Над 1500 евро годишно е лечението заради мръсния въздух

Най-четени

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си...

Трябва да се ограничи трафика в повечето градски части в България, за да се преборим с нарастващите нива на замърсяване на въздуха, призова Европейският алианс за обществено здраве. Организацията представлява над 80 НПО-та, сред които и Българската асоциация за закрила на пациентите.

Проучване, проведено от нея сочи, че забраната на замърсяващи превозни средства може да спре съответно с до 23% и 36% замърсяването с прахови частици и азотен оксид в големите градове с население от над един милион жители. По този начин ще бъдат спестени до 130 милиона евро на година от здравни и други разходи.

Според Европейската агенция за околната среда, замърсяването на въздуха е основната причина преждевременна смърт в резултат от фактори, свързани с околната среда и тази цифра е най-висока в големите градове.

От друга страна Световната здравна асоциация посочва, че замърсяването на въздуха причинява заболявания, свързани с по-високи нива на смъртните случаи от коронавирус.

Ренета Илиева, координатор по проекти в Българска асоциация за закрила на пациентите обяви, че ежегодно 15 000 души у нас умират от замърсяване на въздуха. Според нея политиките за подобряване на качеството на въздуха в по-големите градове не са успешни през последните години, почти не се прилагат нови мерки, а замърсяването на въздуха достига екстремни нива. Липсват и стимули за гражданите да преминат към екологичен транспорт.

От Организацията са категорични, че кметовете трябва да приемат широк обхват от мерки, подходящи за техните градове, с ефективни опции, които са на разположение независимо от бюджета.

По нейни 2/3 от големите градове нарушават стандартите за чист въздух, зададени от Световната здравна организация, като в най-голяма степен са засегнати неблагоустроените жилищни квартали. Замърсеният въздух е причината за преждевременната смърт на близо 14 000 българи.

Проучване от миналата година е установило, че мръсният въздух струва на пълнолетните българи 1568 евро средно на година, главно под формата на здраве, загубени работни дни и преждевременна смърт.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си в химера, да обтегне докрай...

Пореден скандал тресе „Евровизия“

Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите на 68-ото издание на песенния конкурс "Евровизия", завършил в нощта на събота срещу неделя...

Радев към Силяновска: България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство

България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни...

Вижте още