Папата предупреди за втори „библейски потоп“, ако не се преборим с корупцията и несправедливостта

Най-четени

Радев към Силяновска: България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство

България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.,...

Валентин Мундров: Няма да има проблеми с машинното гласуване

Не смятам, че ще има проблем с машинното гласуване, каза в предаването "Събуди се" по Нова ТВ служебният министър...

България вече е в предизборна кампания

От полунощ официално започна предизборната кампания за изборите за Народно събрание и Европейски парламент. Тя ще продължи до 24:00 ч....

Папа Франциск предупреди, че човечеството е изправено пред второ голямо наводнение, причинено от изменението на климата, освен ако лидерите не предприемат действия за коригиране на корупцията и несправедливостта, съобщава „Дейли Мейл”.

84-годишният понтифик каза, че в историята за големия потоп в Библията Бог използва гнева си, за да накаже несправедливостта и да „почисти“ света.

След това той добави, че човечеството е изправено пред поредния „голям потоп, може би поради повишаване на температурата и топенето на ледниците.

Франциск отправи коментарите си към италианския писател Марко Поца, който също е свещеник на затвора в Падуа, в нова книга.

В неделя в. „Кориере дела Сера” публикува откъс от книгата – „За пороците и добродетелите“.

Франциск също така призовава световните лидери към „предпазливост“, като казва, че ролята на правителствата е да „спрат и да помислят“, преди да действат прибързано. Благоразумието, казва той, върви ръка за ръка със „съчувствие, съпричастност към ситуациите, хората, света [и неговите] проблеми“.

Той също така призовава за търпение във вярата, като каза, че е естествена част от вярата за християните да се съмнява в своята вяра и в Бог.

Но истински верните, каза той, упорстват във вярванията си въпреки съмненията си и в крайна сметка са възнаградени. Докато обсъжда справедливостта, Франциск изтъкна примера с библейския потоп, който унищожава света, с изключение на Ной – който е смятан за достатъчно добродетелен, за да оцелее.

Потопът сам по себе си може да е бил мит, казва Франциск, но той е използван като пример, за да покаже как Бог използва гнева, за да накаже несправедливостта и да поправи неправдите в света.

„Божият гняв е срещу несправедливостта, срещу Сатана“, казва папата. „Той е насочен срещу злото, не това, което произтича от човешката слабост, а злото на сатанинското вдъхновение: корупцията, породена от Сатаната, зад която вървят самотни мъже, самотни жени, цели общества.” „Божият гняв има за цел да донесе справедливост, да„ почисти “.

След това той отправя предупреждението си за второто „голямо наводнение“, добавяйки, че гневът също може да бъде спасител, ако убеди хората да променят начина си.

Книгата на Поца, която се основава на поредица от разговори, които е водил с папа Франциск, излезе вчера.

Откъсът е публикуван преди посещението на Франциск в Ирак тази седмица – първото папско посещение в която и да е държава от началото на пандемията на COVID-19 и първото от който и да е папа в близкоизточната държава.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев към Силяновска: България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство

България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.,...

Валентин Мундров: Няма да има проблеми с машинното гласуване

Не смятам, че ще има проблем с машинното гласуване, каза в предаването "Събуди се" по Нова ТВ служебният министър на електронното управление Валентин Мундров....

България вече е в предизборна кампания

От полунощ официално започна предизборната кампания за изборите за Народно събрание и Европейски парламент. Тя ще продължи до 24:00 ч. на 7 юни.  Във връзка с...

Вижте номерата на партиите в бюлетините за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия изтегли в сряда номерата на партиите и коалициите в бюлетината за гласуване за предсрочните парламентарни избори и в бюлетината за избори...

Вижте събитията, с които отбелязваме Деня на Европа днес

Редица инициативи ще се състоят в страната по повод днешния Ден на Европа. В България той се отбелязва съгласно Постановление 54 на Министерския съвет...

Вижте още