Съдът недоумява защо Горанов е проспал 200 млн. лв. от “Еврофутбол”

Най-четени

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си...

Софийският административен съд (АССГ) остро е разкритикувал действията на държавата в лицето на министерството на финансите, които са довели до неплащането на милиони данъци и такси от страна на Васил Божков, въпреки че е отхвърлил огромна част от претенциите на свързаното с него дружество „Еврофутбол“ ООД. Според магистратите е необяснимо бездействието на контролните органи, които толкова много години не са установили нарушението, става ясно от съдебно решение по казуса.

Магистратите приемат за законен акта на Държавната комисия по хазарта (ДКХ), с който са установени неплатени държавни такси и лихви за залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета за периода за близо 300 млн. лв.

Съдия Антоанета Аргирова стои зад решението на Темида, което иначе е в полза на НАП и задължава “Еврофутбол” да плати на приходната агенция 390 760 лв. за адвокатско възнаграждение.

Според решението на АССГ нормата на Закона за хазарта е прилагана неправилно и от Държавната комисия по хазарта, и от министъра на финансите в продължение на твърде значителен период – повече от 5 години – спрямо обществения интерес и легитимните очаквания на гражданите за законност от държавните органи, включително и от организатора на играта.

Съдията допълва още, че за този 5-годишен период ДКХ е следвало да реализира 75% повече приходи спрямо действително събраните. Предвид периода и размера на непостъпилите в държавния бюджет общо държавни такси 557 млн. лева, за съда, с оглед на фактите по делото, е необяснимо както бездействието на органа, осъществяващ държавния надзор върху хазарта, така и бездействието на министъра на финансите, към който е била ДКХ.

Съдът напомня и че през тези 5 години „Еврофутбол“ е проверявано 4 пъти и нито веднъж не са били констатирани нарушения, а е трябвало да бъде установено, че законът се прилага неправилно.

Софийският административен съд остро разкритикува Министерството на финансите заради милионите неплатени данъци и такси от страна на свързаното с бизнесмена Васил Божков „Еврофутбол“ ООД.

Съдия Антоанета Аргирова стои зад решението на Темида, което иначе е в полза на НАП и задължава “Еврофутбол” да плати на приходната агенция 390 760 лв. за адвокатско възнаграждение. Остри са критиките към финансовото министерство, като не се споменава поименно Горанов, но ведомството е било под негово ръководство в разглеждания период. ФрогНюз иначе припомня, че Горанов не си тръгна от министерския пост в разгара на скандала.

Съдия Аргирова подчертава, че законът изобщо не е ясен. И че ако беше, комисията по хазарта нямаше да пише правилата, по които са събирани таксите от „Еврофутбол“, а шефът на комисията по хазарта щеше да даде поне един пример какво е хазартна игра в мотивите към акта срещу дружеството.

„И двата държавни органа тълкуват и прилагат превратно нормата, като предоставяща избор на хазартния оператор да организира игрите със залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета така, че да събира или залозите на участниците или такси и комисионни за участието им в играта. Това тълкуване се поддържа включително и в съдебното производство от юрисконсулта на НАП“, пише съдия Аргирова.

Тя допълва още, че за този 5-годишен период ДКХ е следвало да реализира 75% повече приходи спрямо действително събраните. Предвид периода и размера на непостъпилите в държавния бюджет общо държавни такси 557 млн. лева, за съда, с оглед на фактите по делото, е необяснимо както бездействието на органа, осъществяващ държавния надзор върху хазарта, така и бездействието на министъра на финансите, към който е била ДКХ.

Съдът напомня и че през тези 5 години „Еврофутбол“ е проверявано 4 пъти и нито веднъж не са били констатирани нарушения, а е трябвало да бъде установено, че законът се прилага неправилно.

Решението на АССГ не е окончателно и може да се атакува пред Върховния административен съд

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си в химера, да обтегне докрай...

Пореден скандал тресе „Евровизия“

Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите на 68-ото издание на песенния конкурс "Евровизия", завършил в нощта на събота срещу неделя...

Радев към Силяновска: България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство

България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни...

Вижте още