Може да се наложи трета доза от ваксината на Пфайзер

Най-четени

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт...

Вчера главният изпълнителен директор на Пфайзер Алберт Бурла заяви, че има вероятност да се наложи хората да си поставят от трета, бустерна доза на ваксината срещу COVID-19 на компанията в рамките на 12 месеца след поставените първи две дози, съобщава БНР.

„Изключително важно е да се потисне групата от хора, които могат да бъдат податливи на коронавируса”, обяви Бурла пред телевизия CNBC.

Всъщност още през февруари Пфайзер и БионТех стартираха проучване за оценка на безопасността и необходимостта от трета доза от тяхната иРНК коронавирусна ваксина.

До подобно заключение стигнаха и властите в САЩ, след като представител на Белия дом заяви в четвъртък, че Съединените щати се подготвят за възможността да бъде необходима бустер доза между 9 и 12 месеца, след първоначалната ваксиниранация срещу COVID-19, предаде Ройтерс.

Продължителността на имунитета след ваксинацията продължава да се проучва и може да са необходими бустер инжекции, посочи Дейвид Кеслер, главен научен директор на оперативната група за реагиране на COVID-19 на президента Джо Байдън на заседание на комисия на Конгреса.

„Смята се, че тези, които са по-уязвими, ще трябва да бъдат евентуално ваксинирани първи с трета доза”, отбеляза Кеслер.

Според Ройтерс първоначалните данни показват, че ваксините на Moдерна и на партньорите Пфайзер/БионТех запазват по-голямата част от ефективността си най-малко шест месеца.

Дори ако тази защита продължи много по-дълго, експертите посочват, че бързо разпространяващите се варианти на коронавирус и други, които могат да се появят, ще доведат до необходимостта от редовни бустерни инжекции, както при ежегодните противогрипни ваксинации.

САЩ следи инфекциите при хора, които са били напълно ваксинирани, обяви Рошел Валенски, директор на Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

От 77 милиона души, ваксинирани в страната, са установени 5 800 такива „пробивни” инфекции, посочва Валенски. Сред тях 396 души са имали нужда от хоспитализация, а 74 са починали.

Той добавя още, че някои от тези инфекции са възникнали, тъй като ваксинираното лице не е получило силен имунен отговор, но притеснението е, че в някои случаи тези проблеми се срещат при хора, инфектирани с по-заразни вирусни варианти.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо Пеев. Това показват резултатите от...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт и различни организации и медии...

Вижте как туроператор ви скубе, без да подозирате

"БОНУС пакет МАКСИМАЛНА СИГУРНОСТ" в случай на смърт на пътуващия е включил туроператор в офертата си за организирано туристическо пътуване. Това съобщи в ефира...

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията във...

Вижте още