Спецпрокурори се съдят за коледна премия от 10 бона

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Прокурорка окончателно спечели дело срещу шефа на Специализираната прокуратура за това, че я е лишил от коледна премия от три заплати през 2019 г.

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) с председател Росен Василев и членове Сибила Симеонова и Александър Митрев (докладчик) потвърди решението на Административен съд София-град, с което беше отменена заповедта на бившия вече шеф на СП Димитър Петров, с която е изключил Мария Макрелова-Чернева от списъка с обвинителите, на които да бъдат дадени бонуси, защото срещу нея имало висящо дисциплинарно производство.

Мария Чернева е била обвинител в районната прокуратура в Своге. През 2018 г. срещу нея било образувано дисциплинарно производство за нарушение на етичния кодексъ, отбелязва lex.bg. От 1 юли 2019 г. тя е назначена в спецпрокуратурата след конкурс.

На 4 декември 2019 г. в Специализираната прокуратура е получено писмо от главния прокурор, в което той казва, че може да се определят допълнителни възнаграждения на обвинителите при спазване на критериите в правилата за индивидуална оценка за работата на всеки от тях.

На 6 декември с.г. шефът на СП издава заповед, в която посочва размера на премията – три основни заплати, като сред изброените за получаването им е и Мария Чернева. Тя трябвало да вземе общо 10 626 лева бонус.

На 11 декември 2019 г. в спецпрокуратурата пристига писмо от Висшия съдебен съвет (ВСС), според което седмица по-късно Прокурорската колегия (ПК) ще разгледа дисциплинарното производство срещу Чернева, като се уточнява, че предложението на дисциплинарния състав е тя да не бъде наказвана, защото не е извършила нарушение. Два дни по-късно Димитър Петров уведомява Чернева за писмото.

На 16 декември с.г. обаче той решава да пита Прокурорската колегия дали в периода от 1 януари до 30 септември 2019 г. има образувани и висящи дисциплинарки срещу обвинители от СП, като изтъква, че информацията е необходима с оглед определянето на допълнителното възнаграждение на магистрати и служители.

Още същия ден председателят на дисциплинарната комисия към ПК на ВСС Светлана Бошнакова го уведомява, че има такова и то е срещу Чернева. Бошнакова допълва, че съставът предлага прокурорката да не бъде наказвана, защото не е извършила нарушение и заключава, че случаят е включен в дневния ред на колегията за 18 декември, т.е. след два дни.

Тогава ПК на ВСС разглежда казуса и отказва да санкционира Мария Чернева, защото не намира да е нарушила етичния кодекс. Веднага след заседанието решението е изпратено на шефа на спецпрокуратурата.

При все това, още на 16 декември, той е издал нова заповед, с която е изключил Мария Чернева от списъка с обвинителите, които да получат коледен бонус. Прокурорката обжалва заповедта пред АССГ.

През лятото на миналата година съдия Маргарита Немска от АССГ отмени заповедта на Димитър Петров, защото е немотивирана. Съдийката посочва още, че не е направен анализ на доказателства, от който да стане ясно защо не трябва да се изплати премията на Чернева. А липсата на мотиви ограничава възможността на прокурорката да се защити и това представлява самостоятелно основание за отмяна на акта, каза още съдия Маргарита Немска.

Според нея има и други нарушения, които водят до незаконосъобразност на акта като едно от тях е за „преждевременното произнасяне“ на шефа на спецпрокуратурата – преди да изясни всички факти, той лишава Мария Чернева от допълнително възнаграждение. Нещо повече, въпреки че е знаел за предстоящото произнасяне на Прокурорската колегия по дисциплинарното производство срещу Чернева и предложението на състава тя да не бъде наказвана, Димитър Петров е издал заповед, с която спецпрокурорката е изключена от определянето на коледни премии.

Решението на АССГ беше обжалвано пред ВАС от шефа на Специализираната прокуратура, но върховните съдии изцяло споделят аргументите на първата инстанция.

Правилен е изводът на първоинстанционния съд, че оспореният административен акт е постановен при нарушаване на предвидената в закона форма – чл. 59, ал. 1, т. 4 от АПК – липса на фактически и правни основания, при допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила. По делото са събрани достатъчно данни, че административният орган се е произнесъл преждевременно, преди да изясни всички факти и обстоятелства по случая, при условие че е знаел за датата на провеждане на заседанието на дисциплинарния състав на ВСС – Прокурорска колегия. Обоснован е и изводът на съда, че органът е имал възможност да извърши преценка и анализ за определяне на размера на допълнителното възнаграждение на основание чл. 233, ал. 6 и чл. 345 от ЗСВ, тъй като възнагражденията на магистратите от Специализираната прокуратура са изплатени ден след вземане на посоченото решение“, изтъква съставът на ВАС.

Той приема, че АССГ е постановил валидно, допустимо и правилно решение. Върховните съдии са осъдили спецпрокуратурата да плати на Мария Чернева и 800 лева разноски по делото.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още