Отново черен рекорд в Индия

Най-четени

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

Световен антирекорд отбелязва Индия с почти 315 000 нови инфекции на ковид за денонощие. Това се случва в момент, в който болниците в Ню Делхи отправят отчаяни предупреждения за липса на доставки на кислород, съобщи АФП.

Дълго недофинансираната здравна система на Индия изнемогва до краен предел през опустошителна втора вълна, за която вина имат „двойни мутанти“ и масови събирания.

Според данните на министерството на здравеопазването 314 835 са новите инфекции през последните 24 часа, което е повече от всички страни в света от началото на пандемията. Общите случаи в страната са 15.9 милиона и това я поставя на второто място в света. Смъртните случаи са 2 074, а общият брой на жертвите е 185 000. В същото време обаче, броят на смъртните случаи и заразените на глава от населението в Индия е значително по-нисък, отколкото в много други страни.

Големите частни и държавни болници в Ню Делхи отправиха спешни призиви до правителството за незабавно снабдяване с кислород за стотици пациенти на вентилатори. В сряда в Ню Делхи бяха доставени близо 500 тона кислород, но това не достигна необходимите 700 тона на ден. Правителството на мегаполиса обвини съседни щати в задържане на доставки. Късно сряда Върховният съд в Ню Делхи разпореди на правителството да осигури безопасно снабдяване с доставки на кислород от фабриките до болниците в Индия.

„Не можем да позволим хора да умират поради липса на кислород“, казаха съдиите и попитаха защо правителството „не осъзнава сериозността на ситуацията“.

Напрежението върху здравната система се потвърждава от случай на 22-ма пациенти, починали в болница в Западна Индия, след като в сряда бе прекъснато подаването на кислород на 60 вентилатора за половин час.

През последните месеци се наблюдават масови събирания, включително на милиони, присъстващи на религиозния фестивал Kumbh Mela, както и политически митинги, пищни сватби и мачове по крикет срещу Англия.

Производството на ключови лекарства за коронавирус се е забавило или дори е спряло в някои фабрики и е имало забавяния при работата по инсталации за производство на кислород, според съобщения в пресата. Обезсърчените роднини сега са принудени да плащат прекомерни цени на черния пазар за лекарства и кислород, а в WhatsApp се отправят горещи отчаяни молби за помощ.

Щатите в цяла Индия са наложили ограничения, като Ню Делхи е в едноседмично блокиране, всички магазин, които не са от първа необходимост, са затворени в Махаращра, а Утар Прадеш е в локдаун за уикенд.

В момента САЩ препоръчват да не се пътува до Индия, дори и за онези, които са напълно ваксинирани, а Великобритания добави Индия към своя „червен списък“. Хонконг и Нова Зеландия забраниха полетите до страната.

До момента Индия е ваксинирала повече от 130 милиона души и от 1 май всички възрастни ще имат право на ваксина.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП на 9 юни. Единственият участник...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Вижте още