Български учени търсят отговор на въпроса защо мъжете боледуват по-често от ковид

Най-четени

Първият медицински хеликоптер вече има сертификат за помощ по въздуха

„България Хели Мед Сървиз“ ЕАД вече има сертификат за авиационен оператор за извършване на операции за спешна медицинска помощ...

Пеканов: Далече сме от служебно правителство, сглобката ще се разбере

Мисля, че сме далеч от разговори за служебно правителство. Преди време казах, че сглобката дълго време ще издържи, тази...

Политици и общественици скърбят за кончината на патриарх Неофит: Беше благ и духовен водач!

Премиерът в оставка Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел, лидерите на парламентарно представените партии и знакови лица от обществения живот...

Български учени започват първото голямо геномно проучване в търсене на генетичните причини едни да прекарват COVID инфекцията на крак, а други да боледуват тежко.

Те ще взимат биологичен материал от пациенти с коронавирус в три големи столични болници, за да може България най-накрая да се включи в глобалната инициатива за обмен на данни на учени от цял свят, които вече имат някои отговори, съобщава БНТ.

Засега все още се събират кръвни проби от подбрани пациенти в “Пирогов”, “Токуда” и ВМА, а в последния етап на проучването за 96 проби от генома ДНК на различни пациенти ще бъде секвениран пълен екзом. Прецизната операция е поверен на секвенатора от последно поколение, с който разполага Медицинският университет в София.

„Тоест субективно състояние на болния, един добър разпит преди това, снемане на анамнеза. След това една богата гама от лабораторни изследвания и не на последно място образни изследвания“, обяснява доц. д-р Петър Атанасов, началник на Клиниката по вътрешни болести към УМБАЛСМ Пирогов.

Получаване на съгласие от пациентите обаче е дълга процедура с възможност за много уточняващи въпроси. Най-важният от тях е за какво ще се използва информацията от гените им. Налага се лекарите да обясняват търпеливо и достъпно.

„Става дума за изследване на генома на самия пациент, за да се види какъв е теренът както ние се изразяваме, какво му е написано при зачатието там в генетичния код“, допълва доц. д-р Петър Атанасов.

Болните ще могат да разберат какво вещаят гените им. Но невинаги писаното там е задължително за сбъдване. Разчетен геном не означава разбиране на логиката му. За целта трябва огромна база за сравнение и анализ. И различната реакция към вируса заедно с натрупаните данни дават отлична възможност на учените да разгадаят функцията на някои гени.

„При първата вълна цялата научна общност се обедини в един проект, който осигурява платформа за бързо събиране на данни от различни страни, от различни популации“, добавя проф. Радка Кънева, ръководител на проекта, медицинска химия и биохимия, Медицински университет – София.

Геномният проект на Великобритания, който събира информация от години, съдържа геномите на 100 хиляди души. Анализът им с клиничните данни вече отличи няколко заподозрени гени.

„На този етап е ключово да се разбере, че геномните асоциативни изследвания не дават причинно-следствена връзка. Те ни насочват само къде са местата в нашия геном, свързан с развитието на заболяването“, посочва още проф. Радка Кънева.

Промени в гените свързани с вродения имунитет изглежда имат някаква вина за по-тежкото боледуване.

Х хромозомата, без възможност функцията й да се компенсира при мъжете, обяснява по-честата им хоспитализация. По-големият риск от заразяване на хора с кръвна група А спрямо 0 не се потвърждава значимо и във всички изследвания.

Отличават се и варианти на ген, свързан с контрола на кръвното налягане. Честотата им е различна в отделните държави, което може и да обясни някои географски предпочитания на вируса.

Виновни гени за сега се откриват в 15 хромозомни области. Как точно определят разликите в боледуването тепърва ще се уточнява.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Първият медицински хеликоптер вече има сертификат за помощ по въздуха

„България Хели Мед Сървиз“ ЕАД вече има сертификат за авиационен оператор за извършване на операции за спешна медицинска помощ...

Пеканов: Далече сме от служебно правителство, сглобката ще се разбере

Мисля, че сме далеч от разговори за служебно правителство. Преди време казах, че сглобката дълго време ще издържи, тази теза малко се разклати, но...

Политици и общественици скърбят за кончината на патриарх Неофит: Беше благ и духовен водач!

Премиерът в оставка Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел, лидерите на парламентарно представените партии и знакови лица от обществения живот скърбят за патриарх Неофит и...

„Политико“: Очаква се популистките партии да имат значителен успех на евроизборите, какво да се прави?

Тъй като се очаква популистката радикална десница да постигне значителни успехи на изборите за Европейски парламент през юни 2024 г., дясноцентристкият мейнстрийм ще бъде...

Правителството се принуди да обяснява, че кризата с бежанците е ФАЛШИВА НОВИНА

Фалшива новина е, че в България има безпрецедентен мигрантски поток, че чужденци бият хора по улиците на София, а държавата не осигурява защитата на гражданите....

Вижте още