Четирима загинаха при бомбен атентат в Китай

Най-четени

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на...

Четирима са загиналите при бомбен атентат в Китай. Този вид нападения са изключителна рядкост в азиатската държава, информира АФП.

Мъж е детонирал самоделна бомба в сграда на местната власт в село в Южен Китай. 59-годишният заподозрян е сред загиналте при експлозията, обявиха от местната полиция в официалния си профил в Weibo. Има и петима ранени.

Атаката е станала в близост до южния град Гуанджоу в понеделник. В селцето живеят около 3000 жители и на негово място е планирано голямо преустройство, което включва преместване на жителите.

Видео, споделено от новинарския сайт Jiemian, показва унищожен офис, кръв по стените и най-малко две безжизнени тела на земята.

Местна медия информира, че експлозията е станала в офиса на селския комитет, който решава поземлените въпроси.

Проектът за 8 милиарда юана (1,2 милиарда щатски долара) предвижда преместване на фермерите. Няколко души, които живеят в района коментират онлайн, че атаката е заради спор за компенсацията.

Не е ясно колко семейства ще бъде преместени заради проекта.

Фермерите в Китай са изправени пред принудително преместване и незаконно заграбване на земята им от десетилетия, докато страната ударно се урбанизира, което понякога води до социално недоволство.

Местната власт отнемала земята на между 1 и 5 милиона души ежегодно между 2005 и 2015 г., като често е в нарушение на националните закони и с малка или без компенсация, сочи проучване на Хонконгския университет.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си в химера, да обтегне докрай...

Пореден скандал тресе „Евровизия“

Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите на 68-ото издание на песенния конкурс "Евровизия", завършил в нощта на събота срещу неделя...

Вижте още