Димитър Димитров: Промените в ИК са скандални

Най-четени

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време...

Президентът Радев трябва максимално бързо да назначи нов състав на ЦИК, защото до изборите ще има два месеца след разпускането на Народното събрание, а това е много кратко време, за да се справи който и да е състав, независимо колко мотивиран е. Това заяви пред БНТ говорителят на ЦИК Димитър Димитров в коментар за приетите от парламента промени в Изборния кодекс.

Сред тях се включва и промяна в състава на Централната избирателна комисия и намаляване на броя на членовете ѝ.

Димитров изтъкна, че има и положителен момент в цялата ситуация – в голямата си част изборните документи вече са готови и много малко по тях трябва да се редактира. Въпреки това той изтъкна и някои „абсолютно неприемливи“ според него неща в новите промени.

„В новите правила най-спорно, най-скандално дори, е забраната да се гласува с хартиена бюлетина, тоест да се ползват само устройва. Такова нещо няма никъде по света. Това, съм сигурен, че не е в хармония с Конституцията“, категорично заяви той.

Димитров призова националния омбудсман за намеса, защото „това е драматично ограничаване на възможностите да се упражни вота“.

Той предупреди за възможността за проблеми с машинния вот, тъй като при тях възможността за техническа неизправност е твърде голяма и зависи от фирма подизпълнител, която обслужва самите машини.

„Нещо простичко, което трябва да разберат всички, които твърдят, че машините са панацея на проблемите, каквито и да са те, в изборния процес. Работим със софтуер, който е разработен в Китай, с хардуер, който е произведен в Тайван, и с фирма с на моменти спорна репутация. Това е и причината предишният председател просто да подаде оставка“, коментира Димитров.

Резултатът наистина може да се оспори, защото все пак има хартиени отпечатъци, отбеляза Димитров, но според него няма особен смисъл да се ползват машини, щом след това ще се броят хартиените отпечатъци.

Според него и сред другите промени има скандални неща, но те са поносими.

„Партиите са толкова обсебени от собствените си фантазии за това какво трябва да се случи на следващите избори, че дори не искат да разговарят“, коментира Димитров.

„В Германия имаме най-много подадени гласове, най-малко откази. Но никой не говори за Германия, всички говорят за едната секция в Северен Лондон, в която стотина човека не са успели да гласуват. И то не са успели, отчасти заради това, че ние не сме знаели. Ако някой ни беше информира, че отвън има опашка, щяхме да вземем едно решение, в края на краищата ние сме районната комисия, да уредим по някакъв начин въпроса“ допъни още той.

Той подчерта, че резултатите от изборите на 4 април не са били оспорени, а и само една организация е задала един смислен въпрос по отношение на тях – въпросът е от БСП и касае липсващите данни от 120 машини. Той не е отчетен по различни причини, но Димитров каза, че не може да ги обяснява в телевизионно студио, тъй като е въпросът е технически сложен.

Димитров коментира, че самите промени са в нарушение на всички предписания на Венецианската комисия, според която година и половина преди избори не трябва да се правят промени в изборното законодателство.

Промените в закона вече имат държавен печат обаче и това означава нова ЦИК да прави избори по нови правила. Няма да се леки задачите за тях, посочи Димитров.

Сега президентът Радев трябва максимално бързо да назначи нов състав на ЦИК, защото до изборите ще има два месеца след разпускането на Народното събрание, а това е много кратко време, за да се справи който и да е състав.

„Не знам дали ще се правят избори, за да има резултат, или ще се правят избори, за да има хаос“, добави Димитров.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време на COVID пандемията, каза в...

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е твърде важна работа, за да...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс прес. Рей направи това си изявление...

Вижте още