Парламентарен живот: Каква я свършиха депутатите за четири години?

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

На финала на 44-то Народно събрание и месец преди да изберем хората, които искаме да ни представляват в 45-я парламент, предаването „120 минути“ прави равносметка на работата на депутатите в цифри и най-ярките сюжети от пленарните заседания

485 са общо плeнарните заседания в мандата на този парламент. Не е изненада, че депутатът, който е посещавал най-малко заседанията, е Делян Пеевски. Той има 479 отсъствия. Всички те обаче са били извинени от неговата партия с изключение на едно. Затова той е получавал възнаграждението си в пълен размер.

Голям брой отсъствия от парламентарните заседания имат също и Елена Пешева от „Воля“, Весела Лечева от БСП и Георги Марков от ГЕРБ.

Георги Александров от „Обединени патриоти“ пък е депутатът без нито едно отсъствие от парламентарните дискусии, но пък е взел само веднъж думата от парламентарната трибуна.

За първи и последен път видяхме всички 240 народни представители преди четири години, когато се събраха, за да положат клетва.

А 44-то Народно събрание остава в историята като първото, което започна работа в една сграда и ще я приключи в друга. Оглави го един председател, а мандатът ще бъде завършен от друг.

На председателския пост Димитър Главчев остана само седем месеца. Събори го сблъсък с опозицията, след като ГЕРБ отказаха да извикат премиера Бойко Борисов в Народното събрание.

Корнелия Нинова беше изгонена от заседанието, социалистите напуснаха с нея и бойкотираха работата на парламента, обвиниха ГЕРБ в цензура и поискаха оставката на Главчев.

Той сдаде председателското място на Цвета Караянчева. Караянчева обаче се озова в окото на бурята в разгара на протестите след нейна изява на партийна сбирка в Лом с репликата „Хората протестират срещу лошия Бойко, после се качват на метрото. Ходи пеша, бе!“.

След това опозицията се опита да прекъсне и нейния мандат като председател на парламента. А конкретният повод беше обидна реплика по неин адрес отправена от глас, приличащ на гласа на премиера Бойко Борисов. Караянчева остана на поста си, но тази история не спря да я преследва.

В парламента градусът често беше висок. С изключение на месеците, в които БСП решиха, че ще бойкотират и отказаха да ходят на работа.

Заседанията бяха спасени. А въпреки декларациите на БСП, че няма да харчат държавни пари за заплати и командировки, насред бойкота двама червени депутати се оказаха в Австрия, командировани на ловно-рибарско изложение. Това предизвика нов сблъсък и размяна на обвинения между лидера на „столетницата“ Корнелия Нинова и председателят на парламента Цвета Караянчева.

В Народното събрание не липсваха инциденти. И в старата, и в новата сграда се налагаше квесторите да разтървават депутати.

А в разгара на поредното напрежение в редиците на патриотите, се наложи Веселин Марешки и депутатите му да спасят Волен Сидеров от бой.

По-късно самият Марешки трябваше да бъде спиран от физическа разправа с депутата от БСП Стоян Мирчев.

Освен бой, имаше и кражба – изчезна папка с реч на Спас Гърневски.

От парламента си тръгнаха знакови лица като Цветан Цветанов, изпадна и цял коалиционен партньор след разногласията на Волен Сидеров с Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

Това не бяха единствените раздели – парламентът се раздели с килими трета употреба, и календари от отминали години, но с красиви пейзажи. Килимите бяха дарени на театъра в Кърджали, а старите календари на старчески домове.

А с днешна дата депутатите, напуснали групите си, са 19. Най-много от БСП. Независими и партийно принадлежни, депутатите заедно посрещнаха пандемията. В началото, когато имаше недостиг на предпазни средства за медиците, депутатите от ВОЛЯ дойдоха със защитни костюми на работа. А в разгара на пандемията в парламента мерките не се спазваха.

През този мандат двама души се отличиха с отсъствието си – депутатът Делян Пеевски. Другият отсъстващ, но често търсен беше премиерът Бойко Борисов. За четири години Бойко Борисов е бил поканен 15 пъти за изслушване, явил се е три. Зададени са му 43 въпроса, отговорил е на 12.

А най-важното гласуване в този парламент ще остане за нова Конституция. След като стигна до пленарната зала с пренаписване и подкрепата на „Воля“, очаквано, при гласуването проектът на управляващите се провали.

А след над 40 милиона лева, инвестирани в превръщането на бившия партиен дом в нов парламент, се оказа, че народен представител в инвалидна количка не може да стигне до трибуната и се наложи да положи клетва от последния ред в пленарната

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още