Населението на България е намаляло с още близо 35 000 души

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

6 916 548 души наброява населението на България към 31 декември миналата година, съобщи Националният статистически институт. Това означава, че в сравнение с 2019 г. то е намаляло с 34 934 души, или с 0.5%.

Мъжете са 3 349 715(48.4 %), а жените – 3 566 833(51.6%). Така на 1000 мъже се падат 1065 жени. Броят на мъжете преобладава във възрастите до 54 години, като с нарастването на възрастта се увеличават броят и относителният дял на жените от общото население на страната.

НСИ отчита, че в страната продължава процесът на намаляване и застаряване на населението, намалява броят на живороденитe деца и коефициентът на обща раждаемост, нараства броят на починалите и коефициентът на обща смъртност, намаляват още детската смъртност, броят на сключените граждански бракове и броят на разводите.

В края на 2020 г. хората на възраст 65 и повече навършени години са 1 504 048, или 21.8% от населението на страната. В сравнение с 2019 г. делът на населението в тази възрастова група нараства с 0.2 процентни пункта. Процесът на застаряване е по-силно изразен сред жените отколкото сред мъжете.

В регионален аспект делът на хората на възраст 65 и повече навършени години е най-висок в областите Видин, Габрово и Кюстендил. Общо в двадесет области този дял е над средния за страната. Най-нисък е делът на възрастното население в областите София, и Варна.

Към 31 декември 2020 г. децата до 15 години в страната са 999 014, или 14.4% от общия брой на населението, като спрямо 2019 г. този дял остава непроменен. Относителният дял на населението под 15 години е най-висок в областите Сливен и Бургас. Общо в седемнадесет области този дял е под общия за страната, като най-нисък е в областите Смолян и Габрово.

На всеки човек в зависимите възрасти – под 15 и над 65 години – се падат по-малко от двама в активна възраст. Това съотношение е по-благоприятно в градовете, отколкото в селата. Във всички области на страната обаче, този показател е над 50% с изключение на София, където е по-нисък, а най-неблагоприятно е съотношението в областите Видин, Габрово и Ловеч.

Застаряването на населението води до повишаване на неговата средна възраст, която от 40.4 години през 2001 г. нараства до 44 години в края на 2020 година.

Населението в трудоспособна възраст към 31 декември 2020 г. е 4 139 хил. души, или 59.8% от населението на страната, като мъжете са 2 168 хил., а жените -1 971 хиляди. През 2020 г. броят на трудоспособното население намалява със 17 хил. души, или с 0.4%, спрямо предходната година.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още