Експлозиите в Екваториална Гвинея препълниха моргите, хиляди са без дом

Най-четени

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент...

Болниците са изчерпали местата в моргите и трупат тела в хладилни транспортни контейнери. Радио- и телевизионните станции са затрупани с обаждания на хора, опитващи се да открият родителите на непридружени деца. Хиляди са избягали в провинцията.

Три дни след поредицата от експлозии, разрушили голяма част от най-големия град Бата в Екваториална Гвинея, вследствие на което загинаха най-малко 105 души, а над 600 други бяха ранени, жителите му все още се борят да се справят с пълния мащаб на трагедията, пише Ройтерс.

По държавната телевизия бяха излъчени заснети от дронове кадри, които показват блок след блок от обществените жилища в крайбрежния град, които или са напълно унищожени, или близо до тях се виждат разпръснати останки от покривите и стените.

„Има много деца без родители „, твърди учител в Бата, който моли да не бъде показван поради страх от репресии от страна на властите в строго контролираната централноафриканска държава. Той е притеснен, че не е ясно какво ще се случи с тези деца в дългосрочен план.

Припомняме, че на 7 март прогърмяха серия от експлозии в град Бата.

Правителството обвинява за експлозиите живеещите в близост до военната база фермери, които са палили стърнищата, както и небрежното боравене със запасите от динамит на охраняващата ги военна част.

То постанови от днес тридневен национален траур, обяви Бата за зона на катастрофа, отблокира 10 милиарда франка CFA (18,19 милиона щатски долара) и призова за международна помощ.

Пожарникарите продължават да претърсват отломките за трупове, а властите призоваха хората да дарят кръв и стоки от първа необходимост.

От УНИЦЕФ са мобилизирали екипи за контрол на инфекцията и осигуряване на логистична подкрепа, а Испания изпрати първата партида спешна помощ.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си в химера, да обтегне докрай...

Вижте още