Кунчев: Нови мерки може да бъдат наложени и за 3-4 седмици

Най-четени

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на...

Предложението е мерките да бъдат приети за период от две седмици, но по-точната прогноза е да говорим за 3-4 седмици. Това заяви по БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той обяви, че в момента тече заседание на областния щаб в София, на което се обсъждат мерките във връзка с коронакризата. Доц. Кунчев подчерта, че подкрепя предложенията на директора на Столичната районна здравна инспекция (СРЗИ) Данчо Пенчев за необходимите забрани за работа на всички заведения, където болестта може да се разпространява. Целта е да не се претоварят болниците.

Главният държавен здравен инспектор изрази лично мнение, че малък е шанса да има връзка между ваксините и смъртните случаи

„Въпросът дали има връзка между ваксинацията с препарата на „Астра Зенека“ и смъртните случаи в последните дни е доста сложен и изисква много подробен анализ“.

Той посочи, че в предишни години е имало поводи да бъдат спирани партиди ваксини, използвани за детския календар.

Изключителен труд и безспорни доказателства коства отговорът на въпроса дали едно нещо е причинено от ваксината или не.

Доц. Кунчев изрази лично мнение, че шансът смъртните случаи да са резултат на ваксинацията, е много малък, но това трябва да се докаже. „Тук няма чувства, а факти и данни“.

Той подчерта, че всяка ваксина трябва да отговаря на две неща – безопасност и ефикасност.

„Аз бих казал, че безопасността стои преди ефикасността, защото, ако не сме убедени, че е безопасна, дори и да е много ефикасна, пак не би трябвало да я ползваме. Така че разчитаме на мнението на нашите експерти, които работят по въпроса, както и на органите от Европейската агенция по лекарствата. Тази лаборатория има значителен потенциал от учени и лаборатории, които могат да дадат съвсем точно решение“, отбеляза доц. Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор добави, че количествата заявени ваксини от другите фирми са недостатъчни не само за България, а за целия свят. Към средата на април се очакват първите количества от разрешената вече ваксина на „Джонсън и Джонсън“, която е еднодозова и ще облекчи процеса на ваксинация. Очакват се и нови дози на ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“ и това би спомогнало имунизационния процес.

Доц. Кунчев коментира, че е факт увеличеното настаняване на деца в ковид отделенията в страната, но допълни, че те не боледуват тежко. Той изрази притеснение по повод нарасналия брой на болни бременни жени.

Доц. Кунчев заяви, че подкрепя предложението на ЕК за цифрово зелено удостоверение, което ще ни даде възможност да пътуваме. То е много необходимо, особено за страните, които разчитат на международен туризъм. Това не е дискриминация, а документ, с който хората много по-бързо и по-лесно ще могат да пътуват. България вече има такъв документ, каза в заключение той.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си в химера, да обтегне докрай...

Пореден скандал тресе „Евровизия“

Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите на 68-ото издание на песенния конкурс "Евровизия", завършил в нощта на събота срещу неделя...

Вижте още