Блокиране на милиони по света заради COVID-19

Най-четени

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

Десетки милиони хора по света влязоха в нови блокировки в събота на фона на нарастването на инфекциите с COVID-19 и опасенията за недостиг на ваксини и странични ефекти.

В Индия в най-тежко засегнатия щат Махаращра липсваха ваксини, докато здравната система се огъна под тежестта на заразата, която уби 2,9 милиона души по целия свят.

След като намали мерките заради масови религиозни фестивали, политически митинги и зрители на мачове по крикет, втората по население държава в света добави повече от милион нови инфекции от края на март.

Всеки уикенд от събота до края на април 125-те милиона души от Махаращра ще бъдат затворени в домовете си, освен ако не пътуват или пазаруват храна или лекарства.

„Аз изобщо не съм за блокирането, но не мисля, че правителството има друг избор“, заяви медийният специалист Неха Тиаги пред Франс прес в мегаполиса на Махаращра Мумбай.

„Това заключване би могло да бъде напълно избегнато, ако хората бяха приели вируса сериозно.“

Кризата се задълбочава от недостига на ваксини.

До момента Индия е ваксинирала 94 милиона от своите 1,3 милиарда души, но The Times of India съобщи в петък, че в щатите средно са останали запаси за малко над пет дни, позовавайки се на данни на министерството на здравеопазването, като някои региони вече се борят със сериозен недостиг.

Също така трябваше да влязат в сила заповедите за оставане у дома за осемте милиона жители на Богота, тъй като колумбийската столица се бори с трета вълна от инфекции, която мярка е допълнение към вечерен час за седем милиона в четири други големи града.

На друго място в Южна Америка – Аржентина – влезе в сила комендантски час в петък, като ограничителната мярка се прилага от полунощ до 06:00 часа всеки ден до 30 април. Ограничението ще бъде в сила в районите с най-висок риск в страната, главно градски центрове, където баровете и ресторантите ще затворят в 23:00 часа

Както Аржентина, така и Колумбия са регистрирали по около 2,5 милиона случаи на коронавирус, чиито брой е надминат само от Бразилия в региона.

Цяла Франция е обект на някакви ограничения, докато опитите на германското правителство да ограничи движението и търговията са възпрепятствани от няколко провинции, отказващи да се примирят с предложенията.

Сега Берлин променя правилата, за да централизира властта, корекции, които вероятно ще доведат до нощен комендантски час и някои затваряния на училища в особено засегнатите райони.

Но някои държави бяха в процес на отваряне.

Италия трябваше да прекрати блокирането от следващата седмица за Ломбардия, епицентърът на нейната коронавирусна пандемия и няколко други региона с подобряване на статистиката за заразяване.

Съседна Словения обяви, че ще облекчи ограниченията за коронавирус и ще спре шестмесечния комендантски час от понеделник.

Както Индия, в петък с проблема с ваксините и Европа се сблъска с множество препятствия, тъй като регулаторните органи на ЕС заявиха, че преглеждат страничните ефекти от Johnson & Johnson , а Франция допълнително ограничава използването на AstraZeneca.

Франция многократно е променяла правилата за ваксината на AstraZeneca, първо заради съмненията в нейната ефикасност, след това заради опасенията, че тя може да бъде свързана с кръвни съсиреци.

В петък Париж направи това отново, като министърът на здравеопазването Оливие Веран заяви, че на хората на възраст под 55 години, на които е направена първа инжекция с AstraZeneca, ще бъде дадена различна ваксина за втората доза.

Но малко след като той говори, Световната здравна организация заяви, че „няма адекватни данни“ в подкрепа на смяната на ваксините COVID-19 между дозите.

Що се отнася до иваксината на J&J, Европейската агенция по лекарствата заяви, че са съобщени четири „сериозни случая“ на необичайни кръвни съсиреци – един от тях с фатален изход – с ваксината, която използва технология, подобна на тази на AstraZeneca.

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) заяви, че не е открила причинно-следствена връзка между васксинирането и съсиреците, но отбеляза, че „няколко индивида“ в страната имат съсиреци и ниски нива на тромбоцити в кръвта след получаване на ваксината и разследването продължаваше.

И двете ваксини са одобрени за употреба в Европейския съюз, но ваксината J&J все още не е пусната и различни страни от ЕС са спрели или ограничили употребата на AstraZeneca.

Говорител на AstraZeneca заяви, че половината от доставките на ваксини за ЕС ще бъдат отложени тази седмица.

В Съединените щати доставките на ваксината J&J трябваше рязко да намалеят следващата седмица, предупредиха американските здравни власти в петък.

В тежко засегнатата Бразилия Сенатът заяви, че ще започне разследване за управлението на правителството с пандемията, тъй като президентът Жаир Болсонаро продължава да се противопоставя на мерките за блокиране дори въпреки при новите смъртните случаи от COVID-19 напоследък.

И все пак Рио де Жанейро в петък отмени ограниченията си за две седмици, като отново отваря ресторанти и барове, въпреки че известните плажове в града остават затворени.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП на 9 юни. Единственият участник...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Вижте още