Американските власти разкриха подробности за катастрофата, в която загина Петр Келнер

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Повече подробности около катастрофата с хеликоптер, при която загина чешкият милиардер Петр Келнер, разкриха американските власти.

Единственият оцелял при инцидента е 48-годишният чех Дейвид Хорват. Той е в тежко, но стабилно състояние в болница в Анкъридж, а разследващите се надяват скоро да могат да го разпитат.

Установено е, че хеликоптерът се е блъснал в планина близо до глетчера Кник и се е търкалял по склона 270 метра преди да спре.

Хеликоптерът – Еърбъс AS350 B3, е изпълнявал полет за хели-ски в отдалечен стръмен район в планините Чугач близо до глетчера Кник, заяви в понеделник на брифинг за журналисти Том Чапман от Националния борд за транспортна безопасност.

Мястото на катастрофата е достъпно само с хеликоптер заради скалистия терен и снежните условия. Според Националния борд за транспортна безопасност хеликоптерът се е блъснал в планината на около 4,5 метра под хребета и се е търкалял по склона около 270 метра преди да спре. Снимки от мястото на катастрофата показват хеликоптера като цяло непокътнат на надморска височина от 1676 метра. За последно сигнал от хеликоптера е имало в 18,34 ч. в събота, а около 20,30 ч. е подаден сигнал, че летателният апарат не се е завърнал. Около час по-късно са били открити останките на катастрофиралия хеликоптер.

Телата на загиналите са били докарани в неделя в Държавния медицински контролен център в Аляска. Връщането на останките на хеликоптера е основна задача сега за разследващите органи, но остава неясно кога ще се случи това заради терена и прогнозата за нови снеговалежи.

Том Чапман от Националния борд за транспортна безопасност заяви, че разследващият екип ще провери изправността на хеликоптера, действията, метеорологичните условия, поведението на хеликоптера и на пилота, записващите устройства.

Останките от машината все още не могат да бъдат извозени заради трудния терен и лошото време.

Разследващият екип ще провери изправността на машината, метеорологичните условия, поведението на пилота.

Според компанията – организатор на ваканционните пакети с хели-ски, водачите, които са били в хеликоптера, са сред най-опитните в бранша.

При инцидента загинаха 56-годишният Келнер, 50-годишният чешки гражданин Бенжамен Лароше, 52-годишният Грегъри Хармс от Колорадо и двама жители на Аляска – 38-годишният Шон Макманами и пилотът Закари Ръсел, на 33 години.

Келнер и Лароше често посещавали планинската хижа Тордрило, където пакетите за почивка започват от 15 000 долара на човек. Петер Келнер избягваше общественото внимание, но веднъж бе сниман със сноуборд в един от годишните доклади на неговата компания Пи Пи Еф груп. Говорителка на компанията, която организира ваканционните пакети с хели-ски, каза, че водачите, които са били в хеликоптера, са били сред най-опитните в бранша. Пилотът е имал договор с хижата за осигуряване на транспорта.

Най-богатият човек в Чехия Петер Келнер започва бизнес дейността си през 90-те години, когато, заедно с партньори, основава Пи Пи Еф (PPF) като инвестиционна компания, която да участва в чешката схема за приватизация на стотици държавни предприятия. През 2020 г. сп. „Форбс“ включи Келнер в класацията на най-богатите хора в света със състояние от 17,5 милиарда долара.

Келнер притежаваше 98,93 процента от акциите на PPF груп, която е собственик на медийната група на Би Ти Ви и на мобилния оператор „Теленор“. Пи Пи Еф груп работи в 25 държави в Европа, Азия и Северна Америка и има авоари на стойност 52 милиарда долара (44 милиарда евро), отбелязва БТА.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още