Прилагат РНК-технологията и в борбата срещу рак

Най-четени

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от...

Пламен Киров: Свалянето на служебно правителство не е невъзможно

Свалянето на служебно правителство не е невъзможно, въпреки че не би трябвало да се случва, коментира преподавателят по Конституционно...

Внимание! Опасната борова процесионка атакува

За много сигнали за нашествие на опасни гъсеници у нас информира Нова тв. Насекомото борова процесионка предизвиква тежки алергични...

Един от учените, които застанаха в челните редици на екипа изследователи, създали ваксината на Pfizer-BioNTech – първата масово одобрена по света ваксина – даде надежда на милиарди по света, че „има светлина в тунела” на търсенето и на лекарство против рака.

Йозлем Туречи е съосновател на германската компания BioNTech заедно със съпруга си в края на 20-ти век. BioNTech от години разработва начини за борба с рака и елиминиране на туморните образувания в човешкото тяло – технология, която те адаптираха за побеждаването на новия коронавирус.

Ваксината на Pfizer-BioNTech, наречена BNT162b2, се основава на технология за РНК агент (mRNA), която използва химически „пратеник”, за да „инструктира” клетките да произвеждат протеини, които имитират външната повърхност на новия коронавирус, като по този начин създават имунитет.

mRNA технологията разчита на синтетични гени, които могат да бъдат генерирани и произведени за седмици в огромен мащаб и много по-бързо от конвенционалните ваксини.

Новата технология доведе до масовото производство на първата одобрена ваксина; Pfizer и BioNTech вече започнаха да си сътрудничат за разработване на други противогрипни ваксини, базирани на mRNA технологията, която те използваха за създаването на BNT162b2.

Населението на Израел разчита силно на препарата на Pfizer-BioNTech и е приложило поне една доза от РНК mRNA ваксината на повече от 5 милиона израелски граждани. Десетки милиони други дози са приложени по целия свят.

„Струва си да вземате смели решения и да повярвате, че ако имате изключителен екип, ще можете да разрешите всеки проблем и препятствие с които се сблъсквате в реално време“, каза Туречи пред световните медии.

„Съществува много строг технологичен процес, който не свършва след одобряване на ваксината“, каза Туречи. „Всъщност това продължава по целия свят, където регулаторите използват системи за обратна връзка и мониторинг, за да проверят и оценят ефекта от нашите или други ваксини“, заяви тя.

Както подчерта Туречи, успехът на ваксините срещу COVID-19, базирани на mRNA изглажда пътя за използване на новата технология не само в други ваксини, но вероятно и за лечение на муковисцидоза, рак и други трудно лечими заболявания.

И двете ваксини, използвани от Pfizer-BioNTech и Moderna, разчитат на mRNA технология.

Учените твърдят, че mRNA-технологията има потенциал да създава препарати, лекуващи заболявания, които не могат да бъдат третирани успешно с конвенционалните лекарства.

Технологията често се оприличава на операционната система на компютър, което позволява на производителите на лекарства да променят целите и чрез вмъкване на нов генетичен код в произведена форма на mRNA – естествен химически агент, който „учи” тялото да произвежда специфични протеини.

Неговото предимство във ваксините е гъвкавостта и бързината в сравнение със стандартната технология, изискваща дълги срокове за производство и пречистване на протеините при създаване на ваксини.

Над 150 mRNA ваксини и терапевтични средства се разработват в световен мащаб, казваат и от „Roots Analysis”. Повечето от тях все още са в ранна фаза на клинични изпитвания върху животни, но повече от 30 са достигнали етап, в който могат да бъдат тествани и върху хора.

Д-р Дрю Вайсман, професор по инфекциозни болести в Медицинския факултет на Перелман в Университета на Пенсилвания, е един от двамата учени, на които се приписва новаторско откритие от 2005 г. за това как да се промени молекулярната структура на mRNA, за да се поддържа достатъчно стабилна, за да придобие тялото защитни сили.

През последните девет месеца Вайсман заяви, че 20 компании, работещи в областта на mRNA са го молили да се присъедини към техните бордове на директорите, а броят на лабораториите, които искат да си сътрудничат с него се е утроил.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от...

Пламен Киров: Свалянето на служебно правителство не е невъзможно

Свалянето на служебно правителство не е невъзможно, въпреки че не би трябвало да се случва, коментира преподавателят по Конституционно право и бивш конституционен съдия...

Внимание! Опасната борова процесионка атакува

За много сигнали за нашествие на опасни гъсеници у нас информира Нова тв. Насекомото борова процесионка предизвиква тежки алергични реакции, задушаване и дори смърт....

Столични полицаи задържаха скитника, поругал гроба на патриарх Неофит

Полицаи от Столичната дирекция на вътрешните работи задържаха мъжа, който поруга гроба на патрирах Неофит, намиращ се под колонадата на столичния митрополитски храм "Св....

Две рокади в служебното правителство

Министър-председателят Димитър Главчев предлага персоналният състав на служебния кабинет да бъде променен, като Кирил Вътев бъде освободен от поста министър на земеделието и храните,...

Вижте още