16 000 ваксинирани през уикенда, някои с неразположения

Най-четени

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си...

Пореден скандал тресе „Евровизия“

Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите на 68-ото издание на песенния конкурс "Евровизия", завършил в...

1950 души са получили първата доза от ваксината на „АстраЗенека“ от петък следобед до неделя вечерта в „Пирогов“, отчете директорът на болницата проф. Асен Балтов.

„Успяхме да дадем възможност на много хора да дойдат сами и да направят своя личен и информиран избор. След като бяха консултирани, направиха своята първа доза от ваксината”, каза  той.

Според него ефектът от „зелените коридори” за ваксиниране е бил поразителен, като само за два дни са били имунизирани срещу коронавируса около 16 000 души.

Ваксинирането и днес през деня ще продължи докато има хора.

„Днес след 13 ч. имаме възможност да отворим „зелените коридори” в пет ваксинационни пункта в „Пирогов”. Всеки, който иска, ще може да се имунизира с ваксината на Оксфорд. Докато има хора, ще ваксинираме. Обикновено имунизираме до 17:30, но при необходимост времето може да бъде удължено. Хора няма да бъдат върнати”, коментира проф. Балтов.

„Всяка нова пратка ваксини, която дойде, ще бъде пусната до всички 28 РЗИ-та. Всичко зависи от доставките“, добави той.

„Има обаждания от хора, които са имали временни неразположения след ваксинацията – покачване на телесната температура. Но в рамките на 24 часа са преминали“, разкри проф. Балтов.

Той припомни, че 24 часа след ваксинация не трябва да се пие повече от 50 грама алкохол. Всеки ваксиниран също трябва да продължи да носи маска.

„Може би има по-добър начин за протичане на ваксинацията, но той ще бъде след 3 март, когато ще може да се записват онлайн желаещите през системата на Информационно обслужване“, уточни директорът на „Пирогов“.

Според него ефектът от зелените коридори за ваксиниране е бил много голям и буквално за два дни са направени 16 000 ваксинации.

По думите му втората доза на ваксината на „АстраЗенека“ трябва да се постави между 65 и 70 ден, което ще даде над 1 година имунитет на хората.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си в химера, да обтегне докрай...

Пореден скандал тресе „Евровизия“

Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите на 68-ото издание на песенния конкурс "Евровизия", завършил в нощта на събота срещу неделя...

Радев към Силяновска: България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство

България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни...

Валентин Мундров: Няма да има проблеми с машинното гласуване

Не смятам, че ще има проблем с машинното гласуване, каза в предаването "Събуди се" по Нова ТВ служебният министър на електронното управление Валентин Мундров....

Вижте още