В България руски шпиони са предавали тайни на НАТО с методите на Студената война

Най-четени

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на...

В началото на декември високопоставен служител от българското Министерство на отбраната в продължение на час и 20 минути снима със смартфона си секретни военни документи от служебния си компютър, пише Wall Street Journal. Още в заглавието на текста се констатира, че шпионският кръг е използвал методите на Студената война.

Информацията е предназначена за лидера на група руски шпиони и съдържа много чувствителна информация, включително данни за изтребителите F-16, се казва още в публикацията, позована на публикуваните от българската прокуратура видеоматериали.

Изданието цитира част от разговор, в който шефът на шпионите се обръща към член на групата: „Миналия път даде много материали. Четири партиди.“ И добавя: „Видях какво имаше на флашката. Добър материал.“

Посочва се, че шпионската група е събирала в полза на Кремъл информация за НАТО, ЦРУ, Украйна, конфликта в Нагорни Карабах.

Изданието подчертава, че Русия използва старите си връзки в по-уязвимите страни-членки на НАТО, за да създава шпионски мрежи и да получава достъп до тайните на Запада.

„Засечените разговори, публикувани от прокурорите, показват, че във времето на високите технологии Москва все още разчита на хора за шпионаж“, се казва в статията.

Wall Street Journal отбелязва, че освен видео доказателствата по случая включват, аудиозаписи на разговори между членовете на шпионската група и документи, описващи подробно нейната дейност.

На едното видео член на групата брои долари на бюрото си, на друго е заснето предаването на информация. Има и още един запис, на разговори, в който водачът на шпионите ги инструктира как да прикрият специална техника в подарък, пише още изданието.

Припомняме, на 18 март у нас бяха задържани шестима души, участвали в група за шпионаж в полза на Русия. От Министерство на отбраната потвърдиха за двама задържани свои служители, но от Народното събрание тогава заявиха, че не са уведомявани по каналния ред. Акцията бе определена от главния прокурор Иван Гешев като пробив без аналог в новата ни история, а от военния министър Каракачанов – като доказателство, че сме си свършили добре работата по модернизацията на армията.

Дни по-късно от ДАНС бяха разкрити още двама шпиони – служители на посолството на Руската федерация у нас, които бяха обявени за персона нон грата от МВнР и им бе даден срок за напускане на страната.

Премиерът Борисов заяви, че е оглушително радиомълчанието от страна на държавния глава по случая. Той информира за разкритията генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си в химера, да обтегне докрай...

Пореден скандал тресе „Евровизия“

Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите на 68-ото издание на песенния конкурс "Евровизия", завършил в нощта на събота срещу неделя...

Вижте още