Чавдар Маринов: За да бъдат конкурентни нашите производители, трябва да получават еднакво заплащане, спрямо колегите им от ЕС

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Водачът на листата за Софийска област Чавдар Маринов и областният координатор Мартин Асенов проведоха беседа със земеделски производители в Ботевградв хотел „Ботевград“, зала „Венера“ при спазване на противоепидимичните мерки.

Тема на срещата беше „Продоволствената сигурност на страната е основна цел на ПП „Републиканци за България“.

Чавдар Маринов приветства земеделците и заяви: „От 30 партии, които се явяват на парламентарните избори на 4 април, само четири имат платформи за Земеделие. Републиканци за България е една от тях. Ние първи представихме онлайн предизборните ни платформи по сектори.

Сектор „Земеделие”  беше представен веднага след сектор „Правосъдие” и това не е случайно. България е традиционно аграрна страна, а фактът, че само четири партии имат в програмите си визия за развитие на земеделието – е показателен сам по себе си“.

Какво трябва да се направи в Земеделието, според ПП „Републиканци за България“:

1.  Трябва да има справедливо подпомагане;

2. Да има осигуряване на пазари – публичен сектор, търговски вериги, фермерски пазари, преработвателни предприятия, директни продажби от стопанството, но със законови мерки;

3.  Защита от нелегалния внос и нелоялната конкуренция;

4. Диференцирана ставка ДДС за храни от 5%, 0% ДДС за къса верига на доставка, посредством Организация на производителите и 0% ДДС за биохрани;

5.  Мерки за справяне с кризи и бедствия и справедливо обезщетение;

6.  Обединяване на производителите в групи и организации на производители;

7.  Лесен и бърз достъп до проекти, свързани с инвестиции, иновации и нови технологии;

8.  Възстановяване на хидромелиоративната инфраструктура на страната;

9.  Специална политика за подпомагане на земеделието в планинските райони на страната.

За да бъдат конкурентни нашите производители, те трябва да получават еднакво плащане, спрямо колегите им от ЕС. Това не е така и това е една огромна несправедливост, защото в крайна сметка всички сме на един общ пазар.

„Наша основна цел ще бъде не само изравняването на субсидиите за всички земеделци на ниво ЕС (т. нар. външна конвергенция), но и изравняване на плащанията на национално ниво (крайно време е да заговорим и за вътрешна конвергенция).

Ние сме за справедливо разпределение на благата, което ще прекрати небалансираната финансова подкрепа между бенефициерите, което води до акумулиране на значителни средства от едрите стопански структури, малък или незначителен размер на подкрепа за малките стопанства“, заяви координаторът на сектор „Земеделие, храни, гори и аквакултури“.

Справедлив модел на разпределение на ресурса.

„Ние се противопоставяме на порочния модел големите производители да получават огромния пай от субсидиите в земеделието, докато малките, семейни ферми да са в дъното на таблицата. Малките семейни ферми са гръбнакът в икономиката на земеделието в цяла Европа. За съжаление този модел у нас е нарушен“, подчерта той.

По думите на регионалния министър Петя Аврамова шест юридически лица притежават една пета от земята на България.

„Ако ги навържем, излиза, че сто свързани лица прибират земеделските субсидии на България.

Над 30 млрд. е получила досега България от предприсъединителните фондове и по програмите на Европейския съюз. Това е колосална сума. Ако тези пари бяха насочени с експертиза, с конкретни цели, щяхме да имаме добри резултати в земеделието. В момента те са меко казано незадоволителни“, допълни Чавдар Маринов.

„Знаете ли, че 74% е вносът на плодове и зеленчуци у нас? Знаете ли, че децата ни в училищата и градините се хранят чрез обществени поръчки. А масово доставчиците по тези поръчки предлагат вносни храни. Основен вносител сме и на сухо мляко!“, каза още Чавдар Маринов.

„От Републиканци за България предлагаме българските продукти да бъдат защитени, но не с разпореждания продукцията да се изкупува от големите търговски вериги. Това е грешен модел, подлежи на санкция от ЕК, затова и беше спрян в края на миналата година. Говоря за прословутото ПМС 70, което бе противозаконно.

Също така  българските продукти трябва да бъдат защитени със съответните стандарти /схеми за качество/ – местни, локални, традиционни, браншови и т.н. Обличаме всички продукти с такива етикети, които гарантират на потребителя качеството и произхода на продукцията. И след това стъпка по стъпка след анализ по количества и направления, със законови промени, може да наложим какъв процент от тях да присъстват в търговските вериги или публичния сектор. Междувременно земеделските производители няма да плащат от техния си джоб за сертифициране на продукцията. То ще бъде безвъзмездно, държавата има механизми да поеме този разход по линия на държавните помощи“, добави Маринов.

Фермерските пазари

„Ще работим с общините по места за разкриването на фермерски пазари, както е навсякъде в цивилизования свят.  Не е сериозно храни да се продават, покрай пътищата – това дори не са производители! Продажбата трябва да става на пазара, от стопанството или от магазина!“, каза кандидатът за народен представител.

Българският национален суверенитет зависи от прехраната на населението!

„Крайно време е да заговорим за това. Ако сега, в пандемията, спрат т.н. „зелени коридори” за доставка на храни, България има храна за 20 дни! Затова от ПП „Републиканци за България” казваме, че продоволствената сигурност на страната е наша основна цел! Тя е важна част от българския национален суверенитет!“, заключи Чавдар Маринов.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още