Сингапурската мечта на Слави Трифонов – неолибералин модел и авторитарно управление в една де факто еднопартийна система

Най-четени

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт...

Вижте как туроператор ви скубе, без да подозирате

"БОНУС пакет МАКСИМАЛНА СИГУРНОСТ" в случай на смърт на пътуващия е включил туроператор в офертата си за организирано туристическо...

По всичко личи, че ако в сряда все пак замръкнем с правителство на „Има такъв народ“, още от четвъртък то ще запретне ръкави да „изчегъртва“. Същевременно възникват все повече съмнения дали действията му ще бъдат насочени срещу модела на управление на ГЕРБ, посочен като враг от Слави Трифонов преди изборите на 4 април.

 

 

Проблемът е, че три месеца след като партийният лидер начерта генералната линия,

 

 

изчегъртването е на път да тръгне в диаметрално противоположна посока

 

 

Докато номинираният за министър-председател Пламен Николов проповядва „консенсус“ и просвета, най-вероятно заради политическата си неопитност, други отговорни фактори в „Има такъв народ“ са взели на прицел някои от постиженията на популярното служебно правителство. Трифонов и сценаристите на „Шоуто…“, вече депутати, все повече недолюбват кабинета, назначен от президента Румен Радев. Дори демонстрират неприязън към личностите на отделни министри.

 

 

Действията на новите политици се базират на все още мъглявата икономическа визия на партията, зададена очевидно от Слави Трифонов, а може би и от неформални кръгове около него. Какви ще бъдат икономическите и свързаните с тях социални политики на „Има такъв народ“ беше дискутирано твърде малко в двата предизборни периода. Ако тя има на разположение четири години, резултатът ще е леден душ за по-голяма част от нейния електорат – антисистемно настроени и политически лабилни избиратели, предимно учащи се, работещи и безработни. Партията даде ясни заявки, че ако вземе властта, ще следва предимно неолиберален подход в икономическата сфера. На декларативно ниво обаче дава и някои щедри социални заявки.

 

 

Три заглавия в медиите характеризират много сполучливо програмните й приоритети, представени на 4 август: „ИТН излезе с дясна програмна декларация“, Еuractiv.bg; „Приоритетите на ИТН: „Шоковата доктрина“ на квадрат“, „Барикада“; 5.08; „Икономическите наброски на ИТН са лутане между ляво, дясно и безумно“, „Медиапул“.

 

 

Още преди първите за годината парламентарни избори някои анализатори установиха, че „партията на Слави Трифонов не е скъсване с режима на ГЕРБ, а негово продължение – още от същите пробизнес екосистеми, вкоренени в здравеопазването, данъчната политика, социалната система и други“ (Жана Цонева в „Барикада“).

 

 

После дойде уж неочакваната изненада – намеренията на неосъществения като официален кандидат за премиер „бюджетен ястреб“ Николай Василев за приватизиране на Българската банка за развитие (ББР) и отдаване на концесия на автомагистралите. Тогава стана ясно, че икономическите планове на ИТН са се видели прекалено десни дори на бизнес ориентираните министри на финансите и икономиката от служебното правителство. Те минават за близки до либералната, пазарно ориентирана „Демократична България“. Министърът на икономиката Кирил Петков се обяви против приватизацията на банката за развитие, особено след големите промени в ръководството и надзора й, насочени към гарантиране на водещата й мисия – да кредитира главно малкия и средния бизнес. Финансовият министър Асен Василев също беше ясен: разминаванията във визиите са основно заради „доста по-агресивната програма“ на екипа на Слави Трифонов за намаляване на бюджетните разходи. Впоследствие Трифонов определи този Василев като прекалено ляв.

 

 

След като беше оттеглен първият проектокабинет на „Има такъв народ“, идеите за приватизацията на ББР и концесии на магистралите отпаднаха от управленското й портфолио. Но въпреки това тя не се отказа от идеите си за

 

 

политики, които на практика ще обезсмислят част от успехите на служебното правителство

 

 

При това новата формация ги гарнира с немалко популизъм.

 

 

„Ужасяващо е намерението им да намалят всички приходи към бюджета, плащани от бизнеса, и същевременно да поддържат балансиран бюджет – това означава, че държавата просто няма да има пари и намерение да харчи средства за социални програми“, анализира в „Барикада“ икономистът Даниела Пенкова.

 

 

„Вероятно само авторите на наброските на „Има такъв народ“ си знаят как ще сведат дефицита в бюджета от 5 млрд. лв. до нула, ще намалят държавните разходи от 42-43% на 36% от БВП и в същото време ще въведат необлагаем минимум за личните доходи, ще преизчислят пенсиите, ще предложат семейно подоходно облагане и ще изсипят всякакъв вид помощи за родители и хора с увреждания“, предупреждава на свой ред Цветелина Соколова в „Медиапул“. Всичко това ще се случва на фона на корона кризата, чието противодействие също изисква сериозно финансиране.

 

 

„Има такъв народ“ се готви да посегне и върху Националния план за възстановяване и устойчивост, който възлиза на колосалните за тукашните мащаби 12.6 млрд. лв. Той беше окепазен от „Борисов-3“ и преработен под ръководството на вицепремиера Атанас Пеканов. Въпреки че някои от критиките на партията на Трифонов към плана са резонни, заявената „тежка редакция“ най-вероятно ще лиши България от възможността да получи от Брюксел авансово 13% от средствата тази година. Планът трябва да бъде представен спешно пред Европейската комисия.

