Ще спаси ли от локдаун мобилно приложение германците

Най-четени

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на...

Германците са уморени от ограничения поради пандемията. Германските власти дълго се съпротивляваха, но накрая се предадоха: за да отворят барове, ресторанти, да разрешат концерти и други публични събития като предприемат още една стъпка към проследяване на социалните контакти на жителите на страната. Идеята не е нова: мобилно приложение или дори няколко подобни приложения трябва да помогнат за излизане от блокирането, което ще помогне за откриване и прекъсване на веригите за разпространение на коронавирус. Досега прилагането на тази идея в Германия се основаваше на строги ограничения върху събирането на лични данни на жители на страната, съобщава „Дойче Веле“.

В четвъртък, 18 март, ръководителите на регионалниje управления на Министерството на здравеопазването обсъдиха наличните възможности за технически решения за проследяване на социалните контакти. На пазара има много конкуренти, но въпреки че все още не е взето официално решение, вече е определен явен фаворит: мобилното приложение „Лука“. Това е продукт на базирания в Берлин стартъп „Nexenio“, който спечели слава до голяма степен благодарение на факта, че беше финансиран от известната немска хип-хоп група „Die Fantastischen Vier“.

Принципът на „Лука“ е следният: потребителят въвежда своите данни – име, телефонен номер, адрес и получава личен QR код. Той е обвързан с телефона, сканира се от собственика на заведението или организатора на събитието (той също трябва да има инсталирано същото приложение, но разработчиците са измислили опции за прехвърляне на данни без използване на телефон). Лични срещи също могат да бъдат регистрирани с „Лука“ – QR кодът ще ви помогне да не изпуснете от поглед всичките си контакти.

Приложението „Лука“ има предимство пред останалите конкуренти, посочват разработчиците: ако се установи, че човек има вирус, приложението директно и автоматично ще прехвърли в местните отдели на Министерството на здравеопазването всички данни за последните контакти на заразените: няма нужда да помните къде и с кого и кога сте били през последните две седмици. Данните са криптирани, само служителите на Министерството на здравеопазването имат ключа за тях и те получават информация с разрешението на най-уязвимите.

Критиците на новото приложение посочват, че би било много по-логично да се интегрира подходящата функционалност за проследяване на контакти на пациенти с COVID-19 във вече съществуващо приложение на федералните власти: „Corona-Warn-App“. Програмата е инсталирана на телефоните на около 26 милиона души в Германия – почти всеки трети. За сравнение: дори благодарение на медийното популяризиране, „Лука“ е изтеглен от малко повече от половин милион души в Германия.

Проблемът с държавното приложение: „Corona-Warn-App“ е създаден, като се вземат предвид максималните изисквания за защита на личните данни на потребителите и не е в състояние да прехвърля лични данни за заразени директно в отдела. Приложението работи анонимно, не изисква въвеждане на лична информация и всъщност заобикаля събирането на данни само с помощта на Блутут технология. Но ефективността на „Corona-Warn-App“ в борбата срещу COVID-19 се оказа много по-малко висока от очакваната.

Сега Министерството на здравеопазването на Германия е изправено пред въпроса: да се опита да подобри приложението си или да разчита на нова опция. Министерството на здравеопазването все още не е изоставило идеята за надграждане на приложението „Corona-Warn-App“: „Правителството работи по регистриране на посетителите на събитията, използващи това приложение. Такава опция трябва да се появи малко след Великден“, цитира вестник „Ди Велт“ отговора на Министерството на здравеопазването.

Принципът на действие на новата опция е следният: собствениците на ресторанти, барове и организаторите на фестивали ще имат право да създават QR кодове, които посетителите ще сканират с помощта на приложението „Corona-Warn-App“. Личните данни няма да са необходими за събиране, предупрежденията за тези, които са били в контакт със заразения, ще бъдат получени анонимно, увериха от Министерството на здравеопазването. Приложението, съдейки по наличните данни, не предвижда проследяване на по-ранните контакти на пациента и тук частните приложения също биха имали предимство.

Канцеларията на германския канцлер призова федералните провинции да намерят общо решение, но досега регионалните власти не са успели да постигнат съгласие. Мекленбург-Предна Померания беше първият, без да чака компромис, който плати на създателите на „Лука“ 440 хиляди евро за лиценз за използване на приложението на нейна територия. Управляващият бургомистър на Берлин, Михаел Мюлер, също заплаши да избере еднолично „Лука“. „Не искам да чакам повече за най-бавните“, заяви той след срещата с министрите на федералните провинции на 18 март.

Наблюдателите смятат, че сега е вероятно останалите провинции да могат да ги следват, за да се избегне ситуация, в която 16 федерални провинции, в най-лошия случай, ще стартират 16 различни приложения за проследяване на контакти на заразени хора, без да обменят данни помежду си . В момента от 400 регионални управления на Министерството на здравеопазването около 30 работят с приложението „Лука“.

Фактът, че изборът може да бъде направен в полза на един търговски проект, който дори не е преминал конкурсна процедура, предизвика вълна от критики и от двете страни. Първо, експертите са възмутени относно защитата на личните данни. Те са против централизираното събиране на лични данни, вградено в приложението „Лука“. Те разкритикуваха създателите му, че не са отворили кода. Разработчиците се съгласиха да направят това, но само до края на март. Критиците подозират, че забавянето е необходимо, за да се сключат сделки с останалите федерални провинции и едва след това да се отстранят възможни пробиви в сигурността на „Лука“.

Но конкурентите също са възмутени: те вярват, че разчитането само на един продукт е „удар в лицето на десетки програмисти, които вече са разработили подходящи решения преди много месеци“, заяви говорител на стартиращата в Кьолн асоциация „Ние сме за дигитализация“ и създател на конкурентното приложение „Recover Jan Kus“. Те припомниха, че има много функционално подобни алтернативи със свободен достъп, като „Можете да влезете“, „Хигиенен рейнджър“ или „Идентификатор за гости“.

Технически е напълно възможно да се работи с няколко приложения едновременно, достатъчно е да се унифицира обменът на данни между всички тях, сигурни са конкурентите на „Лука“. „Трябва да е все едно, с помощта на кое приложение се събират данните на посетителите. Важно е отделите на Министерството на здравеопазването да могат да ги получават по един, отворен канал“, се казва в изявлението „Ние сме за дигитализация“.

„ Вярно е, че засега, всъщност, няма такава обща платформа, за която говорят разработчиците: според създателите й от концерна SAP и „Deutsche Telekom“, интерфейсът за обмен на данни до момента е готов само 80%. Датата на публикуване не е посочена. Фактът, че приложението „Лука“ вече е конфигурирано да споделя данни с германското министерство на здравеопазването, улеснява избора на властите в негова полза, макар и не непременно като единствения правилен.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си в химера, да обтегне докрай...

Пореден скандал тресе „Евровизия“

Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите на 68-ото издание на песенния конкурс "Евровизия", завършил в нощта на събота срещу неделя...

Вижте още