Фалшивите новини – кой се връзва и как влияе емоционалната интелигентност

Най-четени

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на...

Разпространението на дезинформация – под формата на необосновани слухове и умишлено измамна пропаганда – не е нищо ново. Още в древността Антоний и Клеопатра са представени като злодеи чрез фалшиви новини, споделени от Октавиан.

Въпреки това, глобалното разпространение на социалните медии, 24-часовият новинарски цикъл и ненаситното желание на потребителите за новини – незабавно и на хапки – означава, че днес дезинформацията е по-богата и достъпна от всякога.

Фалшивите новини са свързани предимно с нашумели събития като референдума за Брекзит през 2016 г., президентските избори в САЩ през 2016 г. и пандемията. Разклатиха доверието в институциите, правителствата и дори ваксината срещу COVID.

Но ново проучване показва, че фалшивите новини не засягат всички еднакво. Хората с по-висока коефициент на емоционална интелигентност по-добре различават фалшивата от истинската новина.

Ненадеждни новини

Какво печелят разпространителите на фалшиви новини? Като цяло те биха могли да се опитат да легитимират екстремни възгледи, политически или други. Но на базово ниво отговорът често е пари.

Разпространителите на фалшиви новини се стремят да привлекат вниманието на потребителя с налудничави твърдения с надеждата, че той ще се излъже и ще кликне на линка, ще посети сайта и даже ще го сподели. След това разпространителят на фалшивата новина ще може да събира приходи чрез реклама на своя уебсайт. Колкото по-странни са твърденията, толкова по-вероятно е хората да кликват или да ги споделят. Колкото повече трафик на сайта получава доставчикът, толкова повече приходи от реклама може да събере.

През последните няколко години изследванията в областта на психологията и политологията започнаха да оценяват кой си пада по фалшивите новини и как можем да помогнем на хората да ги различат.

През 2019 г. Гордън Пеникук, изследовател по психология в Университета на Реджайна, Канада, и колегите му оценяват различни фактори, които могат да повлияят на това кои лица са повече или по-малко податливи на фалшиви новини. В проучването участват хора и новини, свързани с поляризирания политически климат в Съединените Щати. Резултатите показват, че умението да мислим аналитично е един от основните двигатели за успешното откриване на фалшиви новини.

Оценка на способността за откриване на фалшиви новини е направена и в друго проучване – този път участниците са от Великобритания и обхватът на новините е разширен – здраве, престъпност, имиграция, образование и климатични промени.

Участниците отговарят на редица въпроси относно достоверността на всяка новина. Резултатите показват, че макар и да е трудно да се различи истинската от фалшивата новина, по-вероятно е участниците да вземат правилното решение, отколкото да се заблудят.

Проучването цели да установи дали има връзка между хората с по-високи нива на емоционална интелигентност (т.е. осъзнаването и способността да контролират емоциите си и да разбират емоциите на другите) и тези, които успяват да различат фалшивите новини.

След направените тестове за емоционалната интелигентност на участниците, резултатите потвърждават, че тези с по-висок коефициент са по-добри в разпознаването на фалшивите новини.

Добрата новина е, че съществуващите изследвания показват, че емоционалната интелигентност е нещо, което може да се подобри при хората. Разработват се нови методи за обучение на хората, а това би подобрило и способността им да откриват фалшивите новини.

Превод и редакция: ГЛЕДНА ТОЧКА

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел...

Вижте още