Лавров: Разривът между Русия и ЕС е по вина на блока

Най-четени

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на...

За всеки, който малко от малко се интересува от ситуацията в Европа, отдавна е ясно, че този разрив в отношенията между Русия и ЕС датира от доста години, а ЕС разрушава последователно тези отношения. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров по време на съвместната пресконференция след приключилата среща с министъра на външните работи на Финландия Пекка Хаависто в Санкт Петербург.

Според Лавров, повратна точка стана 2014 г., когато в Украйна е извършен държавен преврат, а „ЕС показа до голяма степен своята безпомощност по отношение на постигнатото малко преди това споразумение между властта и опозицията и под което Германия, Франция и Полша и поставиха подписите си”.

Дипломатът подчерта, че „на опозицията не ѝ е пукало за тези подписи и за мнението на ЕС, че е необходимо да се изпълнява споразумението”.

Миналата седмица по време на посещението на върховния представител по външна политика на ЕС Жозеп Борел в Москва Сергей Лавров заяви, че Русия е готова да прекъсне отношенията си с ЕС, ако санкциите на Брюксел засегнат чувствителни за руската икономика сектори, припомня БГНЕС.

Коментирайки изявленията на ЕС, че визитата на Борел в Русия е завършила с унижение, той припомни, че истинското унижение за Европейския съюз се е случило през 2014 г. по време на кризата в Украйна.

Русия няма да напусне Европа, защото Москва има много приятели на ниво отделни държави в ЕС, каза още Лавров.

„Не трябва да се бъркат Европейският съюз с Европа. В Европа имаме много приятели, много единомишленици. С тях ще продължим да развиваме взаимно изгодни отношения”, заяви руският дипломат.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си в химера, да обтегне докрай...

Пореден скандал тресе „Евровизия“

Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите на 68-ото издание на песенния конкурс "Евровизия", завършил в нощта на събота срещу неделя...

Вижте още