Павел Вълнев: Трябва да има фонд за финансиране на общностите ни зад граница и МИР „Чужбина“

Най-четени

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

Министерство на българите в чужбина, фонд за финансиране на българските общности зад граница, създаване на многомандатен район „Чужбина“. Това са само част от предложенията на зам.-председателя на ПП „Републиканци за България“ Павел Вълнев.

„Както знаете от мен лично, правата на българите в чужбина са мой основен приоритет. Тези 2 милиона нашенци, прогонени или избрали като път за оцеляването си чужди развити държави, с нищо не са по-лоши от българите в Родината. Конституцията им гарантира правото да гласуват, но често това е наужким.

Иска ми се да вярвам, че ще съм последният българин с двойно гражданство, който няма право да бъде избиран за народен представител, за министър или какъвто и да е в политическия живот на България“, обясни Павел Вълнев.

Той предлага да се отвори пътят на младите и образовани българи от чужбина към политическа и административна реализация в Родината.

Това може да стане чрез създаване на Министерство на българите в чужбина.

„Извън границите на България живеят над 2 млн. наши сънародници. Те са важен национален капитал, който трябва да бъде използван за бъдещото ни развитие в икономически, политически и социалнен план. Важно е обаче да започнем да водим проактивна политика спрямо тях. Това е възможно само чрез създаването на Министерство на българите в чужбина, което да събере на едно място всички необходими за целта държавни ресурси и да е изразител на политическата воля на държавата да приобщи тези хора. Министърът ще разполага и със законодателна инициатива, за да проведе ключовите за българската общност зад граница реформи“, казва Вълнев.

Сред предложението му е и създаване на фонд за финансиране на проекти на българските общности в чужбина.

„Всяка година сънародниците ни от чужбина изпращат в България над 1 млрд. евро. Ние смятаме, че е редно да върнем обратно към тях поне 1% от тези средства. Затова предлагаме да бъде създаден държавен фонд, който ежегодно да финансира малки проекти (до 25 000 евро) на българите зад граница на обща стойност от поне 10 млн. евро. По този начин ще допринесем за подобряването на имиджа на страната ни и за засилване на връзката с нашите сънародници“, допълва той.

Вълнев засяга и наболелия проблем с дистанционното гласуване за българите в чужбина. За да се реши този проблем, то трябва да се създаде сигурна и надеждна възможност за гласуване първоначално по пощата, а в последствие и по електронен път.

Вълнев и „Републиканци за България“ предлагат още и създаванеето на многомандатен избирателен район „Чужбина“. По този начин българите зад граница ще бъдат свързани със социално-икономическите процеси в страната, ще получат реално политическо представителство и ще имат възможност да поставят по-ефективно проблемите си пред българските институции.

Друга идея е осигуряване на възможност на хората с двойно гражданство да се кандидатират за народни представители.

В момента съществува една голяма несправедливост в българската конституция. Според нея лицата с двойно гражданство нямат право да се кандидатират за народни представители в българския парламент. Вследствие на тази разпоредба, се получава парадокс – 40-годишен човек, който е роден и 35 години е живял в България и от 5 години има и американско гражданство, има право да се кандидатира за американския Сенат, но не и за българското Народно събрание.

Вълнев предлага още дигитализация на голяма част от административните услуги зад граница. Така максимален брой административни услуги за българите в чужбина в т.ч. и на общинско равнище в България (като регистриране на брак, новородено дете и други) ще бъдат достъпни по електронен път.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП на 9 юни. Единственият участник...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Вижте още