 

 

„Има такъв народ“ вече е вдигнала мерник и на стратегическата българска цел за еврозоната

 

 

Номинираният за финансов министър Пламен Данаилов заяви, че страната трябва да въведе еврото при достигане на средноевропейските доходи, както и че е необходим дебат за плюсовете и минусите от влизането в паричния съюз. Преди месец служебното правителство препотвърди датата 1 януари 2024 г. като цел за влизане в еврозоната.

 

 

Наивно е да се смята, че идеите на ИТН за ревизия в ключови сфери на постигнатото от служебния кабинет и омекотената анти-ГЕРБ реторика са резултат от някакви задкулисни договорки за запазване на статуквото. Под светлината на прожекторите вече изпъква предимно неолибералният характер на заявените от формацията политики. Той обаче може да учудва само онези, които не са следели внимателно сравнително редките, но показателни политико-икономически послания на Слави Трифонов.

 

 

„Ляво – дясно отдавна се е размило. Съвременният свят е различен. За мен поведението на „Има такъв народ“ е практично. Но не като интереси на самата партия, а практично в интересите на суверена“, каза Трифонов неотдавна в знаково интервю за БНР, направено от Петър Волгин. Партийният лидер подчерта, че конкретните случаи определят насоката на „Има такъв народ“ дали е лява или дясна партия. На този фон

 

Трифонов определи себе си като десен консерватор

 

 

Малцина обърнаха внимание на това негово признание – медиите се концентрираха върху лозунга му за „изчегъртването“.

 

 

Като противник на социалната държава възприех лично аз лидера на „Има такъв народ“ преди по-малко от година, когато бях гост във „Вечерното шоу на Слави Трифонов“ в телевизия „7/8“. Във въпросното предаване от 30 септември м.г. някъде след осмата минута разговорът тръгна така, че домакинът ми предостави ролята на интервюиращ – нещо, за което не се бях готвил предварително. Не знам доколко успях да се справя в новата си роля, но от разговора стана ясно, че тв водещият, шоумен, бизнесмен, а вече и политик Слави Трифонов никак не харесва по-високите данъци (у нас тъй или иначе има солидно надпартийно мнозинство на „10-те процента“), както и на социалната държава (по конституция България все още е такава).

 

 

Дадох за пример скандинавските държави, Германия и др., направили възможен просперитета на Западна Европа в годините след Втората световна война. Казах, че е необходимо в България да се въведе прогресивно подоходно облагане и да има по-справедливото разпределяне на данъчната тежест като основен принципи на солидарната държава. На убеждението ми, че „богатият трябва да даде повече, защото той ползва повече ресурсите на тази държава“, домакинът ми отговор с кратка житейска история. Той разказа как „днес“ е осигурил заплатите на работещите в телевизията, „понеже няма достатъчно реклами и достатъчно възможности“. Носел отговорност за всички тези хора, затова „не си мисля, че правилното е да правим това, което ме съветвате“.

 

 

Трифонов противопостави на скандинавските страни един от южноазиатските тигри. „Аз ще ви дам за пример една друга държава, в която отидохме с Евгени Димитров,

и аз се шокирах, че е възможно да е толкова добре. Тя се казва Сингапур

 

 

Разбира се, тя е устроена по различен начин, но е може би най-хубавото място, на което си струва да отидете да живеете. Там не съм чул да има такива леви (влиятелни партии, политики – бел. авт.) Там водещото е върховенството на закона и образованието ().“

 

 

В тези си разсъждения шоуменът не говори експлицитно за икономическия модел на Сингапур, макар че очевидно него противопостави на скандинавския. Надали обаче успешен бизнесмен като него не го познава добре.

 

Островният град-държава няколко десетилетия е илюстрация на триумфа на неолибералния модел, съчетан с по-скоро авторитарно управление в една де факто еднопартийна система. В критичен анализ на „Хъфингтън пост“ отпреди пет години може да се прочете, че в Сингапур „най -високите ставки на данъка върху доходите на физическите лица бяха ограничени до 20%, корпоративните – до 17% (все пак са по-високи от тези в България – бел. ред.); данъкът върху имотите е премахнат, няма данък върху капиталовите печалби; (); здравеопазването е комерсиализирано, общественият транспорт е приватизиран, а електроцентралите са продадени на чуждестранни предприятия; и банковите закони бяха пренаписани, за да привлекат свръхбогатите по света“. Обратната страна на медала – управляващата партия е разбила профсъюзите, притиска опозицията, задържа граждански активисти. Неравенството в доходите достига застрашаващи размери. Възрастните бедни са принудени да мият тоалетни и да събират картонени кутии. Семействата от средната класа живеят от заплата до заплата. Днес картината в Сингапур не е много по-различна.

 

 

Макар че е почитател на „върховенството на закона“ в тази страна, критикът на „модела ГЕРБ“ Слави Трифонов няма как да одобрява ограничаването на гражданските права и свободи там.

 

По-важното обаче е да говори откровено и разбираемо на своите почитатели и избиратели за дясноконсервативното и неолиберализма, на които очевидно е почитател. Ако го направи, може би „Има такъв народ“ ще бъде възприемана с много по-голяма доза уважение от потенциалните си политически партньори и опоненти.

 

 

Автор: Иво Инджов

 

Източник: „Дневник“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт и различни организации и медии...

Вижте как туроператор ви скубе, без да подозирате

"БОНУС пакет МАКСИМАЛНА СИГУРНОСТ" в случай на смърт на пътуващия е включил туроператор в офертата си за организирано туристическо пътуване. Това съобщи в ефира...

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията във...

ЕП с кампания за изборите: „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб“.

Между 6 и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки ще бъдат призовани да отидат до урните, за да гласуват...

Вижте още