Български учени търсят отговор на въпроса защо мъжете боледуват по-често от ковид

Най-четени

Депутатите гласуваха единодушно за по-високи заплати на военните

Единодушно, със 195 гласа, парламентът прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Законопроектът е...

Атанас Запрянов: Ударът на Израел по Иран не застрашава страната ни

"Ограничен удар от страна на Израел върху една конкретна цел - военновъздушна база северозападно от иранския град Исфахан. Знаем,...

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от...

Български учени започват първото голямо геномно проучване в търсене на генетичните причини едни да прекарват COVID инфекцията на крак, а други да боледуват тежко.

Те ще взимат биологичен материал от пациенти с коронавирус в три големи столични болници, за да може България най-накрая да се включи в глобалната инициатива за обмен на данни на учени от цял свят, които вече имат някои отговори, съобщава БНТ.

Засега все още се събират кръвни проби от подбрани пациенти в “Пирогов”, “Токуда” и ВМА, а в последния етап на проучването за 96 проби от генома ДНК на различни пациенти ще бъде секвениран пълен екзом. Прецизната операция е поверен на секвенатора от последно поколение, с който разполага Медицинският университет в София.

„Тоест субективно състояние на болния, един добър разпит преди това, снемане на анамнеза. След това една богата гама от лабораторни изследвания и не на последно място образни изследвания“, обяснява доц. д-р Петър Атанасов, началник на Клиниката по вътрешни болести към УМБАЛСМ Пирогов.

Получаване на съгласие от пациентите обаче е дълга процедура с възможност за много уточняващи въпроси. Най-важният от тях е за какво ще се използва информацията от гените им. Налага се лекарите да обясняват търпеливо и достъпно.

„Става дума за изследване на генома на самия пациент, за да се види какъв е теренът както ние се изразяваме, какво му е написано при зачатието там в генетичния код“, допълва доц. д-р Петър Атанасов.

Болните ще могат да разберат какво вещаят гените им. Но невинаги писаното там е задължително за сбъдване. Разчетен геном не означава разбиране на логиката му. За целта трябва огромна база за сравнение и анализ. И различната реакция към вируса заедно с натрупаните данни дават отлична възможност на учените да разгадаят функцията на някои гени.

„При първата вълна цялата научна общност се обедини в един проект, който осигурява платформа за бързо събиране на данни от различни страни, от различни популации“, добавя проф. Радка Кънева, ръководител на проекта, медицинска химия и биохимия, Медицински университет – София.

Геномният проект на Великобритания, който събира информация от години, съдържа геномите на 100 хиляди души. Анализът им с клиничните данни вече отличи няколко заподозрени гени.

„На този етап е ключово да се разбере, че геномните асоциативни изследвания не дават причинно-следствена връзка. Те ни насочват само къде са местата в нашия геном, свързан с развитието на заболяването“, посочва още проф. Радка Кънева.

Промени в гените свързани с вродения имунитет изглежда имат някаква вина за по-тежкото боледуване.

Х хромозомата, без възможност функцията й да се компенсира при мъжете, обяснява по-честата им хоспитализация. По-големият риск от заразяване на хора с кръвна група А спрямо 0 не се потвърждава значимо и във всички изследвания.

Отличават се и варианти на ген, свързан с контрола на кръвното налягане. Честотата им е различна в отделните държави, което може и да обясни някои географски предпочитания на вируса.

Виновни гени за сега се откриват в 15 хромозомни области. Как точно определят разликите в боледуването тепърва ще се уточнява.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Депутатите гласуваха единодушно за по-високи заплати на военните

Единодушно, със 195 гласа, парламентът прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Законопроектът е...

Атанас Запрянов: Ударът на Израел по Иран не застрашава страната ни

"Ограничен удар от страна на Израел върху една конкретна цел - военновъздушна база северозападно от иранския град Исфахан. Знаем, че има удари и върху...

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Няма да...

Пламен Киров: Свалянето на служебно правителство не е невъзможно

Свалянето на служебно правителство не е невъзможно, въпреки че не би трябвало да се случва, коментира преподавателят по Конституционно право и бивш конституционен съдия...

Внимание! Опасната борова процесионка атакува

За много сигнали за нашествие на опасни гъсеници у нас информира Нова тв. Насекомото борова процесионка предизвиква тежки алергични реакции, задушаване и дори смърт....

Вижте още