съм доволен от него“, каза Милов. Той заплаши да съди всеки, който го излъчи без негово съгласие.

От една година Милков публикува в интернет различни материали. „Набедих се за журналист през последната година, откакто започнахме рубриката“, каза Милков. Той обясни, че основната му дейност е свързана с работа по интернет продукти, като междувременно продължава да се занимава и с „организиране на събития“.

 

Автор: Полина Паунова и генка Шикерова

Източник: „Свободна Европа“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс прес. Рей направи това си изявление...

Ангел Кунчев: До края на седмицата ще предложа да се обяви епидемия от коклюш

До края на седмицата ще предложа на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева да обяви епидемия от коклюш, заяви пред журналисти...

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев

Меглена Плугчиева изненадващо е подала оставка като съветник на служебния премиер Димитър Главчев, съобщава БНТ, а от Министерския съвет потвърдиха за БТА. Към момента...

Екатерина Михайлова: Външният министър стана ябълката на раздора, а това дава лош сигнал в чужбина

Предложението служебният премиер да поеме поста и на външен министър не е най-доброто. Съвместяването между премиера и позиция на външен министър е тежка задача...

Вижте още