Скандал в Аржентина: Президент, министри и техни роднини се прередиха за ваксини

Най-четени

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на...

Десетки политици и техни роднини и приятели са се прередили за ваксини срещу COVID-19 в Аржентина.

Скандалът гръмна след като аржентинското министерство на здравеопазването публикува списък с имената на 70 души, имунизирани със „Sputnik V“.

Списъкът включва президента Алберто Фернандес и хора от неговия екип, както и министъра на икономиката Мартин Гусман и посланика в Бразилия Даниел Шиоли, наред с други, но също така имена на политически лидери, бизнесмени и журналисти.

Там са и бившият президент Едуардо Духалде (2002-2003), съпругата му Хилда Гонсалес и техните деца Джулиана и Мария Ева, както и втори и трети ред от различни министерства.

Досега здравният персонал е бил ваксиниран и е започнало ваксиниране за хора над 70 години в провинция Буенос Айрес и над 80 години в столицата.

Скандалът с ваксината избухна миналия петък, когато журналистът Орасио Вербицки, на 79 години, заяви, че поради приятелството си с бившия здравен министър Гинес Гонсалес Гарсия, той е бил ваксиниран в министерството от служители от болницата в Посадас.

Признанието отприщи поредица от нежелани реакции и доведе до това президентът да поиска от Гонсалес Гарсия да подаде оставка, два дни преди да предприеме пътуване до Мексико.

„Това ще има голямо въздействие в краткосрочен план: това е деликатен и дразнещ въпрос, леко завоалиран от факта, че президентът реагира бързо и решително като поиска оставката на бившия министър“, казва политическият консултант Карлос Фара.

От 1,8 милиона дози, които страната вече е получила, националното здравно министерство разполага с 3000 дози, които се намират в държавната болница в Посадас, докато останалите са разпределени по равно между провинциите, които администрират собствените си имунизационни планове.

„Тези 3000 ваксини по никакъв начин не покриват преценката на министерството“, заяви новият министър на здравеопазването Карла Вицоти, която до миналата събота беше секретар на достъпа до здравеопазване, всъщност заместник-министър.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си в химера, да обтегне докрай...

Пореден скандал тресе „Евровизия“

Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите на 68-ото издание на песенния конкурс "Евровизия", завършил в нощта на събота срещу неделя...

Вижте още