Шествие на 22 мумии на фараони и царици в Кайро

Най-четени

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент...

Очаква се тълпи египтяни да изпълнят улиците на столицата Кайро, за да станат свидетели на историческо шествие на древните владетели на страната им през града, съобщих Би Би Си.

В пищния спектакъл ще участват 22 мумии – 18 фараони и четири царици. Те ще бъдат транспортирани от Египетския музей до новото им място за вечна почивка на 5 километра.

При строги мерки за сигурност, които отговарят на тяхната кралска кръв и статут на национално богатство, мумиите ще бъдат преместени в новия Национален музей на египетската цивилизация в така наречения Златен парад на фараоните.

Те ще бъдат транспортирани по хронологичния ред на тяхното управление – от владетеля от 17-та династия, Сегененре Таа II, до Рамзес IX, който царува през 12-ти век пр. Н. Е.

Едно от „главните действащи лица” е Рамзес II, най-известният фараон на Новото царство, управлявал 67 години и запомнен с подписването на първия известен мирен договор.

Друга е кралица Хатшепсут. Тя станала владетел, въпреки че обичаите на нейното време били, че жените не стават фараони.

Всяка от мумиите ще бъде транспортирана с украсено превозно средство, оборудвано със специални амортисьори и заобиколено от автоколона,в която ще има и реплики на теглени от коне бойни колесници.

Доколкото древните техники на мумифициране първоначално са запазвали фараоните, за преместването им в новия музей 22-те мумии са били поставени в специални контейнери, пълни с азот, за да бъдат предпазени от външните условия.

Паветата по пътищата по маршрута също са пренаредени, за да бъде пътуването гладко.

„Министерството на туризма и антиките направи всичко възможно, за да се увери, че мумиите са стабилизирани, консервирани и опаковани в контролирана среда“, каза Салима Икрам, професор по египтология в Американския университет в Кайро.

Мумиите са открити през 1881 и 1898 г. в два тайника в руините на Тива, древната столица на Египет – днешния Луксор в Горния Египет.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си в химера, да обтегне докрай...

Вижте още